Valsts policija brīdina par jauniem internetkrāpšanas veidiem

 

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Valsts Policija | 22.februāris 2019 8:35

Valsts policija jau iepriekš informējusi sabiedrību par krāpniecības veidiem, kas notikuši interneta vidē.

Likumsargi atkāroti aicina iedzīvotājiem būt uzmanīgiem un kritiski izvērtēt interneta vidē pieejamo informāciju un riskus, kas saistīti ar savu personīgo datu, tostarp kredītkaršu datu, sniegšanu trešajām personām. Pēdējā laikā novēroti divi jauni krāpšanas veidi – neeksistējoša kompensācija internetkrāpnieku upuriem un viltus loterija.

Valsts policija saņēmusi informāciju par diviem pēdējā laikā novērotiem krāpšanas veidiem, kas saistīti ar naudas līdzekļu pārskaitījumiem. Šobrīd parādījies jauns krāpniecības veids, kad interneta lietotājiem tiek nosūtītas e-pasta vēstules, ziņojot, ka Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) kompensē zaudējumus internetkrāpšanas upuriem. E-pasta vēstules saņēmējam tiek stāstīts, ka viņš ir nonācis to personu sarakstā, kuriem SVF ir gatavs pārskaitīt kompensāciju – 850 tūkstošu ASV dolāru apmērā. Taču, lai saņemtu minēto naudas summu, e-pasta vēstules saņēmējam ir jāsedz administratīvās izmaksas un jāpārskaita 5000 ASV dolāru, kā arī jāsniedz personas dati. Būtiski vērst uzmanību, ka e-pasta vēstule rakstīta kļūdainā latviešu valodā, turklāt e-pasta vēstules autors norādīts kādas Togo Republikas pilsētas bankas direktors.

Tāpat policija brīdina iedzīvotājus par krāpšanas veidu, kad viltus loterijā piedāvāta iespēja laimēt jaunākos viedtālruņus. Tās mērķis ir panākt, lai iedzīvotājs abonē piekļuvi kādas interneta vietnes resursiem, par ko vēlāk katru mēnesi tiek maksāti 29 eiro. Radot uzticamības efektu, aicinājums piedalīties loterijā tiek izplatīts vienu no lielāko interneta pakalpojumu sniedzēju vārdā.

Loterija parādās kā datora ekrānā uznirstošs logs, lietotājam apmeklējot vietnes, kurās izvietoti inficēti reklāmas baneri vai saites. Loterija veidota tā, lai nolasītu lietotāja IP adresi un pielāgotu tās sākumlapas saturu atbilstoši izmantotajam interneta pakalpojuma sniedzējam un valodai.

Lai piedalītos viltus loterijā, interneta lietotājs tiek aicināts ierobežotā laika sprīdī atbildēt uz sešiem jautājumiem un ievadīt privāto informāciju, tostarp kredītkartes datus, e-pasta adresi, informāciju par dzīvesvietu u.c. Ievadot prasīto informāciju, lietotājs automātiski piekrīt līguma noteikumiem, kas paredz, ka lietotājam, samaksājot vienu eiro, tiek dotas trīs dienas, lai izmēģinātu savu veiksmi loterijā. Ja šo trīs dienu laikā neatsakās no dalības, jau ceturtajā dienā no lietotāja konta tiek noskaitīti 29 eiro, pēcāk uz lietotāja e-pasta adresi atkārtoti tiek nosūtīts līgums un piekļuves informācija vietnes resursiem.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde aicina iedzīvotājus būt īpaši piesardzīgiem, rūpīgi un kritiski izvērtēt pieejamo informāciju. Iedzīvotājiem ir jāizvērtē visi iespējamie riski, kas rodas, kad maksāšanas karte ir piesaistīta maksāšanas resursiem, un paši sniedz informāciju par saviem datiem. Policija atkāroti iesaka iedzīvotājiem neizpaust trešajām personām savus personīgos datus, tostarp kredītkaršu datus.

Tāpat policija aicina regulāri veikt standarta drošības pasākumus, lietojot interneta resursus. Proti, gadījumos, kad tomēr personas dati ir jāsniedz, jāpārliecinās, ka tie tiek iesniegti uzticamās vietnēs un programmās. Ir jābūt uzmanīgiem, pieslēdzoties nezināmiem atvērtiem bezvadu interneta tīkliem, un nepieciešamības gadījumā jāatslēdz bezvadu internets. Darbojoties internetā, jāvērš uzmanība tam, vai lapai ir drošības sertifikāts, periodiski jāmaina interneta vietņu profilu paroles, jāinstalē un regulāri jāatjaunina pretvīrusu programma, jāizmanto ugunsmūris. E-pasta lietotājiem vienmēr jāizvērtē ienākošās elektroniskās vēstules, nevajadzētu atvērt e-pasta ziņojumus no nepazīstamiem sūtītājiem vai nezināma satura pielikumus. Būtiski iztīrīt arī interneta kešatmiņu un pārlūkošanas vēsturi.

 

 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Kā taps jaunais Rail Baltica tilts pār Daugavu Rīgā (+ VIDEO)

Ir sākusies jaunā Rail Baltica tilta pār Daugavu būvniecība. Respektējot galvaspilsētas vēsturi, jaunajā tilta konstrukcijā saglabās esošā dzelzceļa tilta ikonisko izskatu. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti