Dzīvo ilgāk! 6

 
7.decembris 2012 11:11

Šodien, 7. decembrī, policijas ekipāžas izbrauks ielās, lai pārbaudītu, vai un cik daudz cilvēku tumšajā laikā lieto atstarotājus un vestes.

 Pēdējo divu mēnešu laikā (01.10. – 05.12.) notikuši 212 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti gājēji, tas ir par 12% (+23) vairāk nekā 2011. gadā tādā pašā laika posmā. Pieaudzis arī ievainoto gājēju skaits – ja pērn tie bija 178, tad šogad – 208 gājēji.

Lai atgādinātu cilvēkiem, cik būtiska ir gaismu atstarojošo elementu lietošana, rītdien, 7. decembrī, policijas ekipāžas izbrauks ielās, lai pārbaudītu, vai un cik daudz cilvēku tumšajā laikā lieto atstarotājus un vestes. Reidos īpaša uzmanība tiks pievērsta gājējiem, velobraucējiem un, kas ir būtiski, arī autovadītājiem, kas nereti tiek piemirsti, jo jāatceras - tiklīdz vadītāji izkāpj no automašīnas, tie kļūst par gājējiem un tumšajā laikā pakļauj sevi riskam. Tāpēc katram vadītājam automašīnā vienmēr jābūt gaismu atstarojošai vestei, kas nepieciešamības gadījumā noteikti jālieto.
Tie, kuri dažādu apstākļu dēļ pārvietosies bez gaismu atstarojošiem elementiem, saņems Ceļu satiksmes drošības direkcijas un Valsts policijas sarūpētās atstarojošās vestes un atstarotājus kā aicinājumu būt piesardzīgiem un nopietnāk izturēties gan pret savu, gan pārējo satiksmes dalībnieku drošību. Tāpat no rītdienas televīzijā būs skatāmi arī informatīvie video klipi par gājēju drošību „ Ar atstarotāju dzīvo ilgāk!”

Valsts policija vēlreiz atgādina, ka maldīgs ir priekšstats par to, ka pilsētas ielas ir labi apgaismotas un tāpēc atstarotāji tur nav nepieciešami. Tas, ko redz vai neredz autovadītāji, atšķiras no pašu gājēju uztvertā. Atstarotāju nēsāšana vienlīdz būtiska ir gan lauku teritorijās, gan pilsētās. Atstarotāju iespējams aizstāt arī ar kabatas lukturīti vai mobilo telefonu, savukārt, iegādājoties ziemas apģērbu, ieteicams pirkt tādu, kurā jau ir iestrādāti atstarojoši elementi.
Uzziņai:
Valsts policija atgādina, ka gaismu atstarojošu elementu nenēsāšana ir gājējiem noteikto pienākumu pārkāpšana, par kuru pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.23panta izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no pieciem līdz divdesmit latiem.
Tāpat jāatceras, ka velosipēdam diennakts tumšajā laikā ir jābūt speciāli aprīkotam. Ceļu satiksmes noteikumu 223. punktā teikts, ka, braucot diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, velosipēdam abos sānos (riteņos) jābūt aprīkotam ar diviem oranžiem (dzelteniem) gaismas atstarotājiem, kā arī priekšpusē jādeg baltas gaismas lukturim, bet aizmugurē – sarkanas gaismas lukturim. Ja lukturu nav vai tie nedarbojas, velosipēdam priekšpusē jābūt aprīkotam ar baltu atstarotāju, bet aizmugurē ar sarkanu atstarotāju.
Par šo noteikumu neievērošanu iespējams saukt pie atbildības pēc LAPK 149.21 panta par velosipēdu un mopēdu vadītājiem noteikto papildu prasību pārkāpšanu, izsakot brīdinājumu vai uzliekot naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no pieciem līdz divdesmit latiem.

Sagatavoja:
Lita Juberte
Valsts policijas
Sabiedrisko attiecību nodaļas
vecākā speciāliste

 
Visi komentāri
 
288458. viesis 7.decembris 2012 11:52
0 0 Atbildēt

HeY---Iedzīvotājiem vajag nēsāt atstarotājus,lai samazinātu negadījumu skaitu

288460. viesis 7.decembris 2012 12:03
0 0 Atbildēt

piekrītu

288463. viesis 7.decembris 2012 12:08
0 0 Atbildēt

Gadās, ka laukos pa vienu šaura ceļa malu iet cilvēks ar atstarotāju, kuru apbraucot pēkšņi ieraugi, ka turpat pa otru malu iet vēl viens cilvēks, bez atstarotāja. Droši vien sastrīdējušies, tāpēc neiet blakus. Labi vismaz, ka negāja pa braucamo daļu.

288464. viesis 7.decembris 2012 12:22
0 0 Atbildēt

Izlasīju attiecīgo CSN punktu un izrādās... Ka mūsu likumdevēji atkal ir domājuši par tautas labklājību, sēžot siltos kabinetos un esot visnotaļ attālināti no realitātes.

Gājējam, kas (kā es to daru) ejot tumsā izmanto pieres lukturīti, saskaņā ar likumu pienākas sods līdz 20Ls, jo likums pieprasa lukturīti turēt rokā... :D

288484. viesis 8.decembris 2012 9:02
0 0 Atbildēt

Ne velti ir jedziens "Ansis Tuudalinsh"

288533. viesis 12.decembris 2012 14:51
0 0 Atbildēt

Pilsētnieki šo noteikumu ievērošanā joprojām ir apzinīgāki nekā lauku iedzīvotāji. Dažš,labs rīdzinieks, kurš pa neapgaismotu ceļu vispār nav gājis, ir jau nodrošinājies ar trijiem atstarotājiem - uz cepures, apģērba un somiņās. Bet, laucinieki tikmēr joprojām vairums staigābez atstarotājiem. Nesen pievakarē braucu no Tukuma puses - no 5 sastaptajiem gājējiem pa Ventspils šoseju , atstarotāja nebija nevienam. CP šajā ziņā vajag mobilizēties, un pakāst arī no nedisciplinētajiem gājējiem pa kādam "piecītim". Kaut vai bez kvīts... (IV)

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti