Konkurences padome ar 134 514 EUR soda "Kia Auto" 3

 
Nozare.lv | 20.augusts 2014 17:09

Konkurences padome (KP) par aizliegtu vienošanos sodījusi Igaunijas uzņēmumu, automašīnu "Kia" importētāju Baltijas valstīs AS "Kia Auto", šodien žurnālistus informēja KP.

KP konstatēja, ka "Kia Auto" ir pārkāpusi Konkurences likumu, vairāk nekā desmit gadu garumā nepamatoti ierobežojot auto īpašnieku iespējas garantijas laikā veikt ārpusgarantijas remontus un tehnisko apkopi neatkarīgos servisos un uzstādīt citu ražotāju rezerves daļas. Uzņēmumam solidāri ar tā māteskompāniju AS "Tallinna Kaubamaja" piemērots sods 134 514 eiro apmērā.

Kia Optima Foto: iAuto

Līdztekus sodam "Kia Auto" piemērots arī tiesiskais pienākums pārtraukt pārkāpumu un informēt "Kia" automašīnu īpašniekus par viņu tiesībām, nezaudējot garantiju, veikt auto tehniskās apkopes un ārpus garantijas remontus pie neatkarīgiem remontētājiem, kā arī izmantot ne vien "Kia" oriģinālās rezerves daļas, bet arī atbilstošas kvalitātes analogas rezerves daļas.

Igaunijas uzņēmums "Kia Auto" ir vienīgais ražotāja pilnvarotais "Kia" markas automobiļu importētājs Latvijā. "Kia Auto" izvēlas un apstiprina pilnvarotos pārstāvjus, kas tirgo "Kia" automašīnas un veic tām ražotāja vai importētāja apmaksāto garantijas remontu.

Pārkāpuma izpēti KP sāka pēc iesnieguma no auto īpašnieka, kam tika atteikts garantijas remonts pēc tehniskās apkopes veikšanas neatkarīgā servisā. Lietas izpētes gaitā KP konstatēja, ka "Kia Auto" klientiem paredzētajā apkopes un remonta grāmatiņā dažādos periodos iekļāvusi garantijas nosacījumus, kas paredz, ka garantija saglabājas, ja tehniskās apkopes un remonti automašīnām veikti vienīgi autorizētajos servisos un izmantotas tikai "Kia" oriģinālās rezerves daļas, kā arī katras tehniskās apkopes dati ar parakstu jāapliecina pilnvarota servisa pārstāvim, bet neatkarīgie servisi to nevar izpildīt.

Tāpat grāmatiņā bija noteikts, ka tām rezerves daļām, kuras uzstādījis neatkarīgais remontētājs, netiks veikta bezmaksas nomaiņa. Konkurenci ierobežojoši nosacījumi bija norādīti arī pilnvaroto pārstāvju interneta vietnēs.

KP norāda, ka "Kia Auto" ar savu rīcību ierobežoja auto īpašnieku iespējas izvēlēties neatkarīgu servisu pakalpojumus un citu ražotāju rezerves daļas. Tādējādi uzņēmums radīja tiešu kaitējumu patērētājiem, samazinot izvēles iespējas un liedzot izmantot pakalpojumus, kas ir kvalitatīvi un varētu būt lētāki vai kā citādi izdevīgāki.

Vienlaikus kaitējums ticis nodarīts arī neatkarīgajiem servisiem un attiecīgi arī konkurencei tirgū kopumā. Savukārt, samazinoties konkurencei, samazinās arī pilnvaroto servisu motivācija piedāvāt patērētājiem zemākas cenas un izdevīgākus nosacījumus.

Kia Cee`d Foto: iAuto

Tā kā pilnvarotie pārstāvji, kas īstenoja "Kia Auto" izvirzītos nepamatotos garantijas remonta nosacījumus, bija tieši atkarīgi no "Kia Auto", lai darbotos "Kia" tīklā, KP šiem uzņēmumiem sodu par dalību pārkāpuma īstenošanā nepiemēroja.

Saskaņā ar KP lēmumu "Kia Auto" uzlikts naudas sods solidāri ar tās māteskompāniju "Tallinna Kaubamaja", jo šis uzņēmums varēja tieši ietekmēt pārkāpēja darbības un saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) tiesas praksi par tām atbild. Solidāri piemērojot sodu pārkāpēju māteskompānijām, konkurences uzraudzības iestādes ES tiecas nodrošināt lielāku konkurences tiesību pārkāpumu prevenciju un efektīvāku naudas soda izpildi uzņēmumu restrukturizācijas gadījumā.

Kā liecina informācija "Kia Auto" mājaslapā, uzņēmums sāka darbību 1994.gada 17.maijā, kad tika parakstīts līgums ar "Kia Motors" par "Kia" automašīnu importēšanu Igaunijā. Kopš 1999.gada "Kia Auto" ir importētāja tiesības arī Lietuvā, un kopš 2002.gada - Latvijā.

Kopumā "Kia" ir aptuveni 20 dīleri Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

2006.gada decembrī "Tallinna Kaubamaja" noslēdza līgumu, kā rezultātā ieguva 100% "Kia Auto" akciju.

Tāpat informācija "Kia Auto" mājaslapā liecina, ka Latvijā "Kia" dīleri ir SIA "Forum Auto" Rīgā, SIA "Mitau Motors" Jelgavā, SIA "Skill Auto" Daugavpilī un SIA "Ardala" Liepājā.

Jau ziņots, ka Latvijā šā gada pirmajos septiņos mēnešos pārdotas 327 "Kia" automašīnas, kas ir par 55,7% vairāk nekā pērn, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Kia" dīleris Latvijā SIA "Forum Auto".

Pērn attiecīgajā laika posmā "Forum Auto", kas darbojās ar nosaukumu SIA "Kia Automobiles", pārdeva 210 "Kia" automašīnas.

Tāpat šogad septiņos mēnešos Latvijā palielinājusies "Kia" zīmola tirgus daļa, sasniedzot 4,83% atzīmi. Pērn tā bija 3,53%. Šajā laika posmā pieprasītākie "Kia" modeļi Latvijā bija "cee`d" un "Sportage".

 
Visi komentāri
 
upis 20.augusts 2014 21:10
1 0 Atbildēt

Ne tikai Kia!

iAuto 20.augusts 2014 23:03
0 1 Atbildēt

Kuros dīleru servisos vēl tā ir?

kalfonso 20.augusts 2014 22:21
0 1 Atbildēt

nopirku KIA, tagad gribas telefonu NoKia :)

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 7

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti