Pārdomas par raidījumu «Ceļu! Policija!» 120

 
6.aprīlis 2005 10:25

5.aprīļa vakarā pavisam nejauši gadījās noskatīties TV5 raidījumu "Ceļu! Policija!". Sākums bija diezgan vienmuļš - statistika un dažādas avārijas. Bet pēc tam kāds sižets mani "aizķēra"...

TV5 un CP kopīgās nakts patrulēšanas laikā tika saņemts izsaukums uz kādu vietu Rīgā, kur vīrietis - autovadītājs - atsakoties "pūst trubiņā". Patruļa nervozi dodas uz notikuma vietu, kur to jau gaida patruļdienesta "bobiks" un kāda cita CP ekipāža.

Sižetā redzams vīrietis, kuram tiek pieprasīts "iepūst trubiņā". Viņš atsakās to darīt, jo uzskata, ka CP inspektoram nav pamata šādai pārbaudei. Ar "bobiku" atbraukušie policisti ir gatavi vadītāja "nepakļaušanās gadījumā" to vest uz medicīnisko ekspertīzi.

Vadītājs apgalvo, ka viņš alkoholu nav lietojis un neredzot nekādu pamatojumu "pūst trubiņā". Arī sižetā redzams, ka nekādu kustības vai runas traucējumu šim jaunietim nav. Papildus viņš vēl saka, ka bijis treniņā un varbūt tāpēc izskatoties aizdomīgs.

Ceļu policisti paliek pie sava - "jāpūš". Vadītājs pie sava - "nepūtīšu". Tad šī vieta atgādināja kādu vecu un labu krievu filmu "Kin-Dza-Dza", kur bieži bija dzirdams zelta jautājums bija "Eto vaše zadņeje slovo?" (Tas ir jūsu beidzamais vārds (atbilde)?).

Pēc ilgas skaidrošanās jaunietis neiztur un saka "ok, iepūtīšu". Ātri parādās LION un tiek veikta alkohola pārbaude. Kamera filmē LION rādījumu ... bet nekas uz skalas nemainās - 0,00 promiles. Tajā pašā brīdī vadītājam tiek atdoti dokumenti un viņš var doties tālāk.

Incidents it kā ir beidzies, bet TV5 vēl tiek sniegts komentārs - redziet, mūsdienu autovadītāji "labi zinot likumus" un nereti to mēģinot arī izmantot. Šoreiz gan jaunietim esot sanācis greizi, jo redziet, CP inspektoram bija tiesības pieprasīt vadītāja alkohola pārbaudi...

Tagad atgriezīsimies pie likumīgās puses. Jā, CP inspektoram bija tiesības pieprasīt vadītājam veikt alkohola pārbaudi, bet tikai tad, ja inspektoram ir pamatotas aizdomas par to, ka vadītājs sēdies pie stūres pēc alkohola lietošanas. Šoreiz vadītājs "neoda" un vienīgais, pie kā CP inspektori pieķērās, bija vadītāja it kā apsārtušās acis.

Jā, pieprasīt tiesības bija, bet gan TV5, gan CP pārstāvji aizmirsa piebilst, ka vadoties pēc MK 15.janvāra noteikumiem, vadītājam ir tiesības mutiski atteikties no "vadītāja alkohola pārbaudes", ko sižeta varonis arī vairākkārt darīja.

Rodas jautājums - cik reizes ir mutiski jāatsakās no "pūšanas", lai CP inspektoriem "pielektu"? Un vēl - kāpēc bija jāsauc pilns patruļdienesta "bobiks" un papildus vēl viena CP ekipāža? Vai tad vārds "nē" ir kaut kas grūti "sagremojams"?

Protams, var saprast CP inspektorus un TV5 - gribējās no mušas uzpūst ziloni. Vadītājs tika padarīts par antivaroni, kurš atsakās no alkohola pārbaudes. Bet tās bija viņa likumīgās tiesības! Ja vadītājs atsakās, tad viņš 2 stundu laikā ir jānogādā Hospitāļu ielā (ja Rīgā) un jāveic vadītāja medicīniskā pārbaude. Bet šī ekspertīze maksā naudu - 25Ls. Kas tad to būtu maksājis, ja vadītājam izrādītos 0,00 promiles? Policija. Un viņiem [CP] tas nav izdevīgi.

Šo raidījumu skatījās daudzi. Un daudziem, iespējams, radās pārliecība, ka atteikties no alkohola pārbaudes nedrīkst. Bet drīkst. Un pie tam - elementāri. Ar vārdu "nē". Un nevajag no tā iztaisīt kaut kādu traģēdiju.
Izvilkums no MK 2005. gada 11.janvāra noteikumiem "Kārtība, kādā nosakāma alkohola koncentrācija asinīs un izelpotajā gaisā un konstatējams narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids"
...
3. Transportlīdzekļa vadītāja pārbaudi veic ar viņa mutisku piekrišanu.
4. Ja transportlīdzekļa vadītāja pārbaudi alkohola koncentrācijas noteikšanai izelpotajā gaisā nav iespējams veikt vai ja transportlīdzekļa vadītājs nepiekrīt pārbaudes veikšanai vai tās rezultātiem, darbinieks izdara attiecīgu ierakstu šo noteikumu 8.punktā minētajā protokolā un attiecīgo personu divu stundu laikā nogādā tuvākajā šo noteikumu 1.pielikumā minētajā ārstniecības iestādē medicīniskās pārbaudes veikšanai.
...
10. Ja saskaņā ar veiktajiem mērījumiem alkohola koncentrācija izelpotajā gaisā ir mazāka nekā Ceļu satiksmes likumā noteiktā alkohola koncentrācija asinīs, kuru sasniedzot aizliegts vadīt transportlīdzekli, transportlīdzekļa vadītājs pārbaudes izdevumus nesedz.
Cerot, ka jums tā negadīsies,
Elmārs Biele, iAuto
 
120 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
163404. viesis 6.aprīlis 2005 11:45
1 0 Atbildēt

Vai nav arī administratīvo pārkāpumu kodeksā, vai kā viņu tur tagad sauc, punkts par atrašanos alkohola reibumā sabiedriskās vietās...It kā jau ar to riteņbraucēju C-*******i gribēja labu, sak, lai jau čoms ripina uz māju un izguļas, bet vai tad tiešām uzreiz nevarēja saprast, ka šamais to nav spējīgs izdarīt un momentā pļēguru noņemt no trases.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 3

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO)

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti