Virtuālā krāpšana visbiežāk ir organizēti noziegumi ar pagaidām zemu iespēju tikt noķertam 4

 

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 15.aprīlis 2021 10:15

Pandēmijas laikā īpaši sazēlušie virtuālās krāpšanas mēģinājumi visbiežāk ir nevis kādas vienas personas aktivitātes, bet organizētā noziedzība ar pagaidām zemu iespēju tikt noķertam, intervijā aģentūrai LETA atzina Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadītāja Ilze Znotiņa.

Viņa minēja, ka krāpšanas veidi ir visdažādākie - viltojumi, samaksas izkrāpšana, līdzekļu vākšana fiktīvām labdarības organizācijām, uzdošanās par ierēdņiem vai uzņēmumu pārstāvjiem, lai iegūtu informāciju, identitātes zādzības, ieguldījumi apšaubāmās finanšu operācijās.

"Manuprāt tas, ka mēs redzam šo krāpniecības noziedzības pieaugumu jau ikvienu cilvēku skarošā līmenī, ir nacionālās drošības drauds. Es tik tiešām to tā uztveru. Tas ir arī filozofisks jautājums par to, vai cilvēks spēj uzticēties valdībai, policijai, tiesu varai un paļauties, ka viņu apkrāpēji tiks sodīti, bet viņi paši saņems atpakaļ izkrāpto," sacīja Znotiņa.

FID vadītāja minēja, ka Latvijā visbiežāk nākas saskarties ar tā saucamajām identitātes zādzībām, kad tiek izmānīti banku kodi, citi identifikatori, ar kuriem ielogoties dažādās sistēmās, pases dati un tamlīdzīga informācija. Tāpat nākas saskarties ar naudas pārskaitīšanu un piesavināšanos, piekļūstot kontiem, kā arī ielaušanos datoros.

"Bez tā, ka īpaši mēģina apkrāpt cilvēkus gados, kā tendence iezīmējas arī arvien lielāka jauniešu iesaistīšana. Viņus gan apkrāpj, gan mēģina iesaistīt dažādās krāpnieciskās darbībās - gan kā "naudas mūļus" dažādu operāciju veikšanai, gan kontu atvēršanai un tamlīdzīgi. Covid-19 tiešām ir nopietni palielinājis riskus," pauda Znotiņa, vienlaikus piebilstot, ka krāpšanas riskiem pašlaik ir pakļauti visi - gan fiziskas, gan juridiskas personas, gan valsts, gan privātais sektors. 

"Krāpšana virtuālajā vidē pat tiek tirgota kā profesionāls pakalpojums: "Par lētu naudu apkrāpšu jebkuru." Veidi, kā tas notiek, ir tik rafinēti. Es esmu bijusi krāpšanas apkarošanas speciāliste ilgi, pirms pievienojos FID. Protams, tikt apkrāptam ir apkaunojoši, bet tas nav kauns! Veidi, kā nonāk krāpnieku lamatās, godprātīgam cilvēkam nav pat iedomājami. Tādēļ nevar uzskatīt, ka esmu bijis lētticīgs," sacīja FID vadītāja.

Viņa arī atzina, ka virtuālie krāpšanas riski pašlaik ir jebkuras pasaules valsts dienas kārtībā un neviens tam nav pilnībā gatavs.

"Mūsu pašu kapacitāte noķert šos noziedzniekus arī nav pietiekami liela. Pārskaitījumi internetā notiek minūšu laikā. Arī FID dienas kārtībā nekad nav bijušas mazās krāpšanas. Bet tagad, redzot to apjomu, mēs ar to strādājam, un es ik dienas parakstu iesaldēšanas rīkojumus par mazām summām, lai palīdzētu krāpnieku upuriem un nauda neaizietu tālāk. Mēs kļūstam gudrāki, bet diemžēl šī ir lieta, ar kuru ir ļoti nopietni jācīnās, jo tā ir organizētā noziedzība. Visbiežāk tās nav kaut kādas vienas personas aktivitātes, bet tā ir organizētā noziedzība ar pagaidām diezgan zemu iespēja tikt noķertam," atzina Znotiņa.

Viņa arī uzsvēra, ka ir jādomā, kā arvien vairāk un vairāk identificēt organizētos grupējumus. "Svarīgākais jautājums, uz kuru mums jāatbild, kur paliek tā nauda? Naudas apjoms, kas tiek izkrāpts, ir tik liels, ka mēs to varam pielīdzināt aizsardzības vai izglītības budžetam. Mēs gribam saprast, kas stāv aiz šīm krāpšanām, kuras mēs arvien vairāk piedzīvojam," pauda FID vadītāja.

 
Visi komentāri
 
Nelabojams 15.aprīlis 2021 10:31
0 1 Atbildēt

Jāteic, ka šī krāpšana var būt nomasketa visai viltīgi. Vienudien FB ielīda reklāma - labi vasaras apavi. Ar lielu, bet ne nenormālu atlaidi. Veikals normāls, šim tam ir atlaides, šim tam arī nav, cenas ļoti saprātīgā līmenī. Nolēmu iepirkt tās tupeles, jo man akurāt vajag (parasti gan FB reklāmas bloķēju, neiedziļinoties). Bet iepirkties var - tikai reģistrēti lietotāji. Normāli, tā dažviet ir. Piereģistrēties var ar FB vai kādu citu profilu. Tas arī nav nekas īpašs. BET kad gribēju ielogoties ar FB, man paprasīja FB paroli. Nu, paldies, atā...

Krotow 15.aprīlis 2021 16:08
0 1 Atbildēt

FB paroli tev prasa pats FB. "Galapunktam" tiek nosūtīts tikai identifikators, kas apstiprina ka tu tiešām esi FB lietotājs. Protams pirms paroles ierakstīšanas jāpārliecinās, ka lapa ar autorizācijas lodziņiem pieder FB nevis kaut kādam manpatīkjūsuparoles.ragiunnagi.com.

Nelabojams 15.aprīlis 2021 16:40
0 1 Atbildēt

Tur jau tā lieta, ka tas nebija FB autorizācijas lodziņš

Patisons 23.aprīlis 2021 22:34
0 1 Atbildēt

Šai Znotiņai īsti ticēt nevar, tās pērles ko šauj ārā nu neizklausās pēc IT eksperta. Laikam bonuspunktus lasa, pēdējā laikā daudz ko lieku savārījusi.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 4

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti