70 gadu vecumā miris austriešu uzņēmējs un "Formula 1" pasaules čempions Nikijs Lauda 5

 

Foto: Ekrānbilde no Twitter.com

Nozare.lv | 21.maijs 2019 8:00

Austriešu uzņēmējs un trīskārtējs autosacīkšu "Formula 1" pasaules čempions Nikijs Lauda pirmdien miris 70 gadu vecumā, paziņoja viņa ārsts.

Lauda nomira nepilnu gadu pēc viņam veiktas plaušu transplantācijas. Šī operācija tika izdarīta 42 gadus pēc tam, kad Lauda autosacīkstēs 1976.gadā cieta smagā avārijā, viņa mašīnai ietriecoties Vācijas autosacīkšu trases "Nuerburgring" nožogojumā un aizdegoties.

Lai gan Lauda šajā avārijā zaudēja ausi, viņš turpināja piedalīties sacīkstēs un pēc pasaules čempiona titula iegūšanas 1975.gadā to izcīnīja vēl divas reizes – 1977. un 1984.gadā.

"Trieciens bija tik stiprs, ka ķivere tika norauta no galvas," Lauda vēlāk stāstīja par šo avāriju, kurā arī cieta viņa plauša un viņš pats guva smagus apdegumus. Viņa mašīna "Ferrari" aizdegās, un viņu izvilka no mašīnas tikai pēc 55 sekundēm.

Jau 42 dienas pēc avārijas Lauda atkal sēdās pie stūres un ieguva 4.vietu Itālijas "Grand Prix" izcīņas sacīkstēs Moncā.

"Ātra atgriešanās bija daļa no manas stratēģijas nesēdēt mājās un nedomāt, kāpēc ar mani tā noticis," stāstījaLauda.

Līdz sacīkšu braucēja karjeras beigām 1985.gadā viņš piedalījās 171 "Formula 1" sacīkstēs, uzvarot 25 no tām un iegūstot godalgas 54 reizes.

Vēl savas sacīkšu karjeras laikā Lauda nodibināja savā vārdā nosauktu aviosabiedrību "Lauda Air". 1991.gada maijā viena tās lidmašīna avarēja pēc izlidošanas no Bangkokas, un šajā avārijā gāja bojā visi 223 pasažieri un apkalpes locekļi.

Lauda deviņdesmitajos gados pārdeva "Lauda Air" un 2003.gadā nodibināja citu lidsabiedrību "Niki", kuru 2011.gadā pārdeva aviokompānijai "Air Berlin". 2018.gada janvārī viņš šo lidsabiedrību atpirka un pārdēvēja par “Laudamotion”, bet vēlāk to pārdeva Īrijas zemo cenu aviokompānijai "Ryanair".

 
Visi komentāri
 
DALJNOBOJS 21.maijs 2019 8:50
28 0 Atbildēt

Tā aiziet īsts vīrs un autosporta leģenda. Tolaik formula 1 bija īstu vīru un sacīkšu braucēju cīņā citam ar citu un cīņa, deja un vienotība ar viņa formulu ar neganta nezvēra dvēseli.

Tas gan 21.maijs 2019 11:56
1 0 Atbildēt

laikam jau tā avārija smagi iedragāja veselību

Kanibaals 23.maijs 2019 9:14
0 0 Atbildēt

>Lai gan Lauda šajā avārijā zaudēja ausi, viņš turpināja piedalīties sacīkstēs

Dzirdi jau nezaudēja, vispār auss gliemežnīcas zaudējums, jau nebija tā lielākā bēda, bet gan smagie apdegumi.

darklight 21.maijs 2019 19:04
0 0 Atbildēt

Pirms neilga laika tieši Rush noskatījos.

www.imdb.com/title/tt1979320/

Reāli labs kino.

Andris 21.maijs 2019 23:23
1 0 Atbildēt

Visu cieņu! Viņš bija mans un daudzu citu Elks. Viņu pazina visi kas kaut kādā veidā bija saistīti ar autosportu. 70 - desmitajos gados 1. formula tiešām bija pilotu meistarības sacensība,

šobrīd tās vairāk ir programmētāju un pārējās apkalpojošās komandas kā arī protams sponsoru cīņa.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 5

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti