Leģenda ir atgriezusies - Toyota Supra svin pirmizrādi Detroitas autoizstādē (+ VIDEO) 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Toyota Baltic | 15.janvāris 2019 7:53

Pilnīgi jaunā Toyota GR Supra, Toyota leģendārā sporta automobiļa piektā paaudze un pirmais globālais GR modelis, ko radījuši TOYOTA GAZOO Racing, 2019. gada 14. janvārī Ziemeļamerikas Starptautiskajā autoizstādē Detroitā piedzīvo pasaules debiju.

Jaunā Toyota GR Supra ir radīta kā sporta automobilis vistīrākajā formā, neupurējot neko, kas varētu mazināt braukšanas prieku. Galvenais inženieris Tetsuja Tada (Tetsuya Tada) ievēroja klasisko priekšā uzstādīta, 6 rindā novietotu cilindru dzinēja, kas piedzen aizmugurējos riteņus, tradīciju, turpinot Toyota iepriekšējo Supra paaudžu un oriģinālā 2000GT sporta automobiļa mantojumu. Autobraukšanas entuziasti var sagaidīt aizraujošu jaudas, izveicības un precīzas vadāmības kombināciju, kas panākta, pateicoties automobiļa īsajai garenbāzei un platajai šķērsbāzei, vieglajam svaram, zemajam smaguma centram un stingrajai virsbūvei.

3,0 litru dzinējs ar “twin-scroll” turbīnu rada 340 DIN ZS un 500 Nm griezi. Apvienojumā ar astoņu pārnesumu automātisko transmisiju, tam raksturīgs vienmērīgs un spēcīgs paātrinājums un bagātīga grieze, kas pieejama plašā dzinēja apgriezienu diapazonā.

TOYOTA GAZOO Racing noslīpēja jaunā sporta automobiļa veiktspēju, centīgi strādājot slavenajā Nirburgringas Nordšleifes trasē un uz Vācijas ceļiem, lai sasniegtu visizveicīgāko, stabilāko un aizraujošāko vadāmību. Apjomīga testēšana tika veikta arī uz ceļiem visā pasaulē.

Lai būtu drošs, ka automobilis sniedz solīto, Toyota prezidents Akio Tojoda (Akio Toyoda) pats pārbaudīja automobili Nirburgringā, pirms dot galīgo atļauju tā ražošanai. Visi automobiļi tiks ražoti Grācā, Austrijā.

Tīrs sporta automobiļa dizains

Jau no pirmā skatiena ir skaidrs, kā Toyota izcilo sporta automobiļu mantojums ir atspoguļots jaunās Toyota GR Supra dizainā. Leģendārā 2000GT ietekme jo sevišķi ir manāma garajā dzinēja pārsegā, kompaktajā virsbūvē un divu izciļņu jumtā, savukārt ceturtās paaudzes Supra izteiksmīgais tēls notverts priekšgala un aizmugures dizainā, jo sevišķi muskuļotajos aizmugurējos spārnos un iebūvētā spoilera izliekumā. Līdzība ir liela, jo jaunajai Toyota GR Supra piemīt tās slaveno priekšteču klasiskā sporta automobiļa formāts – jaudīgs, priekšā uzstādīts sešu rindā novietotu cilindru dzinējs un aizmugurējo riteņu piedziņa.

Toyota Supra dizaina tēmu pirmo reizi aplūkojām dramatiskajā Toyota FT-1 konceptautomobilī, kas 2014. gadā tika atklāts Ziemeļamerikas Starptautiskajā autoizstādē Detroitā. Toyota Supra galvenā dizainera Nobuo Nakamuras rīkojums bija vienkāršs: “koncentrēta galējība”, izvairoties no emocionāliem epitetiem un savai komandai dodot brīvību uzburt savu vīziju par tīru un neatkārtojamu sporta automobili ar patiesi oriģinālu dizainu.

“Galvenais inženieris Tada vēlējās radīt braukšanas baudu, un es zināju, ka mana misija bija radīt dizainu, kas aizrautu sporta automobiļu fanus kā vizuāli, tā fiziski,” viņš saka. “Izmantojot 6 cilindru rindā, priekšā novietotu dzinēju un aizmugures piedziņas izkārtojumu, kas mūsdienu automobiļos novērojams reti, es spēju radīt kaut ko, kas bija ārpus Toyota robežām.”

“Koncentrēta galējība” tieši apraksta automobiļa aprīkojuma trīs galvenos elementus: īso riteņu bāzi, lielos riteņus un plato stāju, kompakto divu sēdvietu salonu un garo dzinēja pārsegu, kā arī kompakto virsbūvi, kas atspoguļo sešu rindā novietotu cilindru dzinēja un aizmugures piedziņas kombināciju. Nakamura iztēlojās nepārprotami modernu automobili ar klasiska sporta auto romantisko stilu.

Galīgajā dizainā “koncentrēto” tēmu rada Toyota GR Supra liela diametra riepas, īsā riteņu bāze un kopējais garums. Ir manāms, ka riteņu bāze patiesībā ir īsāka nekā GT86 kupejai un riteņi ir lielāki. “Galējība” ir interpretēta automobiļa platajā stājā ar šaurajām salona proporcijām un plato šķērsbūvi, kas uzlabo manevrētspēju un stabilitāti.

Konstrukcija tika precīzi aprēķināta, lai sasniegtu optimālu pretestības koeficientu un pacēlumu un ideālu priekšgala/aizmugures svara līdzsvaru. Piemēram, divu izciļņu jumts nav tikai mantojuma iedvesmots stila elements, tas efektīvi samazina gaisa pretestību, samazinot automobiļa priekšgala laukumu, neupurējot griestu telpu salonā.

Priekšgala dizainu iedvesmoja ceturtās paaudzes Supra, taču tā izskats ir vēl izteiksmīgāks, jo zemo stāju izceļ izteiktā centrālā reste ar lielajām gaisa ieplūdes atverēm, kas būtiski uzlabo dzinēja dzesēšanu. Izteiksmīgie priekšējie lukturi ietver sešu lēcu LED ar iebūvētiem pagrieziena rādītājiem un dienas gaitas lukturiem. Konturētie, robustie sāni pauž automobiļa augsto stingrību.

Eiropā Toyota GR Supra standarta aprīkojums ietver vieglos, bet izturīgos 19 collu kaltos vieglmetāla diskus ar šauriem, melniem un pulētiem spieķiem.

Toyota Supra izteiksmīgo stilu efektīvi izceļ astoņu virsbūves krāsu klāsts, tostarp spilgti sarkanās, dzeltenās un zilās krāsas toņi.

Kabīnes koncepcija: autovadītājs darbības centrā

Jaunās Toyota GR Supra kabīne apvieno tradicionālos GT elementus ar ultra-modernu funkcionalitāti. Lai palīdzētu vadītājam pilnībā koncentrēties uz autovadīšanu, tās izkārtojums tieši aizgūts no vienvietīgajiem sacīkšu automobiļiem. Zemais, šaurais priekšējais panelis nodrošina maksimālu redzamību caur vējstiklu, palīdzot autovadītājam precīzi vadīt automobili, braucot lielā ātrumā, savukārt svarīgākie vadības slēdži cieši sagrupēti ātrai un vieglai izmantošanai.

Vējstikla displejs, mērinstrumenti un pārnesumu pārslēgi atrodas tieši autovadītāja priekšā, bet papildu slēdži novietoti uz trīs spieķu stūres. Stūres forma nodrošina nevainojamu satvērienu un ir apdarināta ar ādu. 8,8 collu augstas izšķirtspējas mērinstrumentu panelis ir skaidri pārskatāms cauri stūrei, 3D efekta tahometrs un pārnesumu indikators novietoti tā centrā, digitālais ātruma indikators atrodas pa kreisi un navigācijas informācija – pa labi.

Bagāžas nodalījums ir pietiekami liels divu personu bagāžai vienai nedēļas nogalei, un to iespējams paplašināt, noņemot paneli salona aizmugurē.

Sacīkšu iedvesmoti sēdekļi

Jaunās Toyota GR Supra sēdekļu dizains ir sacīkšu iedvesmots un vienmēr nodrošina izcilu komfortu un atbalstu, jo sevišķi ja ar automobili tiek braukts trasē. Ķermeni atbalstošie sānu polsteri ir integrēti sēdekļa spilvenā un augstajā atzveltnē, kas ietver iebūvētu galvas balstu. Apdares iespējas ietver ādas apdari un ādas polsteru kombināciju ar perforētas Alcantara® apdari sēdekļu spilvenam un atzveltnei, nodrošinot gaisa ventilāciju un papildu atbalstu augumam.

Dzinēja veiktspēja

Jaunās Toyota GR Supra veiktspējas sirds ir tās 3,0 litru, sešu rindā novietotu cilindru dzinējs, kas rada līdz pat 340 DIN ZS un 500 Nm griezi. Tas ir aprīkots ar “twin-scroll” turbīnu, augstas precizitātes tiešo degvielas iesmidzināšanu un mainīgo vārstu kontroli, kas nodrošina segmentā labāko griezes pārvaldīšanu jau no zemākajiem apgriezieniem. Dzinējs ir jaudīgs, lieliski līdzsvarots un vienmērīgs, viegli griežas un dāvā aizraujošas paātrinājuma sajūtas.

To papildina astoņu pārnesumu automātiskā transmisija, kas nodrošina zibenīgu pārslēgšanos un īsas zemāko pārnesumu attiecības. Autovadītājs var pārslēgt pārnesumus, izmantojot pārnesumu pārslēgus uz stūres, un izvēlēties normālu vai sportisku braukšanas režīmu atkarībā no noskaņojuma un braukšanas apstākļiem. Braukšanas uzsākšanas kontroles funkcija sniedz jaudīgu paātrinājumu un maksimālu saķeri, palīdzot sasniegt 100 km/h tikai 4,3 sekundēs. Dzinēja skaņa un atsaucība, pārnesumu raksts, amortizācija, stūrēšana un aktīvā diferenciāļa veiktspēja tiek pārregulēti, autovadītājam izvēloties Sport režīmu. Automobiļa stabilitātes kontrolei ir īpašs “trases” iestatījums, kuru izvēloties var samazināt sistēmu iejaukšanos, lai vadītājam būtu lielāka kontrole pār automobiļa dinamiku.

Aktīvais diferenciālis

Visas Eiropā pārdotās Toyota GR Supra versijas būs aprīkotas ar aktīvo diferenciāli, kas strādā gan paātrinoties, gan bremzējot un acumirklī spēj nodrošināt bloķēšanos no nulles līdz 100%. Īpašs ECU monitorē dažādas darbības, tostarp stūrēšanu, droseles un bremžu pedāļa lietošanu, dzinēja ātrumu un stūres leņķi, lai atbilstoši iedarbinātu aktuatoru.

Tas ievērojami uzlabo stabilitāti un efektivitāti, kad riepas sasniedz veiktspējas robežu. Tā iedarbību var just visos līkumu izbraukšanas posmos, jo sevišķi uzlaboto stabilitāti bremzēšanas laikā un pagriezienā un maksimālu saķeri paātrinoties, lai izbrauktu no līkuma.

Šasijas dizains optimālam līdzsvaram

Automobiļa gabarīti ir pirmais uzdevums, par ko tiek domāts, paņemot tīru papīra lapu. Attiecībā uz Toyota GR Supra tie tika izvēlēti, par prioritāti izvirzot automobiļa izveicību un vadāmību. Svarīgākais aprēķins ir riteņu bāzes garuma un šķērsbāzes platuma attiecība. Vislabākais izcilas izveicības un nevainojamas stabilitātes līdzsvars tiek panākts, ja attiecība ir no 1,5 līdz 1,6: tāpēc “zelta attiecības” 1,55 sasniegšana bija Toyota GR Supra izstrādes komandas pirmais uzdevums – pamats, uz kura bāzes iespējams optimizēt visu pārējo.

Intensīva vadāmības izstrādes programma

Vadāmībai tika nosprausti augsti mērķi, kas tika sasniegti, pateicoties TOYOTA GAZOO Racing izstrādes programmai, kura ietvēra visaptverošus testus uz dažādi izaicinošiem ceļiem visā pasaulē. Testi ietvēra arī sesijas sacīkšu trasēs, tostarp Nirburgringas Nordšleifē. Lai sasniegtu dinamikas mērķus, svarīga bija augsta konstrukcijas stingrība (augstāka nekā Lexus LFA superautomobilim), smaguma centrs, kas zemāks nekā GT86 kupejai, un ideāls 50:50 priekšgala/aizmugures svara sadalījums, taču tie prasīja arī drosmīgus inženiertehnoloģiskos lēmumus. Piemēram, vēlamā svara sadale tika sasniegta, novietojot dzinēju pēc iespējas vairāk uz aizmuguri.

Augstā virsbūves stingrība precīzāk uzlabot piekares ģeometriju un noregulēt amortizatorus. Jaunā piekares konstrukcija ietver dubultšarnīru atsperu MacPherson statņu piekari priekšā un piecu sviru sistēmu aizmugurē. Priekšējās piekares apakšrāmja un kontroles sviru stiprinājuma punkti ir ārkārtīgi stingri, lai nodrošinātu precīzu līkumu izbraukšanu, bet alumīnija izmantojums svirās un šarnīrsavienojumu gultņos samazina automobiļa neatsperoto masu, sniedzot izcilu izveicību un efektivitāti. Jaunā GR Supra ir aprīkota arī ar augstas veiktspējas riteņu rumbām ar palielinātu izliekumu un optimizētu kinemātiku. Elektriskais stūres pastiprinātājs ir sportiski noregulēts, un tam var pārslēgt Comfort vai Sport stūrēšanas režīmus.

Arī aizmugures piekarei izmantots vieglas konstrukcijas, stingrs apakšrāmis un stiprinājumi, kas to savieno ar virsbūvi, palīdzot nodrošināt ārkārtīgi precīzu kontroli pār riteņiem. Kaltie 19 collu vieglmetāla diski ir aprīkoti ar augstas saķeres Michelin Pilot Super Sport riepām. Aizmugurē tās ir nedaudz platākas nekā priekšā. Atbilstoši spēcīgas bremzes ir aprīkotas ar četru cilindru Brembo suportiem.

 

Toyota GR Supra ir pirmais GR modelis, ko TOYOTA GAZOO Racing radījuši globālajam tirgum.

TOYOTA GAZOO Racing ir Toyota globālās autosporta programmas vadošā mātes uzņēmums, kas pēdējos gados ir uzvarējis gan Lemānas 24 stundu sacīkstēs FIA Pasaules izturības čempionātā, gan autoražotāju čempionātā FIA Pasaules rallija čempionātā. Viņu darbs balstīts uz trīs stūrakmeņiem: pilnveidot cilvēkus caur dalību autosportā, radīt līdzjutējus caur aizraušanos ar autosportu un izmantot autosportā gūtās zināšanas, lai radītu aizvien labākus ielu automobiļus, ar kuriem būtu bauda braukt.

Šo garu ieviesa Kičiro Tojoda (Kiichiro Toyoda), Toyota automobiļu biznesa dibinātājs, un šodien to turpina Akio Tojoda (Akio Toyoda), Toyota Motor Corporation prezidents, pilnībā atbalstot uzņēmuma apņemšanos būvēt aizvien labākus automobiļus.

Sākot ar Toyota GR Supra, TOYOTA GAZOO Racing ieviesīs sacīkšu vai rallija trasēs gūtās tehniskās zināšanas ne tikai jauno Toyota uz autosportu vērsto GR modeļu paaudžu izstrādē, bet visā uzņēmuma automobiļu klāstā, ar kuru brauc desmitiem miljonu cilvēku visā pasaulē.

Atklās modeļu klāstu ar Sport un Premium aprīkojuma līmeņiem

Toyota GR Supra 2019. gada klāstu atklās divi 3,0 l augstas veiktspējas aprīkojuma līmeņi: Sport un Premium.

Jaunā modeļu klāsta bāzes modelis Toyota GR Supra Sport ietver visaptverošas specifikācijas, tostarp augstas veiktspējas funkcijas un sistēmas, kas palīdz autovadītājam izbaudīt visu automobiļa dinamisko potenciālu. Tās ietver aktīvo diferenciāli, adaptīvo piekari un kaltus 19 collu vieglmetāla diskus ar augstas veiktspējas bremzēm.

Vēl Sport aprīkojuma līmenis aprīkots ar divu zonu automātisko gaisa kondicionētāju, adaptīvo kruīza kontroli ar Stop&Go funkciju, Smart Entry sistēmu un dzinēja iedarbināšanas pogu, stūri ar ādas apdari un palīgslēdžiem, kā arī mērinstrumentu displeja digitālo kombimetru. LED tehnoloģija izmantota adaptīvajos priekšējos lukturos, aizmugures lukturos un dienas gaitas lukturos, un visi spoguļi (sānu un atpakaļskata spogulis salonā) ir automātiski pašaptumšojošies. Autovadītāja ērtībām piedāvājam logu tīrītājus ar lietus sensoru un atpakaļskata kameru.

Sporta sēdekļi ir apdarināti ar melnu Alcantara® un ir elektriski regulējami (ieskaitot jostasvietas atbalstu), ar iebūvētām apsildes un atmiņas funkcijām. Infoizklaides sistēma ietver audiosistēmu ar 10 skaļruņiem un 8,8 collu displeju, navigācijas sistēmu, Bluetooth® un USB pieslēgvietām.

Drošības funkcijas ietver Supra Safety+ komplektu, kurā iekļauts aklo zonu monitors un brīdinājums par izbraukšanu no joslas, brīdinājums par aizmugurē šķērsojošiem transportlīdzekļiem, brīdinājums par aizmugurēju sadursmi un inteliģentie stāvvietā novietošanas sensori ar automātisku bremzēšanas funkciju. Papildus tam automobilis ir aprīkots ar E-Call funkciju, kas automātiski nosūta paziņojumu par atrašanās vietu ārkārtas dienestiem gadījumā, ja notiek nopietna sadursme, un ar brīdinājumu par gaisa spiedienu riepās. Visi Toyota GR Supra modeļi ir aprīkoti ar signalizāciju.

Premium aprīkojuma līmenī Sport specifikācijas papildina melnas ādas sēdekļu apdare, 12 skaļruņu JBL Premium Sound audiosistēma, vējstikla displejs, bezvadu mobilā tālruņa lādētājs un uzglabāšanas un apgaismojuma komplekti.

Precīzākas specifikācijas un cenas tiks paziņotas vēlāk 2019. gada pirmajā ceturksnī.

 
Visi komentāri
 
KingOfCaws 16.janvāris 2019 11:21
0 0 Atbildēt

Kāda leģenda tas lūznis ir tikai Z4 ar bodykitu un bez JZ

A vot neteiksu 17.janvāris 2019 6:03
0 0 Atbildēt

Leģenda? Atgriezusies? Shito nekadigi nevar nosaukt pa leģendu???? ISTAJAI suprai tikka arī ražots japāņu motors, bet shito jau vairs nevar uzskatit pa japāni ja sirds ir BMW

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Kā taps jaunais Rail Baltica tilts pār Daugavu Rīgā (+ VIDEO)

Ir sākusies jaunā Rail Baltica tilta pār Daugavu būvniecība. Respektējot galvaspilsētas vēsturi, jaunajā tilta konstrukcijā saglabās esošā dzelzceļa tilta ikonisko izskatu. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti