F-1 jauno sezonu sagaida ar lielāko tehnisko noteikumu reformu tā vēsturē 1

 
Nozare.lv | 13.marts 2014 7:57

Šajā nedēļas nogalē Austrālijā startēs Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta jaunā sezona, kuru iezīmē lielākās tehnisko noteikumu reformas čempionāta vēsturē, uzsver apskatnieki.

Milzu pārmaiņas skar sacīkšu mašīnu dzinējus. Čempionāts nolēmis atgriezties pie turbo dzinējiem, 2,4 litru astoņu cilindru dzinējus nomainot ar sešu cilindru 1,6 litru dzinējiem. Līdztekus citām izmaiņām jaunie dzinēji ir jūtami klusāki par saviem priekšgājējiem.

Jaunā enerģijas atjaunošanas sistēma (ERS) ļaus uz 33,3 sekundēm radīt papildu 160 zirgspēku lielu jaudu, kamēr iepriekš izmantotā tehnoloģija - kinētiskās enerģijas atjaunošanas sistēma (KERS) - ļāva katrā aplī uz 6,67 sekundēm radīt papildu 82 zirgspēku masīvu jaudu. Tāpat sacīkšu mašīnām kopā ar pilotu tagad jāsver vismaz 691 kilogramu, bet iepriekš šī robeža bija 642 kilogrami.

Turpmāk katrs pilots vienās sacīkstēs drīkstēs izmantot līdz 100 kilogramiem jeb 130 litriem degvielas, kas ievērojami palielinās tās lietderīgas izmantošanas nozīmīgumu, jo iepriekš uz vienām sacīkstēm pilotam bija pieejami 150 kilogrami degvielas.

Drošības apsvērumu dēļ bolīdiem jābūt aprīkotiem ar zemāku priekšdaļu - šobrīd tās augstums nedrīkst pārsniegt 18,5 centimetrus, bet pagājušajā sezonā maksimālā robeža bija 55 centimetri no zemes. Priekšdaļas augstuma samazināšana formulai nodrošina lielāku piespiedējspēku, taču daudziem tas padarījis spēkratus vizuāli nepievilcīgus, jo tagad formulas "deguns" ir daudz augstāks par priekšējiem antispārniem.

Formulu priekšējo spārnu maksimālais platums samazināts no 1,8 metriem līdz 1,65 metriem, bet tām turpmāk jābūt aprīkotām ar tikai vienu izpūtēju.

Arī jaunajā sezonā piloti spēkosies 19 posmu garumā - Austrālija (16.marts), Malaizija (30.marts), Bahreina (6.aprīlis), Ķīna (20.aprīlis), Spānija (11.maijs), Monako (25.maijs), Kanāda (8.jūnijs), Austrija (22.jūnijs), Lielbritānija (6.jūlijs), Vācija (20.jūlijs), Ungārija (27.jūlijs), Beļģija (24.augusts), Itālija (7.septembris), Singapūra (21.septembris), Japāna (5.oktobris), Krievija (12.oktobris), ASV (2.novembris), Brazīlija (9.novembris) un Abū Dabī (23.novembris).

Nākamajā sezonā F-1 debitēs posms Krievijā, kas notiks Sočos. Savukārt noslēdzošajā posmā Abū Dabī piloti varēs saņemt dubultu punktu skaitu.

 
Visi komentāri
 
pps 14.marts 2014 13:48
0 0 Atbildēt

Sočos,cerams,nē.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti