Īpašajām Itālijas prezidentu Maserati automašīnām 40 gadu jubileja (+ FOTO)

 
Maserati | 18.janvāris 2020 11:20

Maserati automašīnas vienmēr ir izcēlušās ar greznību, eleganci un augstu veiktspēju. Kā apliecinājums minētajām īpašībām ir Maserati Quattroporte modeļu izvēle par Itālijas prezidenta oficiālajiem auto.

2019. gada 14. decembrī apritēja 40 gadi, kopš brīža, kad 1979. gadā svinīgā ceremonijā Itālijas prezidentam Sandro Pertini tika prezentētas Maserati Quattroporte 3. paaudzes automašīnas. Ceremonijā, kas notika Quirinal pilī Romā, piedalījās rūpniecības un tirdzniecības ministrs Rt Hon Antonio Bisaglia un Maserati izpilddirektors Alehandro de Tomaso.

Atskatoties vēsturē uz Maserati Quattroporte 3. paaudzi

Maserati Quattroporte 3. paaudze (1979), ko projektēja Džordžetto Džiugaro (Giorgetto Giugiaro), bija pirmais pilnīgi jaunais automobilis, kas projektēts deTomaso vadības periodā (1976-1993). Šajā laikā tika ražotas automobiļu sērijas, kuras iedvesmoja pirmā 1963. gada Quattroporte versija, taču tās izcēlās ar formālāku, mazāk sportisku personību. Quattroporte 3. paaudzei bija raksturīgs grezns un izsmalcināts interjers. Tas bija aprīkots ar V8 dzinēju, 4,2 l ar 255 Zs un 4,9 l ar 280 Zs versijās. Šī modeļa ātruma rekords bija 220 km/h. Auto tirgū bija pieejams no 1979. gada līdz 1990. gadam, ar kopumā pārdodotām 2 145 automašīnām.

1986. gadā tika laista klajā Royale versija - tā tika piepildīta ar dažnedažādiem interjera jauninājumiem, tajā skaitā mīkstiem ādas sēdekļiem un grezniem valriekstu koka paneļiem automašīnas priekšpanelī un durvīs. Citas automašīnas raksturīgās iezīmes bija radiotelefons nodalījumā starp priekšējiem sēdekļiem un mazs salokāms galdiņš aizmugures durvīs. Quattroporte Royale bija aprīkots ar jaudīgu 4,9 l V8 dzinēju ar 300 ZS, un pasaulē pārdošanā bija pieejams tikai 51 automobilis ar šādu komplektāciju.

Specpasūtījums Itālijas prezidentam Sandro Pertini

1982. gadā Itālijas prezidenta ģenerālsekretariāts deva rīkojumu Maserati par bruņumašīnas būvi prezidenta vajadzībām, un 1983. gadā pēc specpasūtījuma Modena uzņēmums izgatavoja vienu Quattroporte dark Aquamarine krāsā ar smilšu krāsas samta salonu. Automašīna tika nodota prezidentam Sandro Pertini, un tā kļuva par viņa Nr. 1 auto izvēli institucionālajiem darījumu braucieniem.

Viena no automašīnas oriģinālajām īpašībām bija liels pelnu trauks ar izsmēķu turētāju starp aizmugurējiem sēdekļiem - to pieprasīja pats prezidents, un Maserati pārveidoja visu aizmugurējo sēdekļu rindu tā, lai apmierinātu prezidenta prasības. Automobilim bija arī bāra skapis, telefona sistēma un iekšsaziņas telefons komunikācijai ar cilvēkiem ārpus automašīnas. Automobiļa kabīne bija pilnīgi apbruņota un ložu necaurlaidīga, ar izturīgu mangāna tērauda apšuvumu. Tāpat auto logi bija bruņoti, 31 mm biezi un izgatavoti no polikarbonāta ar četriem elektriski nolaižamiem stikliem. Arī auto jumts vērās elektriski virs aizmugurējiem sēdekļiem, lai prezidents, atrodoties kustībā, varētu piecelties kājās un sasveicināties ar pūli, dodoties tam garām. Labās puses priekšējā sēdekļa aizmugurē tika uzstādīts īpašs rokturis, lai stāvēšanu kājās padarītu drošāku un ērtāku

Valsts vadītājs izmantoja Quattroporte 3. paaudzi visos publiskajos pasākumos, ieskaitot vēsturisko Ferrari rūpnīcas apmeklējumu Maranello 1983. gada 29. maijā. Tajā laikā ceremoniāla etiķete pieprasīja, ka pēc tam, kad mašīna iebrauca rūpnīcā, saimniekam Enzo Ferrari būtu svinīgi jāpienāk pie prezidenta auto. Taču Ferrari palika nekustīgs aptuveni desmit metrus no automašīnas. Pavecais prezidents Pertini izkāpa no Quattroporte un mēroja atlikušo distanci līdz Ferrari.

20. gadsimta 80. gados arī citas slavenas personības izvēlējās Quattroporte 3. paaudzes automobiļus kā savu transporta līdzekli. Iespējams, vispazīstamākais no šīm personībām bija Modenā dzīvojošais tenors Lučiano Pavaroti. Ir uzņemtas daudzas slavenas fotogrāfijas ar viņa Quattroporte pie La Scala operas mājas Milānā.

Maserati Quattroporte šodien

Ievērojami ir tas, ka Quattroporte aizvien ir Itālijas prezidenta oficiālā automašīna. Pagājušā gada 2. jūnijā, Republikas dienā, pašreizējais prezidents Sergio Mattarella braucienā devās Quattroporte 6. paaudzes automašīnā Blu Istituzionale krāsā, ko speciāli šim gadījumam izgatavoja Maserati. Automobilis ir aprīkots ar Black Piano (melnā lakotā koksne) interjera apdari, kas ir apdarināta ar neapstrādātu, dabīgu Pieno Fiore ādu. Īpaši liela uzmanība tika pievērsta salona skaņas izolācijai, lai nodrošinātu vislielāko komfortu, atrodoties automobilī jebkādos braukšanas apstākļos. Mašīnas konsoles aizmugurē atrodas Itālijas Republikas oficiālais korpuss. Pēc Itālijas prezidenta specpasūtījuma uzbūvētā Quattroporte tika īpaši pārveidota, lai nodrošinātu augstākos drošības standartus automobiļiem, kas ir īpaši paredzēti institucionālām vajadzībām. Šis auto ir slavens ar 530 Zs bi-turbo V8 dzinēju, ar maksimālo griezes momentu 650 Nm.

 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti