Latvija un Igaunija paraksta memorandu 5G mobilo sakaru tīkla paātrinātai izvēršanai

 

Foto: Publicitātes attēls

Satiksmes Ministrija | 28.septembris 2018 14:29

Šodien, 28. septembrī, Rīgā norisinās vairāki jaunajai mobilo sakaru tehnoloģijai veltīti pasākumi konferences “5G Techritory” ietvaros. Tās laikā Latvijas un Igaunijas ministri parakstīja Baltijas valstu saprašanās memorandu par savienotās un automatizētās braukšanas un 5G tehnoloģiju attīstību Via Baltica koridorā.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis kopā ar Igaunijas uzņēmējdarbības un informācijas tehnoloģiju ministru Renē Tammistu kopīgi parakstīja Baltijas valstu saprašanās memorandu par savienotās un automatizētās braukšanas un 5G tehnoloģiju attīstību Via Baltica koridorā, ko vēlāk parakstīs arī Lietuvas Transporta un komunikācijas ministrs Rokas Masjulis.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis: “Esmu patiesi gandarīts par iespēju Baltijas valstu simtgades svinību ietvaros vēlreiz apliecināt mūsu vienotību un vēlmi sadarboties transporta un elektronisko sakaru infrastruktūras attīstības jomā. Transporta digitalizācija kopsolī ar elektronisko sakaru infrastruktūras straujo tehnoloģisko attīstību ir tuvākās nākotnes izaicinājums, un vienlaikus arī iespēja Latvijai, Igaunijai un Lietuvai rādīt piemēru citām Eiropas Savienības dalībvalstīm pārrobežu sadarbībā”.

5G ieviešanai ir svarīga loma uzņēmējdarbības veicināšanā un iedzīvotāju dzīves kvalitātes paaugstināšanā, mazinot digitālo plaisu starp lielajām pilsētām un attālinātām apdzīvotām vietām. To, ka jaunās tehnoloģijas strauji tiek apgūtas Baltijas valstīs, novēro arī mobilo sakaru operatori.

LMT prezidents Juris Binde: “Vienošanās par Via Baltica digitālā koridora attīstību apliecina Baltijas valstu ambīciju būt starp līderiem inteliģento transporta sistēmu ieviešanā. Tas būs pamats drošākai, ātrākai un ērtākai satiksmei nākotnē. Baltijas valstis mobilo tehnoloģiju attīstības jomā tradicionāli ir spēcīgās pozīcijās. Saskaņā ar OECD datiem Latvijas iedzīvotāji ir vieni no aktīvākajiem mobilā interneta izmantotājiem pasaulē”.

Realizējot memorandā minēto, Lietuva, Latvija un Igaunija atbalstīs inteliģento transporta sistēmu pilota projektus sasaistē ar 5G mobilo sakaru tīkla paātrinātu izvēršanu uz Eiropas nozīmes autoceļa E67 maršrutā Tallina – Rīga – Kauņa – Lietuvas/Polijas robeža. Svarīgs apņemšanās elements ir nodrošināt tieši pārrobežu sadarbību, lai izveidotās sistēmas darbotos bez ierobežojumiem gan pierobežu rajonos, gan visā transporta koridora garumā.

Transporta līdzekļi izmantos 5G tīklus datu pārraidei savstarpēji un saziņai ar apkārtējo infrastruktūru, kā arī datu savākšanai no dažāda veida infrastruktūras sensoriem turpmākai apstrādei. Tādēļ 5G priekšrocības, piemēram, maza signāla aizture, daudzu ierīču vienlaicīga atrašanās tīklā, drošs un nepārtraukts datu pārraides savienojums, ir svarīgs priekšnosacījums inteliģento transporta sistēmu sekmīgai darbībai. Memorands atbilst Eiropas Savienības gigabitu sabiedrības jeb savienojamības mērķim – nepārtraukta 5G pārklājuma izvēršanu uz Eiropas Transporta tīkla maģistrālēm līdz 2025. gadam. 

Parakstītais memorands ir kā pamats turpmākajai Latvijas, Igaunijas un Lietuvas sadarbībai savienotas un automatizētas mobilitātes attīstībā, vienlaikus tas dod pozitīvu signālu potenciālajiem investoriem. Tāpat tas ir signāls transporta un elektronisko sakaru industrijai izstrādāt un īstenot dzīvē viedo tehnoloģiju risinājumus, kuru rezultātā ceļi kļūs drošāki, transportlīdzekļi – videi draudzīgāki, un ne mazāk svarīgi – braukšana kļūs efektīvāka, samazinot ceļā pavadīto laiku.

Sadarbības process paredz informācijas un zināšanu apmaiņu un labās prakses piemēru  apkopojumu. Šādu pārrobežu koridoru izveide tiek atbalstīta arī Eiropas Komisijas līmenī un dos iespēju pretendēt uz Eiropas infrastruktūras finanšu atbalsta instrumentu izmantošanu projektu realizācijā.

 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti