"Huawei" pauž bažas par Igaunijas un ASV memorandu par 5G tīklu drošību

 

Foto: Publicitātes attēls

Nozare.lv | 5.novembris 2019 10:08

Ķīnas tehnoloģiju aprīkojuma ražotājs " Huawei" paudis bažas par Igaunijas un ASV valdību pagājušajā nedēļā noslēgto memorandu par 5G tīklu drošību.

"Kiberdrošība ir tehnisks jautājums, un to nevajadzētu politizēt. Šo jautājumu būtu nepieciešams izvērtēt un pārbaudīt, pamatojoties uz faktiem un standartiem, kas ir arī saskaņā ar Eiropas Savienības 5G novērtējuma ziņojumu," teikts "Huawei Technologies" ģenerāldirektora Baltijas valstīs Rikija Čeņa izplatītajā komentārā. 

Tajā sacīts, ka ""Huawei" ir privāts uzņēmums ar skaidru īpašumtiesību un pārvaldības struktūru. "Huawei" kapitāldaļas nepieder nevienai valdības organizācijai, kā arī tām nekādā veidā nav kontrole pār uzņēmuma darbību".

Čeņs arī izteicis cerību, ka Igaunijas valdība pieņems lēmumus valsts un tās iedzīvotāju interesēs.

"Pēdējo 30 gadu laikā "Huawei" ir piegādājis tehnoloģijas trim miljardiem cilvēku visā pasaulē. "Huawei" nodrošina drošu un uzticamu tīklu vietējiem operatoriem, sniedzot ievērojamus ieguvumus tehnoloģijas un ekonomikas jomā 170 valstīs, ieskaitot Igauniju. Mēs ceram, ka Igaunijas valdība pieņems pareizus lēmumus valsts un Igaunijas iedzīvotāju interesēs. Mūsu pārliecība par savu biznesu un investīcijām Igaunijā nemainās, kamēr mēs esam pakļauti Igaunijas neatkarīgās tiesu sistēmas vērtēšanai, un paziņojumā uzskaitīto prasību kritēriji ir precīzi definēti un taisnīgi izpildīti,” piebildis "Huawei Technologies" ģenerāldirektors Baltijas valstīs.

Laikraksts "Postimees" vēstīja, ka Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass un ASV viceprezidents Maiks Penss 31.oktobrī Vašingtonā parakstījuši memorandu par 5G tīklu drošību. Lai gan "Huawei" dokumentā nav konkrēti pieminēts, memorands lielā mērā paredz atteikties no  "Huawei" ražojumu izmantošanas jaunākās paaudzes mobilo tīklu izveidē Igaunijā.

"Mēs jums apliecinām, ka ievērojam kopīgos principus 5G tīkla attīstībā. Uzticēšanās jaunajām tehnoloģijām ir Igaunijas galvenā prioritāte, bet ASV ir mūsu nozīmīgākais sabiedrotais drošības jomā. Ar ASV noslēgtā vienošanās ir spēcīgs apliecinājums, ka Igaunijas izpratne par 5G tīklu attīstības drošību ir tāda pati kā mūsu sabiedrotajiem," pēc memoranda parakstīšanas sacīja Ratass. 

Memorands ietver starptautiskos principus 5G tīkla drošai attīstībai, par kuriem pavasarī tika panākta vienošanās drošības konferencē Prāgā. Tajā norādīts, ka valstis 5G tīkla izbūvē īpaši ņems vērā politiskos un ekonomiskos apsvērumus. 

"Postimees" rīcībā esošā informācija liecina, ka ar šo memorandu Igaunija apņemas rūpīgi pārbaudīt, lai aprīkojuma ražotājs nebūtu pakļauts savas valsts valdības ietekmei.

Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests pavasarī secināja, ka "Huawei" neatbilst šim kritērijam. 

"Huawei" lielākais partneris Igaunijā ir mobilo sakaru operators "Elisa".

Iepriekš Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrija izstrādāja jauna regulējuma projektu par interneta tīkla tehnoloģiju drošību, raksta "Postimees". 

Regulējuma projektā valstij nozīmīgo interneta pakalpojumu sniedzējiem paredzēts noteikt par pienākumu jauno tīkla tehnoloģiju ieviešanu koordinēt ar valsti. Tas nozīmē, ka interneta pakalpojuma sniedzējam pirms jaunu ierīču vai programmatūru instalēšanas ir jāvēršas ar iesniegumu Igaunijas Patērētāju aizsardzības un tehniskā regulējuma pārvaldē (TTJA). Šo iesniegumu izvērtēs Ārējās izlūkošanas dienests, Igaunijas Drošības policija un Informācijas sistēmu pārvalde. 

Ja kaut viena no institūcijām neapstiprinās jauno tehnoloģiju, iesniegums tiks nosūtīts valdības nacionālas aizsardzības komitejas kiberdrošības padomei.

Polija kļuva par pirmo valsti, kas ar ASV parakstīja līdzīgu memorandu un arī izmanto līdzīgu individuālu pieeju katram jautājumam. 

"Huawei' noliedz sadarbību ar Ķīnas valdību un uzsver, ka ievēro visus starptautiskos drošības standartus. 

Vācija, Norvēģija, Somija un vairākas citas Eiropas valstis paziņojušas, ka neizslēdz iespējas izmantot "Huawei' tehnoloģijas savu 5G tīklu attīstībā. 

Savukārt ASV uzstāj, ka, izmantojot "Huawei" tehnoloģijas, Ķīnas valdība var izspiegot globālo sakaru plūsmu, un Vašingtona aicinājusi citas valstis sekot ASV piemēram un atteikties no "Huawei" tehnoloģiju izmantošanas. 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 

VUGD saņem pirmās no kopumā 58 Scania ugunsdzēsības autocisternām (+ FOTO) 5

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGS) saņēmis pirmos 11 no 58 specializētajiem transportlīdzekļiem – ugunsdzēsības autocisternas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti