Latvijā lielākā daļā banku sāk apturēt kodu karšu lietošanu 3

 

Foto: Ekrānbilde

Nozare.lv | 9.septembris 2019 9:12

Latvijā lielākā daļā banku no šodienas sāk apturēt kodu karšu lietošanu, aģentūra LETA uzzināja Finanšu nozares asociācijā.

"Atgādinām, ka banku klientiem rūpīgi jāiepazīstas ar savas bankas politiku kodu karšu izmantošanā, jo lielākā daļa banku jau no 10.septembra apturēs iespēju izmantot internetbanku un apstiprināt maksājumus ar kodu kartēm," uzsvēra asociācijā.

Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati liecina, ka 2019.gada jūnijā vispopulārākais autorizācijas līdzeklis banku klientu vidū bija lietotne viedtālrunī, kuru lietoja 57%. Vienlaikus apmēram 25% Latvijas banku klientu kā autorizācijas līdzekli ikdienā izmantoja kodu kartes, savukārt 17,5% lietoja kodu kalkulatorus.

"Ņemot vērā, ka kodu kartes ir ilgstoši izmantota tehnoloģija, kura bez papildu drošības elementu ieviešanas neatbilst pašreizējiem drošības standartiem, banku klienti aktīvi sāk lejupielādēt un izmantot lietotnes viedtālruņos, lai izmantotu internetbanku, autentificētos, maksātu rēķinus utt. Jāuzsver, ka 2019.gada 14.septembrī stājas spēkā jauna Eiropas Komisijas regula attiecībā uz tehniskajiem standartiem par drošu lietotāja autentificēšanu, kas vēl vairāk pastiprina prasības kodu karšu lietošanai," norādīja asociācijā.

Tostarp, piemēram, "Swedbank" un "SEB bankas" izsniegtās kodu kartes derīgas autorizācijai līdz 2019.gada 9.septembrim. Pēc kodu karšu slēgšanas ar tām vairs nebūs iespējams pievienoties internetbankai, portāliem latvija.lv, EDS u.c., apstiprināt maksājumus, kā arī jebkādus citus bankas pakalpojumus, kuriem līdz šim tika izmantota kodu karte.

Viedtālruņu īpašniekiem pieejamas lietotnes "Smart-ID", "Google Authenticator", "Mobilescan", kuras var lejupielādēt "App Store" vai "Google Play", bet tie klienti, kuriem nav lietotnes viedtālruņiem, lietošanai piemērotu tālruņu vai citu viedierīču, var izvēlēties kodu kalkulatoru.

Vienlaikus joprojām būs bankas, kuru klienti var turpināt lietot kodu kartes kombinācijā ar papildus drošības elementiem, tomēr kodu karšu īpašniekiem jāpārliecinās, ka banka ir ieviesusi papildu drošības elementu kodukartēm, piemēram, SMS.
 

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Pļurkt 9.septembris 2019 18:04
2 1 Atbildēt

Manai sievasmātei viņas 80+ gados tas radīs pamatīgas problēmas!

Jau kodu kartes apgūšana bija kādi 5 - 6 mēneši!!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti