Paldies, maisiņu nevajag! 18

 
4.februāris 2008 10:33

2008. gada 1. februārī SIA Latvija Statoil uzsāk izglītojošu kampaņu visās Statoil degvielas uzpildes stacijās ar aicinājumu pircējiem pārdomāt plastmasas maisiņu lietderību, pirms izmantot tos pirkumu iesaiņošanai.

Turpmāko mēnesi visās Statoil DUS autobraucējus uzrunās informatīvi materiāli ar jautājumu: „Vai tavam pirkumam TIEŠĀM nepieciešams maisiņš?”. Sekmīgu kampaņas rezultātu gadījumā izdosies panākt, ka apkārtējā vidē vairs nenonāks 27 tonnas plastmasas maisiņu gadā.

Kampaņa ir nākošais solis Latvija Statoil programmā, lai īstenotu to, ka pilnībā viss Latvija Statoil piedāvātais ātro uzkodu un iepirkumu iesaiņojums ražots tikai no videi draudzīgiem materiāliem. Līdz šim pārdošanā jau ieviestas pircēju iecienītās trijstūrsvietmaizes bio iepakojumā, kuru materiāls īsā laika posmā pilnībā sadalās apkārtējā vidē, un drīzumā plānots ieviest arī Statoil DUS iepirkuma maisiņus, ražotus no videi draudzīga materiāla.

10 minūtes vai 500 gadi?
„Pēdējo desmit gadu laikā mūsu sabiedrībā veidojies „ērts” ieradums bezrūpīgi izmantot tirdzniecības vietās piedāvātos bezmaksas maisiņus, un, protams, to ir grūti izmainīt. Tomēr, šķiet, ka tieši degvielas uzpildes stacijas varētu būt pirmā vieta, kur mainīt iepirkšanās paradumus,” uzsver Latvija Statoil izpilddirektore Baiba Rubesa. „Pirmkārt, autobraucēju pirkumi parasti ir nelieli, tikai pāris preču apjomā, un to iesaiņošanai taču nav nepieciešams vēl atsevišķs maisiņš, īpaši tad, ja preces no tirdzniecības letes ir jāpārnes tikai pārdesmit soļus līdz auto. Otrkārt, automašīnā ir ērti vadāt līdzi rezerves maisiņu vai iepirkumu grozu, ko izmantot ikreiz, kad jāpārnes lielāks daudzums preču.”

„Ar kampaņas palīdzību vēlamies atgādināt bēdīgo proporciju: plastmasas maisiņš tiek izmantots varbūt tikai 10 minūtes, bet apkārtējā dabā tas paliks vēl turpmākos 500 gadus. Tāpēc būsim priecīgi ikreiz stacijās uzklausīt pircēju sakām: „Paldies, man maisiņu nevajag!”,” tā Baiba Rubesa.

„Latvijā pamazām iepazīstam iepakojuma veidus no videi draudzīgāka materiāla: auduma, papīra vai bio materiāla maisiņus, kādus drīzumā plāno ieviest arī Latvija Statoil. Tomēr jāapzinās, ka arī pret šāda veida iepakojumu jāizturas saudzīgi, lietojot to vairākkārt, jo ikviena iepakojuma veida ražošanai taču nepieciešams iztērēt papildus resursus, un dažkārt arī ražošanas process nav dabai draudzīgs,” norāda Latvija Statoil izpilddirektore. „Tādējādi atbildība pret vidi ir ne tikai uzņēmuma, bet arī katra pircēja „rokās”.”



Vai viegli mainīt cilvēka ieradumus?
Apzinoties plastmasas maisiņu nodarīto kaitējumu apkārtējai videi, arvien vairāk valstu savā likumdošanā ieviesušas normas, kas paredz aizliegumu pircējiem izsniegt bezmaksas plastmasas iepirkumu maisiņus. Šā gada sākumā šādu aizliegumu ieviesusi arī Ķīna, bet līdz šim tas jau ieviests Austrālijā, Īrijā, Beļģijā un virknē citu Eiropas Savienības valstu. Dažādās valstīs veiktie aprēķini liecina, ka ik gadu apkārtējā vidē nonāk vairāki simti tūkstoši tonnu plastmasas maisiņu, savukārt tikai ļoti neliela daļa no tiem nonāk otrreizējā pārstrādē. Īrijā visuresošie plastmasas maisiņi bēdīgi tiek dēvēti par „nacionālo karogu”, bet Dienvidāfrikā par „nacionālo puķi”.

„Lai arī citu valstu pieredze liecina, ka pēc bezmaksas plastmasas maisiņu aizliegšanas, strauji ir samazinājušies to lietošanas apjomi, mēs ceram, ka arī ar Latvija Statoil īstenotās izglītojošās kampaņas palīdzību izdosies uzrunāt mūsu pircējus ikdienas ieradumu maiņai,” stāsta Baiba Rubesa.

Plastmasas maisiņi tiek ražoti no naftas produktiem, kas ir dabā neatjaunojams resurss. Tie veido lielu daļu no sadzīves atkritumiem, un vieglā svara dēļ tos ir grūti uzglabāt vienkopus (ar vēju tie tiek iznesti apkārtējā vidē). Plastmasas maisiņi apkārtējā vidē sadalās, tomēr pilnībā neizzūd. Jūras dzīvnieki plasmasas maisiņus maldīgi uztver kā pārtikas produktus (īpaši jūras bruņurupuči).
 
Visi komentāri
 
251301. viesis 4.februāris 2008 10:52
0 0 Atbildēt

Nu statoils atri mainija manu paradumu est pie viniem hotdogu - pacelacenu no 0,75 uz 1,19. Elementari.

251303. viesis 4.februāris 2008 11:10
0 0 Atbildēt

maisinju vietaa tagad meetaasies plastmasas salaatu bljodas ar plastmasas caurspiidiigiem vaakiem.

251304. viesis 4.februāris 2008 11:15
0 0 Atbildēt

Manuprat ir jamaina ieradums meslus mest, kur pagadaas.

Sevišķi vasaraa pie upeem un juuras metaajaas skardenes, chipsu pakas, vienreizeejie grilli, pudeles un pat apenes.

Vajag sakartot urnas un asinizatoru faktoru.

Maisinju jautajumu es pat nevaretu saukt pat par aizberga redzamo dalju, taa ir maza maza probleminja, bet nu ok, varbut ka ar to var saakt, betttt...

251305. viesis 4.februāris 2008 11:16
0 0 Atbildēt

Kā mani besī šitās stulbās, bezjēdzīgās akcijas!!! Atraduši vides piegānītāju - plsastmasas maisiņu... phe

1. 27 tonnas maisiņu nevis nonāk apkārtējā vidē, bet gan tik daudz izmanto gada laikā LV. Es tomēr pieļauju, ka vismaz 90% nonāk tur kur tiem jānonāk - izgāzstuvē. Bet par atlikušajiem - drīzāk jāizglīto tauta neizmest savus sūdus mežā, grāvī nevis mēģināt man iestāstīt, ka plastamasas maisiņš ir slikti, turot mani aizdomās, ka es viņu izpiļīšu mežā cūkmenam par spīti.

2. Plsatmasas maisiņi tiek gatavoti no polietilēna - materiāls, kas principā ne ar ko nereaģē pat skābēm, tas nevar ķīmiski kaut kā piesārņot vidi, tikkai estētiskais efekts + tas ir 100% pārstrādājams - problēma ir nevis plastamasas maisiņos... bet tajā, ka joprojām nevaram pāstrādāt pat tos atkritumus, kas ir pilnīgi otreizēji izmantojami.

3. Visi bļauj. - Plastamas maisiņs, plastmasas maisiņš - 27 tonnas - ārprāc ko nu darīsim... Bet kādēļ neviens no histērijas celājiem nav paskatījies, ko liek tajos plastmasas maisiņos - da 99% produktu ir iesaiņoti tajā pašā plastmasā... un par to ne viena vārada.... kādēļ neviens zaļais gudrītis nav aizdomājies, ka tās 27 tonnas plastmasas maisņu varbūt ir 2% no visas plastmasas ko mēs izmetam atkritumos.... tad nafig tāda cīņa ar tiem 2%???? Baigais efekts!!!!

4. Kārtējo reizi pierādās, ka Vides ministrija ir absolūti bezjēdzīoga iestāde, kas izdomā kaut kādu figņu tipa lai parādītu, ka kaut ko vispār dara un domā... un uzbliež nodokli plastmasas maisiņiem... tā nu gan bija briesmīgākā problēma. Kā vienmēr - zaļajiem idejas labas, bet smazeņu un zināšanu nekādu.

251308. viesis 4.februāris 2008 11:31
0 0 Atbildēt

statoil maisiņus ērti izmantot kā atkritumu maisiņus mašīnā, ja pārvietojas tālāku ceļa posmu vairāki cilvēki, brauciena beigās visu šmuci kopā ar visu maisiņu izmet ārā.

251309. viesis 4.februāris 2008 11:48
0 0 Atbildēt

PATS PATS

:)) Tad jau.. Turpmāko mēnesi visās Statoil DUS autobraucējus uzrunās informatīvi materiāli ar jautājumu: „Vai tavam pirkumam TIEŠĀM nepieciešama DEGVIELA?”.

Degviela tač arī ļoooti piesārņo apkārtējo vidi :)) Lai jau Statoil iestājas par tīru pasauli :))

Bet par maisiņiem runājot.. sen jau varēja Latvijā uzsākt papīra maisiņu ieviešanu... man pat tādi vairāk patiktos..

251316. viesis 4.februāris 2008 12:22
0 0 Atbildēt

To 251305. viesis

Labi ka tu te viens tāds gudrs atradies!

251317. viesis 4.februāris 2008 12:23
0 0 Atbildēt

Jau sen statoila darbiniekiem saku, ka man nauhj tos maisiņus nevajag, a šie stulbi smaidot mēģina man tos iesmērēt, tipa - kā tā, nevajag? Paložena po ustavu! Un tik pihā visu kulītē!

251323. viesis 4.februāris 2008 13:12
0 0 Atbildēt

Pilnigi piekritu, cik es perkos statoil jau laicigi pasaku, ka nevajag manu nestea pudeli un sokoladi vai citreiz kadus citus struntus kramet maisa, tad neko, bet bija tadi ziperi, kas ieraugot, ka es kaut ko perku jau kuli tur gataviba un tad caur kuli gatavi kaut skenet!

251329. viesis 4.februāris 2008 14:04
0 0 Atbildēt

jā, pēc nenormālā fāstfūda cenu lēciena turpmāk statoilā iegriezīšos tikai pačurāt.

251332. viesis 4.februāris 2008 14:28
0 0 Atbildēt

Izņemot degvielu, reti ko iegādājos Statoil.

Kad pagāšvasar Ziepniekkalna ielas Statoil nopirku pāris alus vai ko līdzīgu, neatceros, teicu ka maisiņu nevajag un piebildu:"nav ko piesārņot vidi", tas skuķis tā jocīgi paskatijās uz mani un nosmīkņāja, nepārprotami nodomajot:"Atradies te vides aizstāvis".

P.S. VAK biju iestajies jau tālajā 1988. gadā un arī kopš bērnības esmu audzināts par cūkmeni nebūt :D

251340. viesis 4.februāris 2008 16:08
0 0 Atbildēt

omg, Latvijas juuras brunjurupuchi ir apdraudeeti... ar 27 tonnam gadaa... kas vispaar ir 27 tonnas? 2 kravas mashiinas? es domaaju, ka prieksh savas maajas miskastes juus daudz vairaak maisinju pateereejat gadaa, un tie ir daudz bliivaaki un apkaarteejai videi kaitiigaaki, nekaa iepirkumu maisini

251350. viesis 4.februāris 2008 17:02
0 0 Atbildēt

251316. viesis 04.02.2008 12:22

To 251305. viesis

Labi ka tu te viens tāds gudrs atradies!

_________________________________

tavs koments te nudien ir tas gudrakais un argumentetākais.

251305. viesis 04.02.2008 11:16 - gluži manas domas, it īpaši attiecībā uz VM aktivitātēm. (nodoklis mājlopu izelpai... :D)

251351. viesis 4.februāris 2008 18:20
0 0 Atbildēt

Es veikalos jau sen maisiņus neņemu - priekš tam ir mašīna :) Tagad vienīgi, kad kādas pāris nedēļas esmu kājinieks, no veikala nāku ar maisiņu :D Bet statoilā man maisiņus neviens nekad nav devis - tas nav veikals un es tur bez gāzes neko citu, kā paretam kādu čipsu paku, neesmu pircis :)

251361. viesis 4.februāris 2008 22:14
0 0 Atbildēt

štrunts ar tiem maisiņiem, kuri tiešām nepieciešami pirkuma pārvietošanai. Es tos mājās lieku čupā un pēc tam izmantoju atkritumu iesaiņošanau.

Lielu izbrīnu man izraisa 16 maisiņi, kurus man celtniecības veikals dod līdz betona maisītājam. Kādam ir jābūt biznesa augstskolā izmācitam kretīnam, lai līdz tam aizdomātos.

251390. viesis 5.februāris 2008 13:39
0 0 Atbildēt

Njaa, līdz ši bija tā! Nopirku mazo coca colu, snikeru un man jau jautā vai man nevajagot maisinju! A priekš kam? Lai mašīnā atkritumi mētājas! Man jau nevajag, bet dažreiz smukai meitenei grūti atteikt un maisinju tomeer panjemu! :)

Ja man nejautaas, tad arii nenjemshu un ja vajadzees - pats paprasiishu!

skutais 5.februāris 2008 15:49
0 0 Atbildēt

Buutu super, ja maksaajot par benziinu jums saaktu skalot smadzenes par benziina slikto ietekmi uz dabu!!!! Tipa naakamreiz lejam mazaak, un vairaak staigaajam ar kaajaam!!!!!

251409. viesis 5.februāris 2008 21:29
0 0 Atbildēt

Statoils pats varēja piedomāt, kā savas šķiņķmaizes iepakot, lai nebūtu uz 100 gr. pārtikas pamatīgs plastmasas gabals tuvākajā miskastē..!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 3

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti