Ar vīrusiem inficēti “Chrome” paplašinājumi skāruši vismaz 100 000 lietotājus 2

 

Foto: Ekrānšāviņš no Chrome Web Store

iAuto | 14.maijs 2018 16:10

Tīmekļa pārlūka paplašinājumi ir viens no vislielākajiem riskiem datora drošībai, jo tie var izdarīt lielu postījumu un lietotāji bieži vien tos instalē neapdomīgi. Atklāti septiņi šādi paplašinājumi, kuri bijuši inficēti ar vīrusiem un ir skāruši vairāk nekā 100 000 datorus.

Tie ir bijuši pieejami lejupielādei oficiālajā Google Chrome Web Store, un kopš marta inficējuši lietotāju datorus ar kriptovalūtu “rakšanas” rīkiem un ievākuši personisko informāciju. Šādā veidā ļaundari pēdējo sešu dienu laikā ievākuši vismaz tūkstoti dolāru Monero, Bytecoin un Electroneum kriptovalūtu formā.

Piecus no šiem paplašinājumiem identificēja un izņēma no Web Store paši Google, bet atlikušos divus viņi atrada ar drošības risinājumu uzņēmuma Radware palīdzību. Radware kaitīgos paplašinājumus atrada ar mašīnmācīšanās algoritmiem, kuri analizēja inficēta tīkla datu plūsmu.

Kaitīgie paplašinājumi tikuši izplatīti, sūtot Facebook saites, kas aizveda lietotājus uz viltus YouTube lapu, kas aicināja tos lejuplādēt. Pēc to instalācijas dators ar JavaScript tika inficēts, un, izmantojot iegūtos personiskos datus, saite uz kaitīgo paplašinājumu tika sūtīta lietotāja draugu sarakstam. Viens no inficētajiem datoriem bijis daļa no kāda starptautiskā ražošanas uzņēmuma, kura nosaukums nav minēts, iekšējā tīkla.

Viltus YouTube lapa. Foto: Attēls no Radware bloga

Kaitīgās lietotnes maskējušās kā populāri Chrome paplašinājumi:

  • Alt-j
  • Divinity 2 Original Sin: Wiki Skill Popup
  • Fix-case
  • iHabno
  • Keeprivate
  • Nigelify
  • PwnerLike

Īstais paplašinājums (pa kreisi) un viltus paplašinājums (pa labi). Foto: Attēls no Radware bloga

 
Visi komentāri
 
Conqueror 14.maijs 2018 23:22
0 1 Atbildēt

Es jau arī neju uz spēļu zālēm lienīt

WONDERWHY 20.maijs 2018 19:07
0 0 Atbildēt

Nevienu no šiem paplašinājumiem nelietoju un neesmu pat dzirdējis par tādiem. Ar visu to atrāvos tādu zarazu - brocoiner!rfm. Ieslēdzot chrome procis aiziet 100% nolodzē. Ārā dabūju izdzēšot visus hroma failus un instalējot no jauna.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 32

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti