CSDD: Jāaizliedz ar sludinājumu starpniecību tirgot Latvijā nereģistrētus transportlīdzekļus 20

 

Foto: Ekrānšāviņš no Google.com

CSDD | 14.augusts 2017 17:25

Lai efektīvāk cīnītos ar nodokļu apiešanas shēmu jeb tā dēvētajiem "pievienotās vērtības nodokļa (PVN) karuseļiem" auto tirdzniecībā, ir nepieciešams panākt, lai ar dažādu sludinājumu starpniecību nevarētu tirgot Latvijā nereģistrētus transportlīdzekļus, aģentūrai LETA sacīja Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārstāvis Jānis Aizpors.

Viņš skaidroja, ka galvenā problēma, kas saistīta ar nodokļu nenomaksāšanu, nav saistīta ar auto reģistrēšanu, bet ar shēmu veidošanu pirms auto tiek reģistrēts Latvijā, kā arī ar to, ka tiek pārkāpti auto tirdzniecības noteikumi. Tāpēc būtu nepieciešams panākt, lai ar sludinājumu starpniecību nevarētu tirgot Latvijā nereģistrētus transportlīdzekļus.

"Neviens tirdzniecības portālos neiedomājas tirgot narkotikas. Līdzīgi vajadzētu rīkoties arī attiecībā uz nereģistrētu transportlīdzekļu tirdzniecību. Iespējams, ka nepieciešamas jauns regulējums tirdzniecībai interneta portālos. Šobrīd iegādāties transportlīdzekļus caur sludinājumu portāliem drīkst, taču aicinām iedzīvotājus būt vērīgiem un iegādāties tikai Latvijā reģistrētus auto," atzīmēja Aizpors.

Viņš atgādināja, ka CSDD sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) un Finanšu ministriju (FM) 2016.gadā izstrādāja normatīvo aktu grozījumus transportlīdzekļu reģistrācijas jomā, kas stājās spēkā šā gada janvārī.
"Jāsaka, ka situācija nodokļu apiešanas shēmu veidošanā, salīdzinot ar situāciju pirms gada, ir būtiski uzlabojusies. Arī VID ir apliecinājis, ka izdarītās izmaiņas ir devušas labu rezultātu ēnu ekonomikas apkarošanā, un 2017.gadā jaunas "PVN karuseļu" shēmas nav veidojušās," norādīja CSDD pārstāvis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka situāciju vēl ir iespējams uzlabot, paredzot stingrāku atbildību par pārkāpumiem automašīnu tirdzniecības jomā.

"Grozījumos tika iekļauta arī norma, kas paredz, ka no ārvalstīm ievesta transportlīdzekļa tirdzniecība ir atļauta tikai noteiktā kārtībā reģistrētos autoveikalos un tikai pēc transportlīdzekļa reģistrācijas Latvijā. Diemžēl šī norma nereti tiek pārkāpta, lielākoties izmantojot interneta sludinājumu portālus. Kā ir atzinis arī VID, tad šobrīd lielākā problēma ir mirklis līdz informācija par transportlīdzekli tiek ievadīta valsts reģistrā. Tādēļ kā viens no ēnu apkarošanas sistēmas vēl tālākiem uzlabojumiem varētu būt stingrāka atbildība par pārkāpumiem automobiļu tirdzniecības jomā, proti, nereģistrētu auto tirdzniecību," uzsvēra Aizpors.

VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūrai LETA norādīja, ka 2017.gadā spēkā stājušies grozījumi Ceļu satiksmes likumā attiecībā uz liegumu uzlikšanu. Tajos noteikts - ja juridiskā persona savā īpašumā vai turējumā reģistrē transportlīdzekli, kura izlaiduma gads ir kārtējais gads vai pieci iepriekšējie gadi un kura kategorija ir M1 (tajā skaitā M1G) vai N1 (tajā skaitā N1G), un kurš iegādāts citā Eiropas Savienības dalībvalstī un tiek pirmoreiz reģistrēts Latvijā vai kurš gada laikā pēc tā pirmās reģistrācijas Latvijā atkārtoti iegādāts citā Eiropas Savienības dalībvalstī un tiek atkārtoti reģistrēts Latvijā, CSDD vienlaikus ar transportlīdzekļa reģistrāciju reģistrē atsavināšanas aizliegumu uz 15 dienām. CSDD informāciju par reģistrēto transportlīdzekli elektroniski nodod VID, kas veic nodokļu administrēšanas pasākumus.

Vienlaikus ar grozījumiem likumā noteiktas arī stingrākas prasības auto tirdzniecības uzņēmumiem jeb ā sauktajiem "autoplačiem", tādējādi šobrīd centieni krāpties auto tirdzniecības jomā vērojami tieši auto tirdzniecībā internetā, kur netiek atklāta pietiekama informācija, lai to pilnvērtīgi varētu izmantot nodokļu administrēšanā. VID šobrīd vērtē, vai ir nepieciešami vēl kādi grozījumi normatīvajos aktos.

Kā ziņots, ka pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule sacīja, ka nenomaksāto nodokļu apmērs automašīnu tirdzniecībā sludinājumu portālā "ss.lv" varētu būt līdz 50 miljoniem eiro.

Tāpat vēstīts, ka pēc VID pieprasījuma "ss.lv" domēna vārds augusta sākumā tika atslēgts, taču portāls nomainīja domēna vārdu pret "ss.com", turpinot nodrošinot pakalpojumus. VID nolēmis apturēt portāla "ss.lv" darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID apturējis arī ar "ss.lv" īpašniekiem saistītā uzņēmuma "Internet" saimniecisko darbību.

 
20 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
650 15.augusts 2017 2:01
8 0 Atbildēt

Tā ir, ka Amatpersonas parasti izsakās divdomīgi pārprotamā veidā.Ko tālāk katrs tulko pēc savām spējām un nopelniem.Te nav teikts, ka vajag aizliegt sludinājumus.Lv nereģistrēta tr līdzekļa pārdošana ir tā, kur Lv pircējs pēkšņi/laimīgi kļūst par īpašnieku tādam auto,kam iepriekšējais īpašnieks ir citas valsts persona, kuru tas Lv pircējs nekad ne acī nav redzējis un reāli dzīvē nekad nav slēdzis ar viņu nekādu darījumu.Jo mistisko un nekur neredzamo naudassummu pircējs atdod kādam mistiskam bezvārda starpniekam principā par neparko.Cik un vai no šīs summas saņem īpašnieks,arī tas nav zināms uttt..Ja tu pirksi autopliusā sludinātu auto Lietuvā,tev būs 2 ceļi- vai nu brauc uz rīgas csdd "pa lēto" ar FR/BE numuriem, mēnesi liec ssā ka tikko no Leiputrijas,sameklē pircēju un tad skaiti pātarus lai tev/jums to auto iekš rīgas csdd neatņem, vai nu likumīgi iegūsti šo auto uz sava vārda jau Lietuvas csdd/regitrā un mierīgi brauc uz rīgu ar likumīgiem dokiem kā likumīgs īpašnieks.Ja tev tas auto nepatiks, tu to varēsi pārdot citam Latvietim.To tev neviens neliedz.Nu ja tev gluži nevainīgas sagadīšanās dēļ gada laikā "nepatiks" jau nevis viens, bet kādi 5-6 tādi auto, tad jau laikam te (iespējams..) būs cits stāsts, kuram vairs nav sakara ar kādu tur cilvēktiesību ierobežošanu.Viss tas jau sen ir zināms, kaa ta nu pēkšnji shitāds masveida nemiers godīgu pilsoņu vidū ir uzcēlies??

650 15.augusts 2017 10:17
8 1 Atbildēt

Galvenais tikai Nevajag bīdīt nejēgas textus un izteikt stulbus bezpierādījuma apgalvojumus. Pērc pliusā kaut katru nedēļu un tirgo tālāk LV kau 30 auto gadā. To tev neliedz darīt. BET- pie trešā auto reģistrē savu saimniecisko darbību un maksā nodokļus.Vispirms uzliec uzskaitē LV un tad tirgo cik gribi.Tā lai csdd un vid datos redzams, ka pircējs ir nopircis no tevis tik un tik mašīnas. Nevis nafig tu kā starpnieks te rīgā tirgosi mēnesī pāris auto ar acīs neredzēta francūža dokiem un starpniecībā nopelnīto naudu bāzīsi anonīmi sev kabatā 20x gadā un 30 gadu garumā.Lai tik lohi maksā tos nodokljus, vai ne?

Ezis UK 15.augusts 2017 8:48
6 7 Atbildēt

Back to USSR tas saucās. Valsts patvaļa jau pārsniedz LPSR laikus.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti