Audi 12. uzvara Lemānā (+ video)

 
Audi | 2.jūlijs 2013 10:26

Mazāks degvielas patēriņš un lielāks braukšanas ātrums - šādi Audi uzvarēja 2013. gada Lemānas 24 stundu sacīkstes, piedaloties ar R18 e-tron quattro un tās vadītājiem Loiku Duvālu (Loïc Duval; Francija), Tomu Kristensenu (Tom Kristensen; Dānija) un Alenu Maknišu (Allan McNish; Lielbritānija). Galvenie fakti pēc 81. sacīkstēm.
 
Ātrāk un efektīvāk: Uzvaru guvušajam Audi R18 e-tron quattro, kuru vadīja Loiks Duvālu/Toms Kristensens/Alens Maknišs (F/DK/GB), bija piešķirts numurs "2". Lemānas sacīkšu ietvaros tas veica 34 pitstopus, kopumā patērējot 47 minūtes un 14,799 sekundes. Atļautais degvielas tvertnes tilpums 58 litri teorētiski darīja pitstopos pieejamus maksimāli  1 972 litrus  dīzeļdegvielas. Ar numuru "8" braucošajai Toyota, kas sacīkstēs ieņēma otro vietu, 30 pitstopiem bija nepieciešamas 43 minūtes un 20,111 sekundes, taču tās maksimālais degvielas tvertnes tilpums ir 76 litri, tādēļ tā varēja uzpildīt maksimāli 2 280 litrus benzīna. Audi bija ne tikai ātrāks, bet arī kopumā, ieskaitot tā TDI piedziņu, efektīvāks.

  • Audi divpadsmitā uzvara Lemānā un R18 ceturtā uzvara sezonā
  • Pasākumu apmeklēja 245 000 skatītāji
  • Toms Kristensens (Tom Kristensen) papildina savu panākumu klāstu ar devīto uzvaru

Labākā efektivitāte: Audi ne tikai uzvarēja Lemānas sacīkstēs šajā klasifikācijā, bet arī uzrādīja labāko efektivitātes indeksu. Marks Ženē (Marc Gené)/ Lukašs di Grasi (Lucas di Grassi)/Olivers Džarviss (Oliver Jarvis) (E/BR/GB), automobilī ar numuru "3" uzvarēja "Michelin Green X Challenge", apsteidzot Duvālu/Kristensenu/Maknišu un Toyota ar numuru "7".
 
Pilns ducis: Audi debija Lemānā notika 1999. gadā. Savu pirmo uzvaru komanda svinēja 2000. gadā, bet divpadsmito uzvaru - 2013. gada sezonā.
 
Koncentrēts spēks: Nevienam citam zīmolam līdz šim nav izdevies gūt tik daudz panākumu tik īsā laikā kā Audi. Līdz šim zīmols ir guvis uzvaras 15 sacīkstēs. Tas atbilst uzvaru koeficientam 80 procentu apmērā. Audi māsaszīmols Porche kopumā ir guvis 16 uzvaras. Šīs uzvaras ir gūtas 28 gadu laikā no 1970. līdz 1998. gadam. Precīzāk - Porsche ir izcīnījis 16 uzvaras pie 63 sacīkstēs.
 
Jaudīga veiktspēja: Audi dzinēju veiktspēja Lemānas sacīkstēs paaugstina uzvaru koeficientu līdz pat 86,7 procentiem, jo tieši Audi Sport izstrādāto dzinēju V8 biturbo ietvēra 2003. gada sacīkstes uzvarējušais  Audi māsaszīmola Bentley sacīkšu automobilis.


Spēcīga komanda: desmit no divpadsmit uzvarām Audi ieguva kopā ar Reinholda Josta (Reinhold Joest) komandu. Komanda, kura atrodas Odenvaldes reģionā, jau bija guvusi panākumus pirms Audi uzsāka dalību un tagad ir izcīnījusi savu  14. uzvaru  Lesartē. Turklāt, runājot par personālu, Joest Racing komandai bija ievērojama loma 1994. gadā gūtajā uzvarā Dauera sacīkstēs un un Bentley panākumos 2003. gadā.
 
Ilgtermiņa pārākums: 2005. gadā Toms Kristensens, guva savu septīto uzvaru un tādējādi sacīkšu uzvarētāju sarakstā pārspēja sestās uzvaras ieguvēju Džekiju Iksu (Jacky Ickx) no Beļģijas. Tagad dānis ir guvis jau devīto uzvaru. Lemānas aktīvo sacīkšu automobiļu vadītāju pulkā viņam pa pēdām seko komandas biedrs Alans Maknišs, kurš šajā klasifikācijā ir guvis trīs uzvaras. Statistiski vērtējot Kristensena uzvaru skaitu var pārspēt ātrākais 2020. gadā, taču, lai tas notiktu, Maknišam būtu jāturpina piedalīties sacīkstēs līdz pat 50 gadu vecumam un jāuzvar visās turpmāko gadu sacīkstēs, kā arī jāpārstāj braukt vienā komandā ar Tomu Kristensenu.
 
13 trofejas: ņemot vērā 9 uzvaras 17 sacīkstēs, Toma Kristensena uzvaras koeficients Lemānas sacīkstē sasniedz 53 procentus. Kopsummā dānis līdz šim ir kāpis uz uzvaras pjedestāla 13 reizes. Četrās sacīkstēs viņa automobilis nesasnieza finiša līniju. Tādējādi "Misters Lemāns" nekad nav finišējis sacīkstēs kā trešais.
 
Liels pūlis: Lemānas deviņdesmitās 24 stundu sacīkstes vēroja 245 000 skatītāju uz vietas, kas ir par 5000 vairāk nekā gadu iepriekš.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Busiņa šoferis zaudē tiesības (+ VIDEO) 7

Busiņa šoferis brauc pa kreiso malējo joslu un bloķē ātrāk braucošos, bet, kas vēl ļaunāk, vienā brīdī viņš apstājas un iet izskaidroties ar Audi vadītāju. Lasīt vairāk

 

Nissan modernizējis krosoveru Qashqai (+ FOTO) 7

Pēc trim gadiem apritē, modernizāciju piedzīvojis viens no Nissan kompaktās klases modeļiem - krosovers Qashqai. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 5

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 21

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti