Putas vai rezerves ritenis ? TV Autoziņu eksperiments (+VIDEO) 17

 
TV Autoziņas speciāli iAuto | 24.aprīlis 2024 18:19

Modernajās vieglajās automašīnas vietas rezerves ritenim itin bieži nemaz nav, jo rats aizņem vietu un ir smags. Tomēr melnajā stundā tas noderētu. Tā uzskata arī Autoriepu Nama direktors Oskars Krampāns, kurš izrāda Autoziņām dažādus rezerves riteņu veidus. Populārākais ir pagaidu jeb mazais rezerves ritenis, tautā saukts par "desu" vai "tableti". Pagaidu rezerves ritenis ir kompromiss starp pilnvērtīgu riepu un vispār neko. Ar tādu drīkst braukt ne tālāk par 80 km un ne ātrāk kā 80 km/h. Pagaidu riepa ir ne vien mazāka, bet arī plānāka.

Lai gan mazais rezerves ritenis ir tikai puse no īstā, tas itin nemaz nav lēts - 250 eiro un pat vairāk. Tāpēc labāk to pasūtināt reizē ar automašīnu, jo tad cena ir vien 80 - 100 eiro. Ekskluzīvos un lielos automobiļos sastopama pavisam eksotiska rezerves riteņu forma - saliekamie vai izplešamie rezerves rati, kas ir daudzkārt dārgāki, turklāt izmantojami tikai vienu reizi. Par spīti ekonomijai rezerves riteņi pamazām atgriežas gan ekskluzīvu, gan pašlietojuma automašīnu bagāžniekos.

Ja automašīna nav apgādāta ar jebkāda tipa rezerves riteni, pārdurtas riepas gadījumā var glābt tikai gumijas putas. Var izmantot kā veikalos nopērkamus baloniņus, tā speciālus komplektus, kuros iekļauts arī kompresors. Komplekta cena ir ap 50 eiro, un tas ir identisks oriģinālaprīkojumam jaunā automašīnā.
Putu aerosols benzīntankā maksā teju uz pusi mazāk. Kāpēc gan izvēlēties dārgu remonta komplektu? Ar klātpielikto sūkni var piepūst arī bumbu vai matraci. Bez tam aerosolam jāiztiek ar flakonā esošo spiedienu. Kopā ar Oskaru pārbaudīsim teoriju praksē. Kā mums veicās, uzzināsiet, noskatoties visu sižetu.

 
Visi komentāri
 
650 24.aprīlis 2024 19:22
2 1 Atbildēt

Vēl jau pastāv iespēja iegādāt kvalitatīvu duramo adatu un vismaz dažus dažāda resnuma remonta diegus,vēlams kopā ar rievotu īlenu.Vienīgi ja jādur aizmugures ritenī, bez domkrata varētu rasties zināmas grūtības.

Ja gadījies sabojāt riepas sānu, nu tad gan diez vai kas līdzēs.Kā arī darbnīcā "remontēt" tādu lietu nevajadzētu, tas vēlāk var "dārgi" izmaksāt. 

Ja tālu/ātri jābrauc, tad pieturas brīžos vajadzētu apiet ap mašīnu un izvērtēt riteņus.Īpaši, ja auto nav aprīkots spiediena kontroli.Ja ātri braukt ar pusnolaidušu riepu,tā sakarsīs ātrāk par jebkuru to 80km/h rezerves ratu un var sanākt ka pēkšņi skrandas aiziet pa gaisu.

ZZZZ 25.aprīlis 2024 11:36
1 0 Atbildēt

Precīzi! BET iedomājies sievieti vai studentu. Tak viņš mājās nenomainīs tur neko. Labi ja to auto no domkrata virsū neuzmetīs. Tag piem iedomājies bildi, ātrgaitas ceļš! Pat ja viņiem tur kaut kas iespējams izdotos...Potenciāls bīstamības objekts uz bāņa! Kur DBS komentārs. Kurva braucēji vispār nedrīkst grābstīties legāli. Tur tak augstākā skola jābeidz un kods jāsaņem attiecīgs 🙈 Un pareizi. 😡

650 25.aprīlis 2024 13:18
0 0 Atbildēt

Kur tad mums ira vispār tas BDS šajās beidzmajās šitik te sasspringtajās dienās.Laikam kādā bunkurā sēž ;p

Cilvēkiem rodas maldīgs priekšstats- ieliksi to rez.ratu vai tos remontpiederumus bagažniekā un ar to viss būs pabeikgts un izteikts.Kur un kā durt,celt vai pumpēt- tas nav skaidrs.Kā viņš var adekvāti reaģēt, ja nezin ko un kādā secībā darīt.Vispirms būtu viņam jāpastāsta, kā vispār pareizi malā/nobraukt.Tiešām, nu kur tas BDSs, kapēc nav atradis laiku ar Lohiem sirsnīgi parunāties?

Iedurt adatu- nu tak lai tas Lohs pamēģina "pirmoreiz", redzēsim cik ilgi viņam tas prasīs laiku un spēku.Plus vel kā tad labāk durt- tukšā,puspumpētā,uz auto,vai labāk tomēr noskrūvētā? Ar ko (radikakāli!) atšķiras duršanas mēģinājums priekšējā vai aizmugurējā ritenī?? 

Un tak ne visi cohumi vienādi.Vieni diegi ar līmi atsevišķā tūbiņā, citi bez.Kurš labāks? Cik garu adatu vajadzētu- ar pārāk garu tak iedursi pa dziļu un diegs (iespējams,tobrīd vienīgais vai beidzamais..) paliks iekšpusē.   

Atceros vienugad apnika pa loh rindām stāvēt, nopirku sievietei domkratu.Jaunu, orižinaālo,maz lietotu.Tak gāju jūtupā, kur/kā to pirmoreiz bāzt ;p😁

Jo 24.aprīlis 2024 20:01
1 2 Atbildēt

Kura mazdēla omīte šito izdomāja : drīkst braukt ne tālāk par 80 km, hi ha, hi ha!

Mums  taču arīdzan nekādi nedraud šāda iespēja "tāpēc labāk to rezerves ratu pasūtināt reizē ar automašīnu", jo spējam pirkt tikai lietotus auto!

650 24.aprīlis 2024 20:28
3 0 Atbildēt

Vienkārši vajadzētu (būtu itin noderīgi) ik pa laikam no sevis izspiest kaut ko tādu "sabiedrībai noderīgu".

imzz 25.aprīlis 2024 0:11
2 0 Atbildēt

Interesanti, kura auto instrukcijā ir tas "ne tālāk par 80 km " ar rezerves riteni. Manējā nav. Ir gan piezīme, ka rezerves ritenis paredzēts, lai dotos uz tuvāko riepu remonta garāžu. Bet tā ir tikai piezīme, lai auto vadītājs neiedomātos, ka var turpināt iecerēto Eiropas apceļošanu ar rezerves riteni.

Kas attiecas uz "pasūtināšanu", tad rezerves riteni vislabāk iegūt ss.lv, jo tā ir viena no lietām, kuras tiek tirgotas, kad pats auto dodas uz Tolmetu.

BMW 25.aprīlis 2024 9:07
0 0 Atbildēt

Var tak arī diega komplektu un kompresoru iemest bagāžniekā, ja noķer skrūvi vai naglu, būs ok! Ja pārgriež vai pārsit riepu, tad jau arī putas nepalīdzēs.

imzz 25.aprīlis 2024 11:27
0 0 Atbildēt

650 25.aprīlis 2024 13:44
0 0 Atbildēt

Izskatās ka tas mušrūms tomēr prasa tādu kā "resnāku" caurumu.Bet iedurt liekas vieglāk.Nenoskrūvētā aizmugures ritenī ietrāpīt tāpat jau būtu čakarīgi.Un kā vispār būt, ja kāds tievs suuds ir tajā riepā iedūries un tas cohums ir praktiski nekāds.Laikam vis pareizāk ir vadāt gan diegu/adatu, gan šo.

Vai ja uz savu galvu izvelc nagliņu un tā izrādās necerēti gara un tagad pūš- var tak ieskrūvēt samarezu/parasto.Iedomājies, ja tam vel kādu labu Līmi uzsmērē,ta vispār būs pa skaisto ;p

ZZZZ 25.aprīlis 2024 15:51
0 0 Atbildēt

Arī tā. Iespējams, ka tas labākais risinājums tiešām vien celtniecības skrūve atpakaļ caumurā ieskrūvēta. Drošāk par drošu, un 12v kompresoriņš grabažniekā. To pate majas saimniece izdarīs ar dēlu un +skrūvgriezīti.  Profi vadā līdz dažāda kalibra M5/6/8 skrūves kravas auto ātrās palīdzības laicīgai iztikšanai. JO lēto riepu izstrādājumiem tur tie kordi, diegi ir tā noekonomēti, ka šādi bakstot to vienīgo tajā rajonā, svarīgo diegu pārrausi un jā tā viņš tur ir, beigas tā vai šā. 

Te nu prasās experiments ar gadījuma rakstura pieaicinātiem tautiešiem kādā MC2 vai Skay P. Tur būtu ko noskatīties...

650 25.aprīlis 2024 18:16
0 0 Atbildēt

Nu ja tas dūrums uz protektora,nu var jau paveikties.Pāris drātis tur mazāk/vairāk,pofig, ka tik pumpa vai baranka nav.Ja arī ir, nu tad arī pofig))).Tālredzīgie eurokretīni taču nav mums neko izregulējuši, cik konkrēti tām drātīm būtu jābūt tādā vidējajā ķiniešu kalošā.

Atseviški dabloēbi mēdz braukt arī ar "remontētu" sānucaurumu.Neies tak labu mantu izmest.Brīnum, ka šodn neizdodas nevienu tādu izprovocēt- neviens mums te neizstāsta, cik tas ir labi un droši ;p

Kāds vispār varētu būt scenārijs, ja kāds nav ievērojis un ar bojātu arvien mīkstāku riepu brauc šossejas ātrumā.Bvai poļos uz kādi 250. Atkarībā no auto un pašas riepas uzbūves, viņš to var arī nesajust.Nekas viņam nav tā saredzami iedūries- vienkārši uzbrauca uz kādas asas lauskas,naglaina dēļa vai kaut uz prastas koka atlūzas.Varbūt (aiz vakar)mežā uz saknes.Nu piem, ja aizmugurē.

Mīksta riepa pastiprināti karst, turklā vienu brīd tai iestājas jau tāds plakanums, ka diska asā mala brīžiem brauc praktiski pa mīkstās riepas mīkstajiem sāniem.Diez tie daiļrunīgie kalošu tirgoņi jebvai tie tur BDS(m) x-perti ir kādureiz to varenā p/siena skaņu atskaņojuši vai vismaz kko pastāstījuši/Par? Nu ja kādam gadās tiešām satiksmē, vai uz kādas 3šās vai 7tās viskreisākās joslass?

imzz 26.aprīlis 2024 10:33
0 0 Atbildēt

Ir jau gatavi komplekti "riepu remonta skrūve" arī:

youtu.be/Onf5xiFnIJs?t=760

ZZZZ 26.aprīlis 2024 13:00
0 0 Atbildēt

Izskatās, šis ir tiešām labākais ātrais remonts👌Paldies, tādu nezināju. Pie mums ir pieejams?

imzz 26.aprīlis 2024 14:30
0 0 Atbildēt
650 26.aprīlis 2024 14:30
0 0 Atbildēt

Lielisks risinājums, iepriekš arī nebiju dzirdējis.

Bet par to "mušrūm" gumijas pipsi gan varētu rasties jautājumi.Jo dažiem "vadošajiem" eurozīmoliem (kā P,M,C un tam pašam GY) ir taču riepas ar "akustisko" vai pat "dūriendrošo" (kā P) pārklājumu.Vai nu iekšpusē ar kādu grubuļotas zampas slāni noķēzītas, vai nu ar stingri pielīmētu porolonu pa visu riņķi vai pa atsevišķiem fragmentiem.Kā vispār tādu remontēt,piem ja gribētos pa smuko, darbnīcā ar ielāpu.

Uggga 25.aprīlis 2024 15:46
0 0 Atbildēt

Man Q5 ir tas piepūšamais dārgais, gandrīz 1x lietojamais, rez.ritenis. Bija nojausma, ka tas ir dārgs, bet ka tik...

Nu labi, gan jau 1500EUR būs kādiem 19" vai 20" ratiem, man tikai 17", bet tāpat nav nav vēlēšanās jaunu pirkt.

ZZZZ 25.aprīlis 2024 15:57
1 0 Atbildēt

Iedomājies kādu eko nospiedumu šitāds rezerves ritenis atstāj aiz sevis neko vispār dzīvē neparipojot. Tik sareizini liekus tonn/km ko viņš ir tavā bākā izsvilinājis 😜 Cik tādu ir daudz, jo katrs nākamais jaunākais modelis jauši vai nē ir ar citiem ET/J izmēriem un tas vecais ir metams mežā.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 9

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 

Jaunais CUPRA Leon - vēl viens trumpis spāņu ražotāja piedāvājumā (+ FOTO)

29. aprīlī Madridē notika jaunā CUPRA Leon pasaules pirmizrāde, iezīmējot nozīmīgu pagrieziena punktu zīmola attīstībā. Iespaidīgajā pasākumā tika prezentēts gan CUPRA Leon piecdurvju hečbeks, gan Sportstourer. Lasīt vairāk

 

Ar tehniskajiem līdzekļiem konstatētas braukšanas bez OCTA gadījumā sodīs ne biežāk kā reizi diennaktī 13

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā nosakot, ka par ar tehniskajām ierīcēm konstatētu braukšanu bez apdrošināšanas vai valsts tehniskās apskates sodu piemēros ne biežāk kā reizi 24 stundu laikā. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 6

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti