Miglas lukturi

localhell Reģ.: 27.09.2006

Tāda kā neliela aptauja - kāds ir jūsu domas par miglinieku lietošanu laika apstākļos kad nav ne miglas ne lietus ? Varētu domāt, ka tādā veidā labāk redz ceļu, bet ja nebrauc citas mašīnas pretī lietojam taču tālās gaismas, bet ja kāda brauc pretī tad pārslēdzam uz tuvajām, tad kādēļ vajadzīgi miglinieki ? Lai mēģinātu apžilbināt pretī braucēju ? Var jau būt ka man vienīgajam ir tik jūtīgas acis

Par laimi pārsvarā tos lieto dažādas pakāpes graustu īpašnieki, kam miglas lukturi arī ir atbilstoši sūdīgi nu protams izņemot tos gudriniekus kas savu auto ir "izdaiļojuši" ar papildus komplektu.

Varbūt kāds zin - džipiem gadījumā automātiski neslēdzas iekšā miglinieki ? Neesmu redzējis vēl gandrīz nevienu džipu kam nebūtu ieslēgti miglinieki ...

Atvainojos ja kādu esmu aizvainojis, bet nu vēlētos rosināt diskusiju, lai veicinātu cieņas pilnu attieksmi vienam pret otru uz mūsu jau tā ne ļoti labajiem ceļiem.

 
Dugass Reģ.: 10.05.2003
0 0 Atbildēt

Redzi, juutiigais - miglinieki peec savas buutiibas nevar neko apzjilbinaat, jo ir ar horizontaalu gaismas sviitru gar pashu asfaltu.

Nu idejiski vinjiem taa vajadzeetu buut uzstaadiitiem, jo vinju ideja ir spiideet miglai pa apakshu.

Es arii vienmeer tumshajaa laikaa lietoju gan tuvo gaismu, gan migliniekus. Miglinieki dod labaaku celja nomales apgaismojumu, ko faaras parasti nedod.

Bet Tu varbuut domaa papildgaismas, ko daudzi uzstaada? Bet arii taas, ja ir normaali uzliktas neko neapzjilbina. Un nav nekaada starpiiba vai pretii spiid 2 vai 4 faaras, ja visas ir pareizi noreguleetas un NAV taalaas gaismas.

Bet, ja nav pareizi noreguleetas un tomeer apzjilbina Tevi, tad dod zinju tam vadiitaajam kaa noteikumos rakstiic!

Ir man arii papildus taalaas gaisma lukturi, kurus lietoju, kad neviens nebrauc pretii.

brmbrmm Reģ.: 24.07.2009
0 0 Atbildēt

Palasīju CSN par miglinieku lietošanu un APK par attiecīgiem sodiem, tātad:

16. Ārējās apgaismes ierīču lietošana:

174. Diennakts gaišajā laikā mehāniskajiem transportlīdzekļiem, kā arī tramvajiem un trolejbusiem jābrauc ar iedegtiem dienas gaitas, tuvās gaismas vai priekšējiem miglas lukturiem.

181. Braucot priekšējos miglas lukturus atļauts iedegt:

181.1. nepietiekamas redzamības apstākļos - atsevišķi vai kopā ar tuvās gaismas lukturiem;

181.2. diennakts tumšajā laikā neapgaismotos ceļa posmos - kopā ar tuvās gaismas lukturiem.

Kas nozīmē, ka pa dienu ar migliniekiem drīkst braukt tikai nepietiekamas redzamības apstākļos (atsevišķi vai kopā ar tuvajiem).

Savukārt pa nakti ar migliniekiem drīkst braukt tikai kopā ar tuvajām gaismām, t.i. - līdz ko pārslēdzam tuvās uz tālajām, tā miglinieki ir jāizslēdz. Sanāk, ka miglinieki tomēr nav jāizslēdz tiem auto, kam, ieslēdzot tālos uguņus, arī tuvie paliek degam.

APK ir paredzēts sods šim gadījumam t.i. ja miglinieki naktī tiek lietoti kopā ar tālajiem (bet nedeg arī tuvie uguņi, ar kurem kopā saskaņā ar CSN 181.p. ir atļauts lietot miglas).

Savukārt, par miglinieku lietošanu nevietā dienas laikā (ne- nepietiekamas redzamības apstākļos) sods nav paredzēts, t.i. - varam lietot pa dienu, tādejādi pārkāpjot noteikumus, bet CP sodīt par to nevar.

149.17 pants. Ārējās apgaismes ierīču lietošanas noteikumu pārkāpšana

Par to noteikumu pārkāpšanu, kuri paredz gadījumus, kad atļauts iedegt pakaļējos miglas lukturus vai priekšējos miglas lukturus kopā ar tālās gaismas lukturiem, braucot diennakts tumšajā laikā, —

izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam desmit latu apmērā.

Vēl gan zem jautājuma ir- kas ir jāsaprot ar "tuvās gaismas lukturis" un "tālās gaismas lukturis". Jo- ja man šī ierīce ir viena gan tuvajiem, gan tālajiem, t.i. vienā lukturī atrodas gan tuvo, gan tālo spuldzīte/kvēldiegs, tad tālo gaismu lietošanas gadījumā var uzskatīt, ka tomēr "tuvās gaismas lukturis" ir iedegts, vienīgi šobrīd tajā deg tālās gaismas kvēldiegs (lai gan tik pat labi varētu strīdēties var iedegtu gabarītu kvēldiegu, kas arī atrodas "tuvās gaismas lukturī").

Tas nu tā - pārdomas par to, cik skaidri mums tie noteikumi izrakstīti, un par ko var sodīt pēc APK.

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti