papildināts: Latviešu "eO PP03" ar pilotu Millenu uzvar slavenajā Paikspīkas sacensībās (+ video) 16

 
28.jūnijs 2015 23:39

Elektriskais auto "eO PP03" uzvarēja gan absolūtajā, gan elektroauto ieskaitē un tas notika pirmo reizi šo leģendāro kalnā braukšanas sacensību vēsturē.

Latvijas komandas "Drive eO" radītais viena megavata elektriskais automobilis ar jaunzēlandiešu pilotu Rīsu Millenu svētdien triumfēja leģendārajās Paikspīkas izturības sacīkstēs.

"Drive eO" automašīna finišēja pēc deviņām minūtēm un 7,222 sekundēm, kļūstot par pirmo elektromobīli vēsturē, kas uzvarējis sacensībās. Tāpat par sekundi tika pārspēts līdzšinējais elektrisko mašīnu rekords.

Zīmīgi, ka pēc tehniskas kļūmes lielāko daļu trases pilnpiedziņas mašīnai nācās veikt ar vienīgi ar priekšējo riteņu piedziņu.

Rīss Millens Foto: Publicitātes attēls

Arī otro vietu sacensībās izcīnīja elektromašīna - japānis Nobuhiro Tadžima ar Horvātijā ražotu mašīnu atpalika par 25 sekundēm. Tadžima savas karjeras laikā Paikspīkas sacensībās uzvarējis deviņas reizes.

Latvijas mašīnai gan neizdevās sasniegt sacensību rekordu, jo 2013.gadā leģendārais franču rallija braucējs Sebastjans Lēbs finišēja pēc astoņām minūtēm un 13 sekundēm. Tāpat arī pērn uzvarētājs Romēns Dimā no Francijas bija pusotru sekundi ātrāks nekā šoreiz Millens.

Šajās sacensībās tiek veikta 20 kilometrus gara distance ar 156 līkumiem.

Iepriekšējos divos gados Latvijas komandas automašīnu pilotēja Jānis Horeliks, kurš 2013.gadā piedzīvoja smagu avāriju, bet pērn ieņēma 96.pozīciju 114 finišējušo ekipāžu konkurencē.

eO PP03 Foto: Publicitātes attēls

1020 kilovatu (1368 zirgspēku) jaudīgais Latvijā projektētais un uzbūvētais auto ir aprīkots ar 50 kilovatstundu (kWh) litija jonu akumulatoru paku, kas darbina sešus "YASA-400" elektriskos motorus ar "eO" izstrādātajiem kontrolieriem. Šis aprīkojums nodrošina 1020 kilovatu jaudu, maksimālais griezes moments ir 2160 ņūtonmetru (Nm), auto var attīstīt ātrumu līdz 260 kilometriem stundā. Spēkrata svars ir tikai 1150 kilogrami, bet 200 kilometrus stundā tas spēj sasniegt zem sešām sekundēm.

Zīmīgi, ka Rīsa Millena tēvs Rods deviņdesmitajos gados piecas reizes triumfēja Paikspīkas absolūtajā ieskaitē.

Paikspīkas izturības sacīkstes šogad notika jau 93.reizi.

Ziņa papildināta ar otru VIDEO:

"Drive eO" nodrošina risinājumus augstas veiktspējas elektriskajām un hibrīda automašīnām: prototipa transportlīdzekļu projektēšanu un būvniecību, elektriskās piedziņas integrāciju, augstas jaudas elektromotoru kontrolieru un augstas energoietilpības akumulatoru paku izgatavošanu. Uzņēmums izstrādājis vairākus tehnoloģiju demonstratorus, to skaitā pirmo elektroauto, kas piedalījās Dakāras rallijā, kā arī vairākus elektriskos sacīkšu auto dalībai Paikspīkas kalnā braukšanas sacensībām ASV.

Par Paikspīkas kalnā braukšanas sacensībām
Paikspīkas kalnā braukšanas sacensības Kolorado ir otras senākās auto sacensības ASV, tās dibinājis Spensers Penrouzs. Sacensības ir unikālas, jo vienas dienas laikā aptver gandrīz visu veidu motoru sporta pārstāvjus. Ik gadu pēdējā jūnija svētdienā Kolorado satiekas auto un moto braucēji, lai cīnītos par uzvaru leģendārajās sacensībās.

eO PP03 Foto: Ekrānšāviņš no youtube.com

 
16 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
TDIOTS 29.jūnijs 2015 8:46
37 3 Atbildēt

Viens kartīgs latviešu vecis ņem uz ''izdara'' rūpnīcu miobudžetīgas komandas :)

Hip hip urrāāāā :)

Arnolds 29.jūnijs 2015 0:59
32 1 Atbildēt

Malači, riktīgi labas ziņas, tas ir tiešām augsts sasniegums

kasinsh79 29.jūnijs 2015 9:19
31 4 Atbildēt

Fantastisks grūta darba rezultāts no A.Dambja puses!!! LATVIJA - VAR :))

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti