Ekskluzīva intervija iAuto ar pasaules mēroga drifta zvaigzni Džeimsu Dīnu 1

 
Kārlis Priedītis | 2.augusts 2019 10:07

Jau šo sestdien, 3. augustā, Biķernieku trasē pulcēsies Eiropas spēcīgākie drifteri, lai sacenstos par uzvaru Drift Masters GP Rīgas posmā. Starp dalībniekiem būs arī viens no labākajiem drifteriem pasaulē, divkārtējais Formula Drift čempions Džeimss Dīns.

Drifta zvaigzne Džeims Dīns Foto: Publicitātes attēls

Aicinājām īru sportistu uz ekskluzīvu interviju, kurā viņš atzīstas mīlestībā Rīgai, raksturo savu panākumu atslēgu un atklāj savu mīļāko drifta automašīnu.

Šajā nedēļas nogalē Rīgā notiek Drift Masters GP posms. Ar ko Rīgas posms ir īpašs?

Šis visiem braucējiem, komandām un arī man ir viens no īpašākajiem pasākumiem. Biķernieku trase ir apbrīnojama, ar ātru un perfektu konfigurāciju driftam un daudziem faniem tribīnēs. Es mīlu viesoties Rīgā, jo te ir lieliska naktsdzīve, kuru var izbaudīt kopā ar draugiem un ģimeni.

Pēdējos gados tu esi izbaudījis lielus panākumus, izcīnot uzvaras prestižākajos drifta čempionātos. Bet kā sākās tava karjera?

Jā, mums pēdējos gados ir bijuši lieli panākumi gan Eiropā, gan ASV, izcīnot čempiona titulus Drift Masters GP, citos Eiropas seriālos un arī Formula Drift ASV. Pirmsākumi gan meklējami ļoti sen…pirmo reizi driftu es ieraudzīju 2002. gadā, kad mans vecākais brālis Maiks piedalījās savās pirmajās drifta sacīkstēs. Man bija tikai 10 gadi, bet es uzreiz iemīlējos šajā autosportā. Kad man palika 15 gadi, es biju pietiekami vecs, lai sāktu startēt Īrijas drifta čempionātā. Savu pirmo uzvaru es izcīnīju 2007. gadā un tālāk viss attīstījās ļoti ātri. Pēdējos 5-6 gadus es to daru kā profesionālis un izdzīvoju savu sapni.

Kuri cilvēki un sponsori ir atbalstījuši tevi tavas karjeras laikā?

Kopš es sāku piedalīties 2006. gada beigās, ļoti daudzi cilvēki ir mani atbalstījuši. Pašā sākumā tie bija mana ģimene un draugi, kas man palīdzēja. Manu pirmo drifta auto – Ford Sierra - mēs nopirkām kopā. Ļoti palīdzējis ir tas, ka mums ir pašiem savs ģimenes vadīts serviss “Deane Msport”, kur mēs būvējam un apkalpojam automobiļus gan sev, gan citiem. Nākamais auto, ko mēs paši uzbūvējām, bija Nissan S14, ar ko kļuvu par Eiropas čempionu. Bez ģimenes un draugu palīdzības es noteikti nebūtu ticis tik tālu. Liels atbalsts man ir bijis no Falken riepām, ar kurām Eiropā startēju jau no 2012. gada. Tā bez šaubām ir mana ilgākā un panākumiem bagātākā sadarbība, viņu atbalsts ir bijis neticams.

Kāda ir tava un tavas komandas panākumu atslēga, lai katru gadu uzrādītu tik augstus rezultātus?

Es domāju, ka ir nepieciešamas daudzas lietas, lai izveidotu veiksmīgu drifta komandu. Pirmām kārtām tie ir cilvēki – visi mani komandas dalībnieki ir ģimenes locekļi un ļoti tuvi draugi. Mēs ļoti labi kopā satiekam un viņiem pret driftu ir tāda pati kaisle kā man. Protams, ka jābūt arī labam un uzticamam auto, kā arī labai riepai. Manā gadījumā tas ir Falken RT615K+ modelis, kas man trasē nodrošina vienādi labu un noturīgu saķeri ar asfaltu. Sākot no pirmajiem metriem līdz pat pilnīgi nobrauktai stadijai.

Šo sacīkšu auto būvēja Latvijas komanda HGK

Kuros čempionātos un ar kādiem auto tu šosezon startē driftā?

2019. gads mums ir ļoti aizņemts, jo mēs piedalāmies trīs pilnos čempionātos. Sezonu iesākām ar uzvaru Omānas starptautiskajā drifta čempionātā, kur startējām ar veco labo Falken Tire Nissan S14. Eiropai mēs ar latviešu HGK Racing palīdzību esam uzbūvējuši pilnīgi jaunu Falken BMW E92 M3 Eurofighter. Dzinēju un transmisiju mēs sagatavojām Īrijā, bet virsbūve tapa tepat Latvijā. Automašīnas kvalitāte ir neticama. Formula Drift ASV es pilotēju Worthouse Nissan S15, kas ar vairāk nekā 900 Zs ir mans jaudīgākais auto.

Kurš ir tavs mīļākais auto no šiem minētajiem?

Man ir ļoti grūti izvēlēties favorītu. BMW ir jauns izaicinājums mums šogad, bet es vienmēr izbaudu procesu aprast ar pilnīgi jaunu auto. Man ir sajūta, ka BMW E92 M3 Eurofighter ar nedaudz laiku un pieredzi kļūs par manu spēcīgāko drifta auto. Jāatzīmē, ka tieši ar šo spēkratu šajā nedēļas nogalē startēsim Rīgā.

Tu driftā esi sasniedzis un piedzīvojis gandrīz visu. Kas tevi motivē turpināt? Un kādi ir tavi plāni nākamajiem gadiem?

Mēs šajos gados esam sasnieguši izcilus panākumus. Tas ir neticami, cik daudz ir paveikts, daudz vairāk nekā es būtu kādreiz iedomājies. Savus bērnības sapņus esmu pārsniedzis ar uzviju. Bet mēs visi redzam, ka drifts ar katru gadu kļūst arvien lielāks un lielāks. Mūsu konkurenti katru gadu pieliek arvien lielākas pūles, lai pārspētu mūs, un tieši tas man arī liek censties kļūt labākam, augt kopā ar sportu. Es mīlu virzienu, kurā šis sports dodas, un es jūtu, ka būšu daļa no šīs drifta sabiedrības vēl daudzus gadus. Man nav nekādu citu plānu un es vienkārši izbaudu šo ceļojumu.

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 2.augusts 2019 12:56
3 9 Atbildēt

Ja viņš brauktu ar attēlā redzamo sūdu, viņš par čempionu nepaliktu.Viņš brauc ar Nissan Silvia.

Driftā dominē - Toyota, Ford un Nissan. Nu, kā 4. var pielikt Ševroletu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 3

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO)

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti