Lietu internets ir tagadne: no viedspoguļa līdz gudrajai pilsētai 4

 

Foto: Publicitātes attēls

Tele2 | 9.janvāris 2019 11:42

Par lietu internetu mēdz runāt kā par tehnoloģiju, kas nākotnē mainīs mūsu ikdienu. Taču jau pašlaik pasaulē ir vairāk nekā 11 miljardu ierīču, kas savā starpā apmainās ar informāciju, un dažas no tām atgādina lietas no zinātniskās fantastikas filmām.

Vadošā mobilo sakaru operatora „Tele2” produktu direktors Didzis Solims iepazīstina ar četriem pārsteidzošiem lietu interneta produktiem, kas jau pastāv un darbojas.

1.      „Spogulīt, spogulīt“

Iztēlojieties, ka jūs paraugāties spogulī, bet tas jums iesaka, kādu sejas krēmu izvēlēties, un atgādina par gaidāmo tikšanos. Tā jau ir realitāte – piemēram, gudrais spogulis „HiMirror”, kas izmanto sejas atpazīšanas tehnoloģijas un ir vadāms ar aplikācijas palīdzību mobilajā tālrunī.

Dažas no pieejamajām šāda tipa spoguļierīcēm iespējams vadīt ar balsi, citās iestrādātas kameras, kas skenē sejas ādu un analizē tās stāvokli.

2.      „Runājošais“ apģērbs

Apģērbs, kas ievāc informāciju par valkātāja kustībām un veselības stāvokli un dod padomus? Tādu jau pašlaik var nopirkt internetā un nēsāt, izmantojot to kopā ar lietotnēm tālrunī.

Vēloties panākt labākus rezultātus, piemēram, jogā, var iegādāties ar „Bluetooth“ palīdzību lietojamas gudrās „Nadi X“ sporta bikses, kas ievibrējas pie gurniem, ceļgaliem vai potītēm, kad pienācis laiks mainīt ķermeņa pozu. Skriešanas entuziastiem zīmols „Lumo Bodytech“ piedāvā šortus, kuros iestrādātie sensori mēra sirdsdarbības ritmu un skriešanas ātrumu. Par drošu sauļošanos parūpējies franču ražotājs „Neviano“ – viņu izveidotais peldkostīms fiksē kaitīgā ultravioletā starojuma intensitāti un atsūta ziņu tālrunī, kad saules peldi būtu jāpārtrauc.

3.      Viedpilsēta: gudrās atkritumu tvertnes un ilgtspējīgs apgaismojums

Lietu internets spēj atvieglot ne tikai atsevišķu cilvēku ikdienu, bet arī uzlabot pilsētvidi. Pētniecības un tirgus analīzes uzņēmuma „Navigant Research“ statistika liecina, ka pašlaik pasaulē tiek īstenoti jau 355 viedpilsētu projekti.

Piemēram, Barselonā ielu apgaismojums iedegas tikai tad, ja garām iet cilvēki, bet gudrās atkritumu tvertnes apsaimniekotājam sūta ziņu, ka ir pilnas. Londonas autostāvvietās uzstādītās ierīces informē autovadītājus par brīvām vietām, bet Kopenhāgenas luksoforu sistēma uzlabota ar riteņbraucējiem labvēlīgāku automašīnu plūsmas sadalījumu. Prognozēts, ka šādos un līdzīgos risinājumos pilsētas līdz 2025. gadam ieguldīs vairāk nekā 88 miljardus ASV dolāru.

4.      Citāda veselības aprūpe

Arī medicīnas nākotne ir saistīta ar lietu internetu. Jau šobrīd iespējams nopirkt aproces, kuras fiksē informāciju par veselības stāvokli. To apkopotās ziņas lieti noder ārstiem, bet nākotnē veselības aprūpe varētu kļūt aizvien digitālāka.

Viens no jaunākajiem sasniegumiem pasaulē ir glikozes mērītājs, kas pārbauda glikozes līmeni pacienta asinīs, nolasot to no sensora, kas nēsājams uz rokas. Šī ierīce pirmā tipa cukura diabēta pacientiem ļauj visu laiku sekot savam veselības stāvoklim un veikt injekcijas tikai tad, kad tas nepieciešams. Lietu internets jau tiek izmantots arī ārstniecības iestādēs. Piemēram, „Philips“ izstrādātais risinājums „e-Alert“ reālā laikā uzrauga slimnīcās darbojošos tehniku un dzīvības uzturēšanas aparatūru un laikus pamana iespējamos bojājumus.

 
Visi komentāri
 
as 9.janvāris 2019 17:21
0 1 Atbildēt

Kungi, man nepieciešama pavisam vienkārša (lietu interneta- kas par trulu nosaukumu!) viedierīce: auto izsekošana! Ja auto nozog, lai redzu, protams, pie nosacījuma, ka tas netiek iekrauts signālu slāpējošā konteinerī!

Ir ieteikumi par konkrētu?

Nē, es negribu maksāt lielu abonēšanas maksu ne maponam, ne citam kantorim. Tāda iespēja ir bez SIM kartes?

Konkrēts verķis, pieļauju, ka der kautkāds GPS logeris bērniem, dzīvniekiem, auto domāts, bet kā tas raida savu lokāciju, es nesaprotu

viencexperc 10.janvāris 2019 9:39
0 1 Atbildēt

Tas nevienam nav vajadzīgs. Tas vajadzīgs tev, miljardiem citu cilvēku, bet tie kas tur naudu, varu, - nevajag. Ja arī ieliks tev galvā GPS ierīci, tad lai kaut kāda grupa cilvēku varētu kontrolēt tevi, nevis lai tevi aizsargātu vai aizsargāt tavu īpašumu.

viencexperc 10.janvāris 2019 9:46
0 1 Atbildēt

Bez jokiem - mūsu tuvā nakotnā notiks informacijas apmaiņa domu līmenī. Varēs cilvēki viens otram nodot informāciju bez vārdiem. ...kā arī valdības varēs vieglāk zombēt cilvēkus.

Jo tagad daudzas kompānijas ( piemēram I.Maska Neuralink) strādā pie čipiem,kurus liek smadzenēs. Pagaidām, slimiem cilvēkiem čips nogādā-saņem informāciju ar datoru. Bet visi rūpīgi strādā lai informāciju varētu nodot divi čipi divās smadzenēs.

Atcerēsimies, ka senajos laikos cilvēki par fantastiku un maģiju uzskatīja, ka cilvēks var lidot, ātri pārvietoties, sazināties no attāluma. Bet tagad tā ir ikdiena.

HE 10.janvāris 2019 16:38
0 0 Atbildēt

Tie kuri lieto viedtālruņus jau ir čipēti, jo zinām kur atrodies, varam paklausītiess ko runā, pavērot ko redz ar kameru, iepazīties ar visu viedtālruņa saturu, u.t.t.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 21

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 11

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti