Matīss Mežaks: Minišosejā saņemu organismam nepieciešamo autosporta devu

 

Foto: Raimonds Volonts

Eduards Kalve | 20.jūnijs 2018 14:23

Minišoseja ir vienīgais treniņš un sacīkstes, kuros oficiāli ar ielas automašīnu var izmēģināt spēkus aizraujošajā Biķernieku trasē, un pagājušajā nedēļā norisinājās tās trešais posms.

Uzvaru izcīnīja ar Nissan GT-R startējošais Ralfs Liepiņš, tomēr aiz viņa OPEN klasē norisinājās ļoti aizraujošas cīņas par sudraba un bronzas godalgām.

Viens no pilotiem, kas cīnījās par pjedestālu, bija divkārtējais Latvijas čempions rallijā Matīss Mežaks. Viņš pēdējos gados veiksmīgi startējis ar žiguli autošosejā (Dzintara aplis), pagājušajā sezonā izcīnot titulu VAZ 1600 ieskaitē. „Tā kā pats šogad Dzintara apli nebraucu, jo savu žiguli esmu nodevis Miķelim (jaunākajam brālim), tad Minišoseja ir viens no veidiem, kā saņemt organismam nepieciešamo autosporta “devu”. Patīk, ka pasākums notiek darba dienu vakaros un ka ar ielas auto var izbaudīt Biķernieku trasi,” savu dalību Minišosejā skaidro pieredzējušais autosportists, piebilstot, ka vēlētos nākotnē redzēt jaunas Biķernieku trases konfigurācijas.

Kopā ar Miķeli Mežaku viņi treniņos un sacīkstēs startē ar reto un īpašo Subaru Impreza WRX STI Spec C Type RA-R. „Auto ir ļoti tuvs standartam, kas gan ir ļoti labs jau rūpnīcas izpildījumā. Jauda ir 320 zirgspēki, bet savi papildus 50 Zs nenāktu par skādi. Mūsu auto ir uzstādīti labāki amortizatori, bremžu uzlikas un bremžu šķidrums. Daudzi nepiekritīs, bet vadāmība un bremžu sistēma ir pirmais, ko vajadzētu uzlabot vai vismaz sakopt,” savu sacensību spēkratu un auto sagatavošanu Minišosejai raksturo Matīss Mežaks.

Cīņa par otro un trešo vietu šoreiz izvērtās īpaši dramatiska, jo pirms pēdējā brauciena šīs pozīcijas vēl ieņēma Juris Jevhuta un Matīss Mežaks. „Miķelim bija bākā palikusi degviela vairs tikai vienam aplim, bet tajā viņš pamanījās pabraukt garām gan man, gan Jevhutam. Jāatzīst, ka Miķelis ar savu braukšanas sniegumu mani ir patīkami pārsteidzis,” trešā posma notikumus atminas Matīss, kurš rezultātā sacīkstes noslēdza ceturtajā pozīcijā.

Trešo vietu izcīnījušais Juris Jevhuta par pēdējo posmu arī izsakās pozitīvi: „Ļoti interesanta cīņa ar brāļiem Mežakiem, bet Ralfs (Liepiņš) nebija noķerams. Sākumā man izdevās noturēt brāļus aizmugurē, bet uz beigām Miķelim sanāca uzbraukt pāris labus apļus un aizbraukt man garām. Pēdējā sesijā izbraucu ar cerību uzlabot pāris desmitdaļas, bet riepas bija beigušās un tomēr nesanāca. Forša cīņa!”

Jevhuta, kura autosporta saknes arī meklējamas rallijā, Minišosejā jau vairākus gadus startē ar Mitsubishi Lancer Evo VIII, kas gan laika gaitā ieguvis dažādus uzlabojumus. „Palielināta dzinēja jauda, uzlabota dzesēšanas sistēma, samazināts klīrenss un uzstādīti Ohlins amortizatori. Tāpat uzliktas lielākas bremzes priekšējai asij, uzlabota transmisija un nedaudz samazināts svars. Lai sāktu braukt, vajadzētu sākt ar bremžu un dzesēšanas sistēmām. Pēc tam var turpināt ar balstiekārtu, amortizatoriem, un pašās beigās nāk dzinējs un svars,” par sava un citu auto sagatavošanu stāsta Minišosejas veterāns.

Taujāts par pašu sacensību seriālu, Jevhuta atbild, ka „analoga šīm sacensībām Latvijā nav. Ļoti labs pasākums gan iesācējiem, gan pieredzējušiem sportistiem. Jaunie var apgūt ātras braukšanas pamatus un izmantot instruktorus, bet pieredzējušie slīpēt prasmes un cīnīties par desmitdaļām. Kā bijušais rallija braucējs īpaši ieteiktu šo pasākumu rallistiem, jo, pabraucot pa asfaltu, noteikti paliksiet ātrāki uz grants”.

Nākamais Minišosejas treniņš Biķernieku trasē norisināsies 10. jūlijā, bet nedēļu vēlāk – 17. jūlijā – notiks sacensību seriāla ceturtais posms. Sīkāka informācija par Minišoseju atrodama gan mājaslapā www.minisoseja.lv, gan Facebook vietnē - https://www.facebook.com/minisoseja/.

Minišosejas 3. posma rezultāti:
1600
1. Renārs Bajaruns, Honda Civic
2. Reinis Trūps, MG ZR
3. Matīss Ošs, MG ZR

2000
1. Edvīns Vansovičs, Honda Civic
2. Renārs Zapackis, Honda Integra
3. Kārlis Roziņš, Honda Civic

3000
1. Andris Čats, BMW 3. sērija (E46)
2. Reinis Vilkaitis, BMW 3. sērija (E36)
3. Vilnis Vuļs, BMW 3. sērija (E36)

OPEN
1. Ralfs Liepiņš, Nissan GT-R
2. Miķelis Mežaks, Subaru Impreza
3. Juris Jevhura, Mitsubishi Lancer Evo

DĀMAS
1. Anastasija Kozlovska, Mazda MX-3
2. Aleksandra Svile, Audi 80
3. Svetlana Kozlovksa

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti