Mihaels Šūmahers - no pirmās uzvaras Beļģijā līdz uzvarai cīņā par dzīvību 1

 
Nozare.lv | 17.jūnijs 2014 17:21

Septiņkārtējais Pirmās formulas (F-1) pasaules čempions Mihaels Šūmahers ir atmodies no komas, kurā pavadīja pusgadu, un pašlaik Šveicē turpina ilgstošo rehabilitācijas procesu. Aģentūra LETA piedāvā galvenos notikumus no 45 gadus vecā vācieša karjeras F-1 čempionātā.

Šūmahers sevi F-1 līmenī pieteica 1991.gada augustā Beļģijas "Grand Prix" sacīkstēs, kad "Jordan" komandas rindās piedalījās savās pirmajās sacīkstēs. Tieši gadu vēlāk turpat Beļģijā viņš jau "Benetton" vienības sastāvā svinēja savu pirmo uzvaru.

Līdz pirmajam F-1 čempiona titulam Šūmaheram nācās gaidīt vairāk nekā divus gadus, kad 1994.gada novembrī viņš Austrālijā pēc sadursmes ar savu galveno konkurentu Deimonu Hilu tika pie kārotās trofejas. Gadu vēlāk viņš "Benetton" komandas sastāvā izcīnīja otro čempiona titulu pēc kārtas, bet pēc tam karjeru turpināja "Ferrari" vienībā.

Mihaels Šūmahers

Tuvu trešajam titulam karjerā un pirmajam "Ferrari" sastāvā vācietis bija 1997.gadā, tomēr sezonas pēdējās sacīkstēs Spānijā pēc problēmu rašanās ar formulu viņš apzināti centās izraisīt avāriju ar savu galveno konkurentu Žaku Vilnēvu, par ko vēlāk tika diskvalificēts no čempionāta.

Pēc trim gadiem Šūmaheram beidzot izdevās atkārtoti kļūt par pasaules čempionu, atnesot "Ferrari" komandai pirmo titulu 21 gada laikā. Gadu vēlāk viņš panākumu atkārtoja, uzvarot deviņās sezonas sacīkstēs un 11 kvalifikācijas braucienos. Savukārt 2002.gadā viņš izcīnīja trešo čempiona titulu pēc kārtas, šoreiz uzvarot 11 posmos, bet uz goda pjedestāla kāpjot visās 17 sacīkstēs.

Šūmahers 2003.gadā turpināja panākumu gājienu, izcīnot sesto čempiona titulu un labojot Huana Manuela Fanhio uzstādīto rekordu, bet gadu vēlāk viņš par čempionu kļuva piekto reizi pēc kārtas. Šis - septītais - kļuva par viņa pēdējo titulu karjerā, uzvarot 13 no 18 sezonas posmiem.

Par aiziešanu no F-1 vācietis paziņoja 2006.gadā, būdams 37 gadus vecs, bet tā paša gada oktobrī viņš Šanhajā uzvarēja pēdējo reizi karjerā, kopējo panākumu skaitu palielinot līdz 91, kas ir F-1 rekords.

Trīs gadus vēlāk Šūmahers paziņoja par atgriešanos F-1, iekļaujoties "Mercedes" komandā, tomēr 2010.gada sezonu viņš noslēdza pieticīgajā kopvērtējuma devītajā vietā. Čempionātā vācietis turpināja sacensties līdz 2012.gadam, tikai reizi - tā paša gada jūnijā Valensijā - kāpjot uz goda pjedestāla.

Savas pēdējās sacīkstes Šūmahers aizvadīja 2012.gada novembrī Brazīlijā, izcīnot septīto vietu. Kopumā viņš karjeras laikā aizvadīja 308 posmus.

Šūmahers 2013.gada 29.decembrī, slēpojot Francijas kūrortā Meribelā, piedzīvoja kritienu un atsita galvu pret akmeni, kā rezultātā tika gūta nopietna galvas trauma. Kopš tā laika viņš Grenobles slimnīcā, Francijā, atradās mākslīgi radītā komā, no kuras ilgstoši tika modināts, bet šīgada 16.jūnijā pēc veiksmīgas atmošanās viņš tika pārvests uz slimnīcu Lozannā, Šveicē, kur turpina veseļošanos.

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
inta 18.jūnijs 2014 8:57
1 0 Atbildēt

Dievs, dod viņam spēku izveseļoties! Viņš devis visiem tik daudz pozitīvu emociju. Turu īkšķus (vismaz domās)...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti