Bigbank: visiem tradicionālo komercbanku pakalpojumiem jau ir pieejami alternatīvi risinājumi

 

Bigbank AS Latvijas filiāles vadītājs Artis Bērziņš Foto: Publicitātes attēls

Bigbank | 25.maijs 2016 12:34

Pārsvarā visiem tradicionālo komercbanku piedāvātajiem pakalpojumiem, sākot no vērtspapīru pārvaldes līdz pat ikdienas starppersonu norēķiniem, ir pieejami alternatīvi pakalpojumu sniedzēji. Visspilgtāk ir redzami un visvairāk ir izmantojami alternatīvi risinājumi apdrošināšanas, kreditēšanas, noguldījumu, kapitāla piesaistes, tirgus nodrošināšanas un protams arī investīciju un maksājumu jomās. Ar šādiem novērojumiem trešdien, 25.aprīlī nākusi klajā Bigbank, prezentējot šī gada maijā sadarbībā ar Banku augstskolu veikto pētījumu par banku jomas digitalizācijas procesiem un alternatīvu finanšu pakalpojumu ienākšanu tirgū.

Skaidrs, ka pārmaiņas finanšu jomā veicina tehnoloģiju attīstība, kas noved pie bezskaidras naudas pieauguma apgrozījumā. Latvijā 2015.gadā par 8% pieauga bezskaidras naudas darījumu skaits. Tas pilnībā saskan arī ar pasaules kopējo tendenci, kur katru gadu vērojams pieaugums vidēji par 5%. Patērētāji, izvēloties elektroniski pārvaldīt savas finanses, meklē ērtākus risinājumus, kā to īstenot, kas ne vienmēr ir tradicionālo banku piedāvātas maksājumu kartes vai internetbanku pārskaitījumi – alternatīvi bezskaidras naudas norēķini kopumā sastāda jau ap 10% no visa bezskaidras naudas operāciju apjoma.

Bijušie komercbanku klienti tagad izvēlas mobilās aplikācijas, virtuālos makus, P2P maksājumu platformas, elektronisko naudu vai virtuālās valūtas. Par šādu alternatīvo pakalpojumu pieprasījumu liecina arī fakts, ka interneta norēķinu un naudas pārskaitījumu sniedzējs PayPal ir trešais populārākais starppersonu norēķinu veids pasaulē. Uz līdzīgām funkcijām balstīti norēķini, kas kļūst aizvien populārāki, ir arī Apple Pay, Skrill, Latvijā piedāvātā Monea un citi. Arī lielākie uzņēmumi un sociālās platformas jau ir sākušas izstrādāt savus maksājumu risinājumus - Apple Pay, Android Pay, Samsung Pay, Facebook Payments.

Bigbank AS Latvijas filiāles vadītājs Artis Bērziņš Foto: Publicitātes attēls

“Alternatīvi komercbankām finanšu pakalpojumi eksistē jau sen. Pie tādiem ir pieskaitāmas arī specializētās bankas, piemēram, investīciju bankas vai specializēto kredītu bankas, kas nepiedāvā klasiskos banku pakalpojumus kā maksājumu kartes, bet gan piedāvā vienu konkrētu uzlabotu un ērtāku pakalpojumu. Tagad, kad digitalizācijas procesi un tehnoloģiju ieplūšana finanšu jomā ir straujāki, nekā jebkad iepriekš, mazām, specializētām finanšu institūcijām ir daudz vienkāršāk pielāgoties mainīgajam klientu pieprasījumam. Par to liecina arī mobilo maksājumu risinājumu augstais pieprasījums,” uzsver Bigbank AS Latvijas filiāles vadītājs Artis Bērziņš.

Kopējās pasaules tendences rāda, ka alternatīvi komercbankām pakalpojumi veiksmīgi ienāk ne vien maksājumu jomā, bet arī noguldījumu, ieguldījumu, kreditēšanas un kapitāla piesaistes jomās. Jāatzīmē, ka Latvijā alternatīvu pakalpojumu ienākšana kreditēšanas jomā ir sākusies septiņus gadus atpakaļ, līdz ar ātro kreditētāju ienākšanu tirgū. Neskatoties uz to, ka šo institūciju darbība ir vērtējama diezgan negatīvi, tas ir palīdzējis sabiedrībai raudzīties plašāk, meklējot alternatīvas tradicionālo banku piedāvātajam pakalpojumam.

Alternatīvus kreditēšanas pakalpojumus pašlaik sniedz gan specializētās bankas, kas izsniedz aizdevumus un kredītus, kā arī pieņem noguldījumus, neprasot šos pakalpojumus saistīt ar maksājumu algas kontu, gan arī pavisam jaunie tirgus spēlētāji, kas rada nopietnu konkurenci komercbanku ierastajam darbības modelim. Pie tādiem ir pieskaitāmas alternatīvās ieguldījumu un noguldījumu platformas, kas palīdz bez komercbanku starpniecības un komisijas maksām piesaistīt finanšu līdzekļus uzņēmējdarbībai, kā arī sniedz iespēju investoriem brīvi veikt ieguldījumus izvēlētajos projektos. Kā piemēru var minēt visiem zināmos Seerds, Spacehive, Kickstarter vai Indiegogo.

Banku augstskolas Finanšu katedras docents Andris Fomins Foto: Publicitātes attēls

“Informācijas tehnoloģiju attīstība šobrīd sniedz iespējas izmantot plašu zināšanu klāstu finanšu procesu nodrošināšanā. Tādā veidā veidojas sinerģija starp finanšu pakalpojumu iegādi un citiem procesiem, kas ir vitāli svarīgi pakalpojuma iegādes procesu nodrošināšanā. Vien dažu gadu laikā ir izveidojusies stabila un droša infrastruktūra, kas ļauj alternatīviem finanšu pakalpojumiem piedāvāt kvalitatīvu un ar komercbankām konkurējošu pakalpojumu. Kā divus spilgtākos virzienus palīgprocesu integrācijā varam minēt aizņēmēja kredītspējas novērtēšanu online vidē, ko nodrošina tādi risinājumi, kā VisualDNA, Entrepreneurial vai Finance Lab, kā arī attālinātās ieguldījumu konsultācijas - Robo-konsultants, kas tiek veiktas bez cilvēka fiziskas vai attālinātas klātbūtnes,” stāsta Banku augstskolas Finanšu katedras docents Andris Fomins.

Bigbank sadarbībā ar Banku augstskolu veiktajā pētījumā tika apskatītas visas tradicionālo banku darbības jomas un tajās pieejamie alternatīvo pakalpojumu sniedzēji, konstatējot, ka itin visur pastāv arī citi tirgus spēlētāji, kas bieži vien ir spējīgi piedāvāt izdevīgākus un ērtākus pakalpojumus, pateicoties to ātrākai piekļuvei patērētājam un spējai ātrāk un efektīvāk integrēt jaunos tehnoloģiskos risinājumus. Jāatzīmē, ka patērētāji turpinās meklēt izdevīgākus un ērtākus ar finansēm saistītus pakalpojums, kas nākotnē tikai saasinās konkurenci finanšu jomā.

Foto: Publicitātes attēls

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti