Verstapens pēdējā aplī izrauj karjerā pirmo F-1 čempiontitulu 10

 

Foto: Ekrānbilde no twitter.com/F1

Nozare.lv | 12.decembris 2021 17:06

"Red Bull" nīderlandiešu pilots Makss Verstapens svētdien Abū Dabī "Grand Prix" pēdējā aplī izrāva savu karjerā pirmo Pirmās formulas (F-1) pasaules čempiona titulu.

Pirms sezonas pēdējā, 22. posma viņam un "Mercedes" britu pilotam Lūisam Hamiltonam bija vienāds punktu skaits. Hamiltons startā apsteidza sāncensi un noturējās priekšā viņam līdz pat pēdējam aplim, kurā Verstapens viņam pasteidzās garām. Verstapens no Hamiltona pirms tam atpalika vairāk nekā desmit sekundes, taču pēdējos apļos trasē izbraukusī drošības mašīna deva Nīderlandes pilotam iespēju pietuvoties.

24 gadus vecais Verstapens ir pirmais Nīderlandes pilots, kurš kļuvis par F-1 čempions un ceturtais visu laiku jaunākais titula ieguvējs. Tāpat viņš ir pirmais "Red Bull" kopš 2013.gada, kuram izdevies kļūt par čempionu.

Hamiltonam svētdien neizdevās kļūt par vēsturē visu laiku titulētāko pilotu. Viņam un vācietim Mihaelam Šūmaheram joprojām ir pa septiņiem tituliem. Hamiltons par čempionu kļuvis septiņās no astoņām pēdējām sezonām, 2016.gadā sīvā cīņā piekāpjoties savam komandas biedram Niko Rosbergam no Vācijas.

Abi titula pretendenti sacīksti sāka no pirmās rindas. Sestdien "pole-position" izcīnīja Verstapens, bet blakus viņam bija Hamiltons. Viņu komandas biedri Serhio Peress un Valteri Botass startēja attiecīgi no ceturtās un sestās pozīcijas.

Verstapens aizvadīja neveiksmīgu startu, kas Hamiltonam ļāva kļūt par līderi. Pirmā apļa turpinājumā Verstapens ar asu manevru brauca jau garām sāncensim, kurš izbrauca no trases un saglabāja līderpozīciju. Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) tiesnešu ieskatā Hamiltons attaisnoti pameta trasi, tādējādi saglabāja pirmo vietu bez sankcijām.

Verstapens sacīksti sāka ar mīkstā sastāva riepām un jau 14.aplī pirmo reizi devās pitstopā. Trasē nīderlandietis atgriezās piektais, kamēr Hamiltons boksus apmeklēja jau nākamajā aplī un vēlāk nonāca tiešai aiz Peresa. "Red Bull" pilots aktīvā cīņā ar Hamiltonu ļāva Verstapenam pietuvoties un palaida komandas biedru sev garām.

37.aplī virtuālās drošības mašīnas laikā Verstapens devās otro reizi pitstopā un pēc tam aiz Hamiltona bija apmēram 20 sekundes jeb mazāk par viena boksu apmeklējuma tiesu. Līdz brauciena beigām bija palikuši 20 apļi, kuros Hamiltons centās noturēt vadību, nemainot riepas.

Ar katru apli Verstapens mazlietiņ dzēsa Hamiltona pārsvaru, kas desmit apļus pirms finiša bija apmēram 11 sekundes. Piecus apļus pirms finiša pēc Nikolā Latifī ("Williams") avārijas trasē izbrauca drošības mašīna un Verstapens vēlreiz devās boksos, lai ar jaunām mīkstā sastāva riepām ķertu rokā Hamiltonu.

Sacensību pēdējā aplī drošības auto devās malā un titula ieguvējs izšķīrās sezonas pēdējā aplī. Tajā Verstapens apdzina Hamiltonu un atlikušajā aplī noturējās priekšā, nodrošinot sev titulu. "Mercedes" komanda gan pauda neapmierinātību ar lēmumu ļaut par apli apdzītajiem pilotiem doties priekšā drošības mašīnai uz braucēju grupas beigām.

Trešais finišēja Karloss Sainss juniors ("Ferrari"), bet uzreiz aiz goda pjedestāla bija komandas biedri Juki Cunoda un Pjērs Gaslī (abi - "AlphaTauri"), sestais finišēja Botass, tālāk bija Lendo Noriss ("McLaren"), astotais un devītais bija Fernando Alonso un Estebans Okons (abi - "Alpine"), bet kā pēdējais pie punkta tika Šarls Leklērs ("Ferrari").

Kimi Reikenens ("Alfa Romeo") savā karjeras pēdējā sacīkstē nefinišēja.

Verstapens sezonu noslēdza ar 395,5 punktiem, par astoņiem pārspējot Hamiltonu. Trešais ar 226 punktiem bija Botass, bet ceturto vietu ar 190 punktiem ieņēma Peress.

Tikmēr "Mercedes" astoto gadu pēc kārtas uzvarēja Konstruktoru kausā, kur iekrāja 613,5 punktus, kas bija par 28 punktiem vairāk nekā "Red Bull". Stabilā trešajā vietā ar 323,5 punktiem bija "Ferrari".

Šosezon sākotnēji bija plānots aizvadīt rekordlielu sacīkšu skaitu (23), bet augusta nogalē noskaidrojās, ka Japānā tomēr nenotiks plānotais posms. Šī iemesla dēļ šosezon tiks aizvadīti 22 F-1 posmi.

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Vērotājs 12.decembris 2021 23:14
5 6 Atbildēt

vēroju f1 jau trešo gadu desmitu, diemžēl šī sezona beidzās ar ļoti sliktu 'pēcgaršu'

qwerty 13.decembris 2021 8:18
4 2 Atbildēt

Protams, protams. Tikai aklais neredz kā labā strādā FIA. Tu kās visu sacīskti un tad tevi mākslīgi noliek ar svaigām sarkanajām aiz nobrauktām baltajām. Jāāā. Tā tik ir meistarība un godīgums.

Un braukt sānos, stumt ārā visa gada garumā arī ir ļoti "sportiska" rīcība un uzvarētāja cienīgs panākums.

Kad pašam iebrauc, tad raud. Kā citus izstumt, tā sportists, reiseris.

Pēcgarša 13.decembris 2021 7:48
3 5 Atbildēt

Pēcgarš bija slikta jau kopš Silverstonas, kad bija skaidrs, ka FIA strādā vienā virzienā. Un tas nebija Verstapena labā. Ja palaistu restartu pēdējā aplī ar atpalicējiem starp Hamiltonu un Verstapenu, tā būtu jau superņirgāšanās par visiem noteikumiem. Protams, ka Toto Volfs, kas šķiet ir skolojies pie Briatores ārdās...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti