Šodien stājas spēkā grozījumi OCTA likumā 8

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

LTAB | 1.jūlijs 2021 14:41

No 1.jūlija stājas spēkā grozījumi OCTA likumā. Tie paredz, ka ģimenes, kurās ir bērni ar invaliditāti, polisi varēs iegādāties par 40% lētāk. Tāpat transportlīdzekļu īpašnieki OCTA polisi varēs iegādāties uz īsāku termiņu – vienu mēnesi.

“Apdrošinātāji, balstoties uz statistiku, secinājuši, ka, jaunā likuma norma par OCTA termiņa samazināšanu, iespējams, palielinās neapdrošināto transportlīdzekļu skaitu ceļu satiksmē. Tas, savukārt, novedīs pie izmaksu pieauguma no Garantijas fonda par neapdrošinātu transportlīdzekļu izraisīto CSNg zaudējumu kompensēšanu,” skaidro Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

No 1.jūlija OCTA standartlīgumu varēs slēgt uz vienu mēnesi. “Līdz šim likums paredzēja, ka OCTA polisi varēja iegādāties uz trim, sešiem, deviņiem vai 12 mēnešiem, paredzot atsevišķus izņēmumus. LTAB apkopotā statistika un līdzšinējā pieredze rāda – jo īsāks OCTA derīguma termiņš, jo lielāka iespēja, ka transportlīdzekļa īpašnieks savlaicīgi neiegādāsies jaunu polisi. Līdz ar to drīzumā varēsim secināt vai un cik daudz palielināsies spēkratu skaits, kas satiksmē piedalās bez derīgas OCTA,” stāsta J.Abāšins, piebilstot, ka nozare sagaida adekvātu likuma izpildes kontroli no valsts atbildīgo institūciju puses, lai nepieļautu situāciju, kas novedīs pie neapdrošināto skaita pieauguma.

J.Abāšins arī norāda, ka likuma norma par OCTA termiņa samazināšanu ir pretrunā ar Eiropas Savienības Tiesas spriedumos paustajām atziņām par nepieciešamību nodrošināt nepārtrauktu OCTA esamību. “Pastāv ļoti liela iespējamība, ka pēc gada vai diviem likums atkal būs jāmaina, lai tas atbilstu ES tiesību aktiem,” skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs.

Tāpat no šodienas apdrošināšanas prēmijas maksājums par 40% samazināts transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri ir vecāki, aizbildņi vai audžuģimene, kas audzina nepilngadīgu bērnu ar invaliditāti. Apdrošināšanas prēmijas maksājuma samazinājums piemērojams vienam transportlīdzekļa īpašnieka vai – transportlīdzekļa līzinga gadījumā – transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītā turētāja transportlīdzeklim, kura pilna masa ir līdz 3,5 tonnām.

“Līdz šim atlaides polisei varēja saņemt I un  II grupas invalīdi, kā arī III grupas invalīdi, kam ir apgrūtināta pārvietošanās. Jaunās likuma redakcijas mērķis ir sniegt atbalstu ne tikai pilngadīgajām personām, kurām piešķirta invaliditāte, bet arī vecākiem, aizbildņiem vai audžuģimenēm, kas aprūpē nepilngadīgas personas ar invaliditāti,” skaidro J.Abāšins, piebilstot, ka Latvijā kopā varētu būt gandrīz 8000 ģimeņu un audžuģimeņu, kas audzina bērnus ar invaliditāti.

J.Abāšins norāda, ka minētais apdrošināšanas prēmijas samazinājums likumā noteiktā kārtībā tiks finansēts no OCTA Garantijas fonda, kuru lielākoties veido atskaitījumi no apdrošinātāju pārdotajām polisēm. “Jau patlaban likums nosaka, ka no OCTA Garantijas fonda tiek finansētas atlaides lauksaimniekiem un personām ar invaliditāti, līdz ar to auto īpašniekiem, kuri iegādājas OCTA, kolektīvi būs jāfinansē arī atlaides, kuru piemērošanu nosaka jaunā likuma redakcija, kas tāpat neatbilst Eiropas Savienības praksei” informē J.Abāšins.

Paredzams, ka ģimenes, kurās ir bērni ar invaliditāti, apdrošināšanas atlaidi varēs noformēt tiešsaistē jau no 1.jūlija. Savukārt audžuģimenēm, kuru aprūpē ir bērni ar invaliditāti, tiešsaistē atlaidi varēs noformēt aptuveni sākot no augusta. Līdz tam, lai noformētu atlaidi, būs nepieciešams apdrošinātājam vai apdrošināšanas brokerim iesniegt bāriņtiesas lēmuma norakstu/izrakstu, ar kuru nolemts ievietot bērnu attiecīgajā audžuģimenē vai izziņu, kas apliecina, ka atlaides pieprasītāja aprūpē atrodas bērns, kuram ir noteikta invaliditāte.

 
Visi komentāri
 
felix65 1.jūlijs 2021 19:56
6 6 Atbildēt

Lauksaimniekiem? Viņi pelna maz? Viņi ir invalīdi? W.A. F?

Kristaps 2.jūlijs 2021 9:20
6 4 Atbildēt

Rumbulas perekupčiki var priecāties, ka tagad miskastes ko pārdo var nopirkt lēto mēneša octa un braukāt nedēļas nogalēs pontojoties...

Uzskatu ka octa ir jābūt tikai 12mēn periodā(kā kasko) un ja auto pārdod, tad vienkārši par neizmantoto laiku tev atskaita naudu atpakaļ vai pārreģistrējot varētu norādīt personu uz kuru pārlikt šo octa atlikušo laiku un ta tur pēc bonus klases datubāzē izskaitļotu cik jaunajam saimniekam pienākas šī octa... Nevis tagad ja nopērc octa uz 12mēn, pēc mēneša pārdod, nauda vienkārši izplūst kabatā 'misteram X' jo nekādi to naudu nevari dabūt atpoakaļ, vienkārši nav tādu opciju.

Pļurkt 2.jūlijs 2021 10:39
4 4 Atbildēt

Jāaa - tālāk par savu degungalu un savu vārtrūmi neredzi!

Un ja man pilnīgi nav vajadzīga polise uz gadu? Un ja es neizmantoju tehniku visu cauru gadu, un netaisos izmantot?

m 2.jūlijs 2021 16:28
1 0 Atbildēt

Ne visiem transporta līdzekļiem ir vajadzīgs OCTA uz visu gadu. piem. moto - nevajag, lauksaimniecības tehnikai - nevajag, kabrioletiem - bieži vien nevajag, hobija auto vai restaurētam projektam - nevajag, jo ar visiem šiem parasti braukā tikai vasaras sezonā.

p.s. Par neizmantotās OCTA atgūšanu - šeit gan tu izgāzies - www.octa24.lv/lv/octa-jautajumi-atbildes/

X 5.jūlijs 2021 2:21
0 0 Atbildēt

Jau tagad var dabūt naudu atpakaļ, ja pārdod mašīnu. Vienkārši pēc iespējas ātrāk jāiesniedz iesniegums apdrošinātājam.

Gints 2.jūlijs 2021 11:43
3 0 Atbildēt

Beidzot iemesls pacelt cenu!

Kur tu dzivo 2.jūlijs 2021 11:53
2 0 Atbildēt

Sen jau ir tāda opcija, saņemt naudu par neizmantoto laiku. Vismaz gadus 12 jau var saņemt naudu atpakaļ. Esmu saņēmis gan no baltas, gan Gjensidige.

Elizabete 2.jūlijs 2021 16:31
2 0 Atbildēt

Pilnīgas muļķības... pēc octa likuma apdrošinātājs atgriež neiztērēto octa polises summu, ja mašīna ir noņemta no uzskaites vai ir pārrakstīta. Tikai tas, protams, nenotiek automātiski, par to ir jāziņo savam apdrošinātājam.

Un ir auto ar kuriem pa ziemu nebrauc, jeb otrādāk... Ne visiem tas ir lēti.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti