Trīs soļi, lai mobilo lietotņu izmantošana būtu droša 1

 

Foto: Publicitātes attēls

Huawei | 22.jūlijs 2020 13:44

Ērti sazināties ar kolēģiem un draugiem, lasīt ziņas, iepazīties, mācīties un izklaidēties – visas šīs un daudzas citas iespējas mums nodrošina plašs mobilo lietotņu klāsts, kas mūsdienās pieejams ikvienam viedierīču lietotājam.

Taču nedrīkst aizmirst, ka digitālā vide slēpj ne tikai neskaitāmas iespējas, bet arī zināmus riskus. Veicinot viedierīču lietotāju digitālo pratību, tehnoloģiju uzņēmuma Huawei eksperti apkopojuši ieteikumus, kurus vērts paturēt prātā pirms kārtējās lietotnes lejupielādes savā viedpalīgā.

Uzticams avots – pirmais solis drošības virzienā

Pirmais, kam būtu jāpievērš uzmanība, ir lietotnes iegūšana no droša un uzticama avota. Krāpnieki ir iemācījušies radīt un izplatīt inficētas mobilās lietotnes, kas izskatās kā īstas. Lejuplādējot šādu lietotni, noziedzinieki var pārņemt kontroli pār ierīci – iegūt paroles un pieejas datus e-pastiem, bankas kontiem un citai jutīgai informācijai. Izvēloties lietotnes no uzticamiem avotiem un pārbaudītām lietotņu platformām, jūs ievērojami samazināsiet šādu risku.

“Mēs Huawei lielu uzmanību pievēršam drošības jautājumiem. Pirms lietotne parādās mūsu lietotņu veikalā AppGallery, tā iziet visstingrāko pārbaudi un teju 37% no visām pieteiktajām lietonēm tiek noraidītas, jo neatbilst Huawei drošības standartiem, kas ir daudz striktāki nekā noteikts atbilstošajās ES regulās. Tā, piemēram, tāda sensitīva informācija kā personas biometrijas dati un paroles, netiek apstrādāta ārpus lietotāja ierīces, ļaujot katram pilnībā kontrolēt savus personīgos datus,” stāsta Gunta Kursiša, "Huawei Mobile Services" Biznesa attīstības vadītāja Latvijā.

Turklāt lietotņu drošības pārbaudi Huawei nodrošina četros posmos, identificējot programmatūras izstrādātāju, pārliecinoties par privātuma politikas ievērošanu, lietotnes drošības līmeni un iespējamu ievainojamību, kas palīdz efektīvi izslēgt prettiesiskas darbības, viedtālruņa īpašniekam par to nezinot. Tas padara AppGallery par vienu no drošākajām lietotņu platformām pasaulē un uzticamu avotu lietotņu lejupielādei.

Lietotņu atlase – kad vairāk nenozīmē labāk 

Ņemot vērā piedāvājuma daudzveidību, dažreiz ir grūti atturēties no jaunās lietotnes lejupielādes. Taču eksperti aicina vienmēr pajautāt sev – vai tas ir nepieciešams? Atsakoties no liekā, jūs sekmēsiet sava telefona veiktspēju un akumulatora darbības ilgumu, jo daudzas lietotnes mēdz strādāt arī fona režīmā.

Turklāt pirms instalēšanas vienmēr pievērsiet uzmanību tam, cik reizes aplikācija jau tika lejupieladēta un kādus komentārus atstājuši lietotāji – ja tā ir salīdzinoši jauna un iepriekšējo lietotāju komentāri nav pieejami, drošāk būtu meklēt uzticāmāku alternatīvu. Ņemot vērā plašo lietotņu klāstu, kas pieejams lietotājiem, drošākās alternatīvas piemeklēšana nesagādās problēmas. “Viedtālruņu attīstība veicināja mobilo lietotņu industrijas attīstību un mūsdienu lietotājam ir pieejama prātam neaptverama izvēles daudzveidība. Piemēram, AppGallery piedāvā jau 60 000 lietotnes, no kurām katram lietotājam iespējams izvēlēties sev tīkamāko, un šis piedāvājums ar katru dienu paplašinās. Tāpēc labāk veltīt pāris minūtes alternatīvas piemeklēšanai, nekā vēlāk cīnīties ar sekām,” iesaka. G.Kursiša.

Privātuma politika jeb dalīšanās ar personisko informāciju

Kad esat izvēlējušies lietotni no uzticama avota, konfigurējiet to atbilstoši savām privātuma vēlmēm un vajadzībām. Pirms sniedzat atļauju, vienmēr apdomājiet – vai lietotnei tā tiešām ir nepieciešama un vai esat ar mieru dalīties ar šādu informāciju. “Ja lietotne, piemēram, izmanto ģeolokācijas funkciju, tad atļauja nodrošinās tās izstrādātājiem iespēju uzzināt jūsu atrašanās vietu un pārvietošanās maršrutu. Bieži vien šī funkcija ir ļoti noderīga, taču, ja nevēlaties dalīties ar šādu informāciju, sameklējiet citu lietotni, kas šādas atļaujas neprasa. Iespējas tik tiešām ir plašas,” uzsver eksperte.

Taču gadījumā, ja kādu konkrētu lietotni tomēr neizdodass atrast, AppGallery atrodama sadaļa Vēlmju saraksts (Wish list). Ar tās palīdzību uzņēmums saņem atsauksmes no lietotājiem un analizē pieprasījumu katrā reģionā, savukārt lokālās Huawei speciālistu komandas, kuras strādā 170 pasaules valstīs, tostarp Latvijā, aktīvi pievieno labākās lietotnes, katru dienu nodrošinot lietotājiem arvien jaunas iespējas.

Pateicoties šiem vienkāršajiem soļiem, ikvienam ir iespēja ievērojami uzlabot mobilo lietotņu izmantošanas drošību un turpināt bezrūpīgi baudīt visas to sniegtās iespējas.

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Krotow 22.jūlijs 2020 19:28
1 0 Atbildēt

Lai Hujavejam varētu uzticēties, viņiem sākumā jāatkabinās no Ķīnas Komunistiskās partijas. Ko Komunistu pārvaldītā autoritārā valstī izdarīt principā nav iespējams. Tāpēc lai paklusē kan viņi gan hujaveja serviss pie mums.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti