"General Motors" atlaidīs 15% darbinieku, slēgs septiņas rūpnīcas

 

Foto: Ekrānšāviņš no Youtube.com

Nozare.lv | 27.novembris 2018 11:18

ASV autobūves milzis "General Motors" (GM) pirmdien paziņoja, ka atlaidīs 15% no saviem 180 000 darbinieku un slēgs septiņas rūpnīcas visā pasaulē, veicot masveidīgu restrukturizāciju ar mērķi ietaupīt sešus miljardus ASV dolāru un pielāgoties "mainīgajiem tirgus apstākļiem".

Kompānija ar šo restrukturizāciju reaģē uz patērētāju gaumes maiņu, fokusējoties uz populārām kravas mašīnām un apvidus mašīnām, kā arī elektromobiļiem.

Pozitīvi uz šīm GM darbībām reaģēja Volstrīta, kur GM akcijas cena pirmdien pieauga par 4,8%, bet ASV un Kanādas līderi pauda sašutumu.

Rūpnīcu slēgšanu asi kritizēja ASV un Kanādas arodbiedrība, kas pārstāv GM strādājošos. Tā apsūdzēja GM ražošanas pārcelšanā uz citām valstīm, to darot uz Ziemeļamerikas strādnieku rēķina.

Darbinieku atlaišana īpaši skars politiski svarīgus rajonus Ohaio un Mičiganas štatos, kuru atdzimšanu bija solījis panākt ASV prezidents Donalds Tramps.

"Darbības, kuras mēs šodien veicam, turpina mūsu pārveidi par ļoti darbīgu, elastīgu un ienesīgu [uzņēmumu], vienlaikus dodot mums elastību investēt nākotnē," paziņoja GM vadītāja Mērija Barra.

"Mēs atzīstam vajadzību palikt priekšā mainīgajiem tirgus apstākļiem un patērētāju izvēlei, lai pozicionētu mūsu kompāniju ilgtermiņa panākumiem."

Tramps pauda mulsumu par šo plānu un sacīja, ka viņš bijis "ļoti skarbs", sarunā ar Barru apspriežot šo reorganizāciju.

Barra Baltajā namā tikās arī ar Trampa ekonomikas padomnieku Leriju Kadlovu, bet amatpersonas informēja, ka šī tikšanās bija ieplānota jau iepriekš.

GM nākamgad slēgs trīs auto montāžas rūpnīcas Ziemeļamerikā – Kanādas Ontārio provinces Ošavas pilsētā, Mičiganas štata Hemtremikas pilsētā pie Detroitas, un Ohaio štata Lordstaunas pilsētā.

GM arī slēgs divas ASV rūpnīcas, kas ražo akumulatorus un transmisijas – Mērilendas štata Baltimoras pilsētā un Mičiganas štata Vorenas pilsētā, kā arī divas vēl nenosauktas rūpnīcas ārpus Ziemeļamerikas. Kompānija jau ir paziņojusi par plāniem apturēt darbu rūpnīcā Dienvidkorejas pilsētā Gunsanā.

ASV demokrātu senators no Ohaio štata Šerods Brauns nosauca šo GM lēmumu par "korporatīvo alkatību visļaunākajā veidā", kā arī kritizēja Trampa un republikāņu kongresmeņu pērn panākto nodokļu samazināšanu, kas palielināja GM peļņu.

"Kompānija guva peļņu no plašās nodokļu samazināšanas .. un neinvestēja šo naudu amerikāņu darbavietās," tvītoja Brauns.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo pauda "dziļu vilšanos" par Ošavas rūpnīcas slēgšanu. Šīs rūpnīcas darbinieki pirmdien protestēja pret tās slēgšanu, sarīkojot iepriekš nepieteiktu streiku.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti