"Luminor" brīdina par krāpniecības aktivizēšanos platformā "Viber"

 

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 26.maijs 2021 17:01

"Luminor Bank" brīdina par krāpniecības aktivizēšanos platformā "Viber", aģentūrai LETA pavēstīja bankā.

Bankā skaidroja, ka pēdējo dienu laikā "Luminor" ir saņēmusi informāciju par vairākiem gadījumiem, kad bankas klienti saņēmuši zvanus no personām, kas, uzdodoties par bankas darbiniekiem, informē klientus par tiem izgatavotu maksājumu karti, tādējādi cenšoties iegūt "Luminor" klientu personīgos datus. Krāpniecības mēģinājumiem tiek izmantota platforma "Viber", saziņu veicot no ārvalstu tālruņa numuriem krievu valodā.

Atšķirībā no līdzīgiem krāpniecības mēģinājumiem, kad krāpniekus var atpazīt pēc ļoti uzstājīga un agresīva komunikācijas stila, šobrīd krāpnieki, sazinoties ar "Luminor" klientiem, uzrunā tos vārdā un sarunu veic mierīgā, laipnā un korektā manierē, atdarinot bankas konsultantu. 

Lai gan krāpnieki zvana no dažādiem ārvalstu numuriem "Viber" platformā un visbiežāk sarunājās krievu valodā, novērots, ka tie lūdz "Luminor" klientiem atzvanīt uz Latvijā reģistrētiem tālruņa numuriem, kas liecina, ka krāpnieki, visticamāk, atrodas Latvijā un var uzrunāt klientu, lūdzot izpaust privātos datus arī latviešu valodā, atzīmēja bankā.

"Luminor Bank" pārstāvji uzsvēra, ka saziņā ar klientiem netiek izmantota "Viber" mobilā platforma, tāpat banka nekad nezvana vai neatzvana ar lūgumu izpaust klientu privātos datus, tostarp konta numuru, "Smart-ID" PIN kodus, maksājumu kartes datus - kartes numuru un CVC kodu, kas atrodas kartes aizmugurē, kartes PIN kodu, internetbankas pieejas paroles un citus datus.

"Vairumā gadījumu krāpnieciskus zvanus var atpazīt arī pēc tā, ka visbiežāk zvanītāji nerunā latviski, tāpēc telefona sarunā mēdz aizbildināties, ka vēl mācās latviešu valodu, tāpēc runās krieviski. Jāatceras, ka Latvijā strādājošas bankas darbinieks nekad neatteiks saziņu latviešu valodā. Jāpievērš uzmanība arī telefona numuram, jo krāpnieki var zvanīt gan no Latvijā, gan ārzemēs reģistrētiem numuriem. Latvijā strādājošas bankas, tostarp "Luminor" nekad nezvanīs klientiem no ārzemēs reģistrēta telefona numura," klāstīja bankā.

"Luminor" aicina klientus būt piesardzīgiem un neizpaust trešajām personām informāciju par savu internetbankas pieeju, par savām maksājuma kartēm, jebkādu personīgo informāciju, kā arī neapstiprināt trešajām personām vai ir kādas konkrētas vai vairāku kredītiestāžu klients vai jebkādu citu personīgo informāciju. 

Tāpat "Luminor" aicina iedzīvotājus parūpēties par tuviniekiem, īpaši senioriem, informējot tos par šādiem gadījumiem un aicinot tos atbilstoši rīkoties.

Saņemot attiecīgo vai līdzīga rakstura zvanu no krāpniekiem, nekavējoties jāpārtrauc saruna un jāinformē "Luminor". 

Arī aizdomu gadījumā, ka notikusi krāpšana, nauda ir pārskaitīta krāpniekam, vai maksājumu kartes, internetbankas dati ir nopludināti, pēc iespējas ātrāk par to jāziņo "Luminor" un policijai. Arī, ja karte ir pazaudēta vai nonākusi nepareizajās rokās, nekavējoties tā jābloķē internetbankā vai jāzvana uz banku.

Ja radušās aizdomas, vai saņemtais zvans vai pieprasījums patiešām ir bijis no bankas, "Luminor" aicina pārliecināties par to, rakstot e-pastu uz: info@luminor.lv vai zvanot uz klientu apkalpošanas tālruni: 6717 1880.

Jau vēstīts, ka 2017.gada oktobrī Baltijas valstīs darbu sāka "Nordea Bank" un DNB apvienotā banka "Luminor Bank", savukārt 2019.gada sākumā tika pabeigta Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" pārrobežu apvienošana, bankai turpinot darbību ar centrālo biroju Igaunijā un filiālēm Latvijā un Lietuvā. Bankas stratēģiskais investors ir ASV investīciju kompānija "Blackstone".

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO)

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

LTAB brīdina: izveidota viltus mājas lapa un sociālo tīklu profili, lai vāktu personu datus! 2

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti