Land Rover Discovery kā mobilā laboratorija Āfrikā (+ FOTO)

 

Foto: Publicitātes attēls

Land Rover | 22.augusts 2019 16:32

Land Rover Discovery savu trīsdesmit gadu jubileju sagaida strādājot. Jaunās paaudzes Discovery ir kļuvis par mobilo laboratoriju, kas apciemojusi attālus Āfrikas reģionus. Projekts tika finansēts ar Land Rover Bursary iniciatīvu.

Mobilā malārijas izpētes projekta komanda apmeklēja 4 valstis un veiksmīgi izmēģināja visurgājējā ierīkoto laboratoriju, kas ļāva veikt gēnu sekvences analīzes grūti pieejamās vietās. Zinātnieku komanda, kas ieradās attālajos ciematos, varēja savākt nepieciešamos DNS paraugus, veikt to analīzi un iegūt analīžu rezultātus vien dažu stundu laikā. Ierastajā veidā šāds process ilga vairākas nedēļas.

Mobilo laboratoriju ierīkoja Land Rover nodaļa Special Vehicle Operations (SVO) un zinātnieku komanda doktora Džordža Bizbija (George Busby) vadībā. Zinātnieki pieveica 7350 km pa Namībijas, Zambijas, Tanzānijas un Kenijas ceļiem un bezceļiem. Land Rover Bursary stipendiju fonds šajā projektā sadarbojās ar Karalisko ģeogrāfijas biedrību.

“Katru gadu malārija izraisa smagas sekas miljoniem cilvēku visā pasaulē. Jaguar Land Rover mērķis ir izmantot tehnoloģiju sniegtās iespējas un palīdzēt speciālistiem, kas risina problēmu uz vietas. Mēs lepojamies ar unikālu automobili, kas ir mūsu SVO komandas radīts un izgatavots un ir pierādījis savu piemērotību sarežģītākajiem apstākļiem,” – stāsta Stīvs Īlijs (Steve Iley), Jaguar Land Rover medicīnas nodaļas vadītājs.

Ietilpīgajā 1173 litru tilpuma Discovery bagāžas nodalījumā ietilpst mobilās gēnu sekvences analīžu laboratorijas aprīkojums, piemēram, glabāšanas ledusskapis, speciāli uzkonstruēts skapis komandas mantām un akumulators elektroierīcēm. Visurgājējs ir aprīkots arī ar izplešamu dubulto nojumi aizsardzībai no saules, pirmās palīdzības komplektu, vinču, smilts/dubļu sliecēm, papildu jumta bagāžnieku un jaudīgiem LED lukturiem.

“Discovery ir apliecinājis sevi kā lielisku darba instrumentu. Tas viegli pārvarēja visus šķēršļus un bija lieliski piemērots laboratorijas tēlam. Bez šī projekta mēs nevarētu sasniegt attālākās vietas un savākt DNS paraugus, kurus izmantojam, radot efektīvu malārijas novēršanas programmu,” – uzsvēra grupas vadītājs Dž. Bizbijs.

Pēc mirstības līmeņa malārija ir trešā infekcijas slimība pasaulē, savukārt 90 % tās gadījumu tiek reģistrēti Āfrikā. Dažādās kontinenta vietās tiek novērota atšķirīga slimību izraisošo parazītu pretestība zālēm un slimības izraisītājus pārnēsājošo odu pretestība insekticīdiem, tāpēc ģenētiskās analīzes ir viens no veidiem, kā iegūt svarīgu informāciju un radīt efektīvākus slimības apkarošanas veidus. Viens no galvenajiem panākumu nosacījumiem – cīņa ar slimības izraisītājiem un pārnēsātājiem.

Discovery laboratorija ceļā pavadīja divus mēnešus. Šajā laikā izdevās ne tikai savākt daudz vērtīgas informācijas, bet arī apmācīt cilvēkus jaunāko tehnoloģiju izmantošanā.

Projekta panākumu iedvesmots, koncerns jau ir pasludinājis šī gada Land Rover Bursary stipendijas ieguvēju. Tā ir komanda, kuras sastāvā ir tikai sievietes un kas apciemos Austrumāfrikas ciematus un vāks informāciju par faktoriem, kas varētu lauksaimniekiem palīdzēt cīnīties ar sēju postošajiem parazītiem.

Ir sākusies arī pieteikšanās 2020. gada stipendijas iegūšanai. Tiesa, šajā reizē tās ieguvēji savā ekspedīcijā varēs izmantot jaunās paaudzes Land Rover Defender, kas debitēs Frankfurtes automobiļu salonā. Iesniegumi tiek pieņemti līdz 30. novembrim.

 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 6

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti