Mācāmies braukt trasē pa pareizām trajektorijām (+ VIDEO) 1

 
Ivars Caune speciāli iAuto.lv / Māris Ozoliņš | 27.janvāris 2019 16:58

iAuto redaktoram Mārim Ozoliņam bija iespēja Spānijas trasē mācīties pareizās trajektorijas ar jauno Kia Proceed. Lūdzām Ivaru Cauni, uzņēmējs, autosportists un treneris komentēt video redzamo.

Ļoti apsveicama un pareiza pieeja savas braukšanas tehnikas un drošības uzlabošanai ir apmācība trasē ar instruktoru.

Instruktors ļoti pareizi ietur vajadzīgo intervālu starp auto un precīzi brauc pa pareizo trajektoriju, stāstot, kā to iegūt ar bremzēšanas, stūrēšanas un paātrināšanās palīdzību. Pie kam pēc katra apļa vai apļiem temps ir nedaudz jākāpina. Tad Jūs saņemiet īstu braukšanas baudu ar ievērojami augstāku drošības pakāpi. Protams, ka labu rezultātu nevar tā uzreiz sasniegt vizinoties stundiņu aiz instruktora vienā trasē. Ir jāmaina trases konfigurācijas, jāmaina trases.

Arī Latvijā ir pieejamas diezgan daudz šādu trašu. Rīgas tuvumā, tikai ziemas periodā, Uz Liepājas šosejas neaizbraucot līdz Lielupes tiltam trase Brīvkalni. Tā ir gluda ar iespējamām ļoti daudz konfigurācijām un mazu iespēju sasist auto, pie izslīdēšanas no trases.Vienīgais trasēs ar slidenu virsmu (ledus, sniegs, grunts) nevajadzētu doties bez sapratnes par pareizu trajektoriju izveidi.

Iesācējiem un braucējiem , kuri jau spēj izveidot pareizas trajektorijas ieteiktu 333 trasi pie Zaķumuižas. Te ir labs asfalts , kurš īpaši neplēš riepas arī pareizi izbraucot no trases nevar īpaši sabojāt auto. Ir pieejami īres auto.

Vēl ir laba trajektoriju pieslīpēšana Biķernieku ātruma aplī. Vienīgi šeit galīgam iesācējam nevajadzētu doties . Vietām ir paliels ātrums un izveidojoties bīstamai situācijai sekas ir dažādas. Turklāt visās šajās trasēs ir pieejami ļoti labi instruktori , kuri braukšanu padarīs daudz drošāku un pareizāku.

Starp citu par pareizu trajektoriju veidošanu vajag piedomāt arī ikdienā braucot te pat Rīgā. Nepārkāpjot CSN nogriežoties krustojumā izmantot pilnu ceļa klātni bet nepārbraucot pāri baltajām līnijām.

Dariet to ar saprātu, netraucējot apkārtējiem un ievērojot CSN. Vēlu veiksmi!

Jaunākā informācija par atvērtajām Latvijas autotrasēm ir šeit: iAuto.lv/trases Tur var redzēt vai ziemas trase ir atvērta, cenas, kontatki utt. Uzlabo arī Tu savas braukšanas prasmes!

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
650 29.janvāris 2019 11:37
1 1 Atbildēt

Trešo dienu pacietīgi gaidu paplašinātu situācijas skaidrojumu no drošības, mašīnmācības un pedāļspaidīšanas lietpratējiem.Protams, braukšana trasē aiz Trenera ir bagātu cilvēku izprieca.Lieka muļļāšanās un pretīga izrādīšanās.

Kaut gan, no otra gala skatot, vizuāli novērojumi liecina,ka "vidējajam" tam "prasmīgajam" LV braucējam ir ārkārtīgi lielas problēmas ne tikai ar "pareizo" trajektorijas ieturēšanu savas joslas robežās, bet arī ar pašos pamatos uztrāpīšanu uz ceļa seguma kā tāda. Ja pavērot masveidīgi izgrauztās rotācijas apļu iebrauktuvju/izbrauktuvju iekšmalas un šo te iekšmalu stāvokli gan pilsētā (ja nav betona apmales),gan uz ārpilsētas ceļa praktiski jebkurā labajā līkumā- naci(o)nālie rallija gēni te ir skaidri saskatāmi.

Gribētos sagaidīt speciālistu skaidrojumu- ko reāli pašam tam braucējam"dod" šāda te braukšanas maniere (papildu ātrumu, drošību,utt) un kā tas tur viss "izpaužas" , gadījumā ja "pieredzējušais" braucējs ir iebraucis apledojuši slidenā izgrauzumā un nekādi netiek no viņa ārā.Pa piemēram,ja viņš pustumsā un bezfilmā pēkšni iekrīt tajā caurumā knapi saskatāmā līkumā ar 89km/h, vai vienkārši "aiz pieraduma" tur iejaaj pilnīgi taisnā ārpilsētas gabalā.

Kā ir "pareizi" darīt- piem,izgriezt stūri pa kreisi, izvalbīt redzokļus,izbāzt mēli un pēc 200m attapties (?) ar blakussēdētāja sāniem pretējās puses grāvī vai kokā? Varbūt labāk ir jau pēc 100m iejāt kreisajā bortā pretimbraucējam?

Kā te ir, ar ko "atšķiras" ši te pontīgi modīgā nobraukšana no ceļa seguma pie 20-30km/h aplī un pie reāliem 90km/h uz slidenas divjoslu šosejas?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti