Jānis Baumanis pasaules rallijkrosa čempionātā demonstrē lielisku ātrumu, tomēr cīņas Hellā noslēdz pusfinālā

 

Foto: Baumanis Motorsport Photography

Baumanis Motorsport | 13.jūnijs 2016 8:13

Svētdien Hellas trasē Norvēģijā tika aizvadītas pasaules rallijkrosa čempionāta piektā posma noslēdzošās cīņas. Latviešu autosportists Jānis Baumanis to gaitā kvalificējās pusfinālam, bet vēlāk iekļūt finālā viņam liedza sadursmē ar konkurentu Matiasu Ekstrēmu gūts mašīnas mehānisks defekts.

Svētdienu Jānis Baumanis sāka no kopvērtējuma sestās pozīcijas, kuru izcīnīja iepriekšējā dienā aizvadītajās pirmajās kvalifikācijas kārtās. Rīta brīvajos treniņbraucienos sportistiem un viņu pārstāvētās komandas inženieriem ir iespēja pārbaudīt veiktās izmaiņas mašīnu regulējumos. Treniņos uzrādītais otrais labākais apļa laiks liecināja, ka Jānis un viņa sacīkšu auto ir lieliskā formā. Pamatu optimismam deva arī otra World RX Team Austria braucēja, krieva Timura Timerzjanova uzrādītais labākais rezultāts.

Treniņbraucieniem sekojošo trešo kvalifikāciju Jānis Baumanis sāka no nomināli neizdevīgākās piektās starta vietas, tomēr visnegatīvāk rezultātu ietekmēja viņa Ford Fiesta WRX superkāra dzinēja noslāpšana. Latvijas pārstāvis pasaules rallijkrosa čempionātā norāda, ka tā dēļ tika zaudētas apmēram trīs sekundes un uz augstu rezultātu cerēt vairs nevarēja. Un tomēr, vēlāk trasē sasniegtais ātrums Jānim brauciena kopvērtējumā ļāva uzrādīt devīto ātrāko laiku.

“Diena sākās ļoti pozitīvi. Brīvajos treniņbraucienos biju otrais aiz komandas biedra. Bet trešās kvlaifikācijas startā mašīnai noslāpa motors un pagāja kādas 3 līdz 3,5 sekundes, kamēr to iedarbināju atkal un varēju turpināt cīņas. Lai vai kā, ar ļoti labiem apļa laikiem es finišā biju devītais un kopvērtējumā saglabāju sesto pozīciju. Ceturtajā kvalifikācijā man sanāca diezgan labs starts, tomēr trasē bija ļoti daudz putekļu, kuru dēļ redzamība brīžiem bija tuvu nullei - aiz Matiasa Ekstrēma grants sekcijā braucu gandrīz kā ar aizvērtām acīm. Piedevām pēdējā aplī, kad man tieši blakus no džokera apļa izbrauca tā brīža līderi, man sanāca būt uz bremzēšanas ceļa, kur ir ļoti daudz smiltis un akmeņi, mašīnu sanesa un izslīdēju no trases. Nekas cits neatlika, kā ar pedāli grīdā censties tikt atpakaļ sacīkstē. Emocijas tajā momentā, protams, nebija tās pozitīvākās, tomēr redzu, ka ātrums ir un varam droši cīnīties par vietu TOP 6,” pēc kvalificēšanās pusfinālam, atklāja Jānis Baumanis.

Kvalifikācijas braucienu summā izcīnītā astotā vieta Jānim Baumanim nodrošināja startēšanu pusfinālā no otrās rindas. Starts latvietim izdevās teicams, tomēr jau pirmajā pagriezienā Jāņa auto saņēma vairākus triecienus no konkurenta Matiasa Ekstrēma un pilnvērtīgu cīņu aizvadīt vairs nebija iespējams.

“Starts sanāca ļoti labs un ātri vien biju jau faktiski blakus no pirmās rindas startējušajam Peteram Solbergam. Pēc mūsu taktikas šādos apstākļos, kad gandrīz apdzīts pamata aplī par mani lēnāk braucošais Solbergs, jāseko Timerzjanovam, kurš šajā nedēļas nogalē bija ļoti ātrs. Tomēr jau pirmajā pagriezienā pēc sitiena no Ekstrēma sagriezos pilnīgā sānslīdē. Ar pilnu pedāli un izgrieztu stūri centos iztaisnoties, kas arī izdevās, taču tieši šajā brīdī no Ekstrēma saņēmu vēl vienu triecienu pa priekšējo riteni un mašīnai atteica stūres pastiprinātājs. Ja jāgriež apmēram 300 kilogramus smaga stūre, cīnīties vairs nevar.

Šāda problēma mums ir atkārtojusies vairākkārt, bet komandai uz nākamo, Zviedrijas posmu ir plāns, ko darīt, lai šādās reizēs varam turpināt cīnīties. Katrā ziņā ir redzams, ka ātrums mums ir un ir prieks par komandas padarīto. Ļoti daudz strādājām, lai atrastu tieši šo ātrumu. Pie tam ne tikai mašīnā, bet arī pašam sevī, pamainot braukšanas stilu. Prieks, ka komandas biedrs ir ļoti ātrs un varam no viņa ņemt tās tūkstošdaļas, kas mums līdz šim ir pietrūkušas. Paldies ģimenei, visiem atbalstītājiem un līdzjutējiem, kuri Hellā bija ieradušies kuplā skaitā. Nākamās sacensības jau pēc trim nedēļām Zviedrijā, Holjes trasē, kas man saistās ar ļoti labām atmiņām un pozitīvu pieredzi. Vēl tikai jāaprunājas ar Matiasu un tiesnešiem, ko viņi saka par šodienas situāciju, un pēc tam tikai “jādod virsū!” - tā Jānis Baumanis.

Pasaules rallijkrosa čempionātā Jānis Baumanis patlaban ieņem 11.vietu, ko viņam dod līdz šim iekrātie 45 punkti. Otrs latviešu rallijkrosists, Reinis Nitišs, kuram arī šoreiz izdevās iekļūt pusfinālā un to pabeigt 6.vietā, čempionāta kopvērtējumā pagaidām ir 19 punkti un 15.vieta.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti