Elektroautou uzlādes vietu izveidei paredzētos 461 154 eiro novirzīs elektrovilcienu projektam 14

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 4.jūnijs 2020 15:04

Elektrotransportlīdzekļu uzlādes vietu izveidei paredzētus 461 154 eiro no Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma novirzīs Rīgas un Pierīgas pasažieru pārvadājumu nodrošināšanai nepieciešamo elektrovilcienu iegādes projekta īstenošanai, šodien nolēma valdība.

Ministru Kabinets (MK) šodien atbalstīja Satiksmes ministrijas izstrādātos grozījumus MK 2015.gada 3.novembra noteikumos "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa "Attīstīt elektrotransportlīdzekļu uzlādes infrastruktūru Latvijā" īstenošanas noteikumi". Grozījumi nosaka, ka līdz 2023.gada 31.decembrim projekta laikā Latvijā jāuzstāda 139 elektrotransportlīdzekļu uzlādes vietas iepriekš plānoto 150 vietā. Savukārt Latvijā reģistrēto elektrotransportlīdzekļu skaitam līdz 2023.gada 31.decembrim jāsasniedz 693 iepriekš plānoto 747 vietā.

Attiecīgi grozījumos noteikts, ka projektam paredzētais finansējums samazināts līdz 7,802 miljoni eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējums 6,631 miljons eiro un valsts budžeta finansējums 1,170 miljoni eiro. Kopā no projektam paredzētā finansējuma 542 eiro tiks novirzīti elektrovilcienu iepirkumam, tostarp 461 154 eiro ERAF līdzfinansējums un 81 380 eiro valsts budžeta finansējums.

Satiksmes ministrija skaidro, ka elektrotransportlīdzekļu uzlādes staciju infrastruktūras izveidē Latvijā jāņem vērā arī privāta sektora aizvien lielāku ieinteresētību un iesaisti to izbūvē. Līdz pērnā gada oktobrim uzņēmēji Latvijā bija izbūvējuši vismaz 24 publiski pieejamas uzlādes stacijas, galvenokārt veicot to izbūvi pie komercobjektiem - lielveikaliem, viesnīcām, autoservisiem un citiem objektiem. Arī degvielas uzpildes stacijās pie lielākajām maģistrālēm nākotnē tiek plānots veidot elektrotransportlīdzekļu uzlādes stacijas.

Turklāt līdz 2021.gada beigām tiks īstenots Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta ietvaros finansētais "Mega-E" projekts, un tā laikā Latvijā ir paredzēts izbūvēt trīs ultra-ātrās (līdz 350 kilovatiem (kW)) uzlādes stacijas. Savukārt "Latvenergo" ir izbūvējis trīs ātrās uzlādes stacijas (50 kW).

Ievērojot privātā sektora aktivitātes, Satiksmes ministrija ir pārskatījusi sākotnējo 150 uzlādes staciju izvietošanas plānu, ierosinot samazināt projektā plānoto uzlādes staciju skaitu blīvi apdzīvotās vietās par 11 uzlādes stacijām, tādejādi mazinot pārklāšanās risku ar privāto investoru izveidotajām un plānotajām. Projekta laikā līdz šim ir izbūvētas 70 uzlādes stacijas, un vēl tiks izbūvētas 69 uzlādes stacijas, tai skaitā līdz 2020.gada beigām plānots izbūvēt 40 uzlādes stacijas.

 
14 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
janka 4.jūnijs 2020 16:30
13 4 Atbildēt

vismaz cilvēks parastais ar tiem vilcieniem arī brauks, atšķirībā no elektroauto utopijas.

Kanibaals 4.jūnijs 2020 17:52
6 7 Atbildēt

Tā jau tu brauksi

felix65 5.jūnijs 2020 12:12
6 5 Atbildēt

Elektroauto ir bagātu muļķu rotaļlieta, tā ka ja grib, lai maksā paši par to uzlādi. Latvānis parastais jau tā pārāk izšķērdīgi apmaksā viņu parazitāro dzīvesveidu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Līdz 31. martam jāreģistrē elektroskrejriteņi (+ VIDEO) 2

Līdz 31. martam elektroskrejriteņu īpašniekiem savi braucamrīki ir jāreģistrē, lai ar tiem turpmāk varētu piedalīties ceļu satiksmē. Piereģistrēt varēs tikai tos skrejriteņus, kuri attīsta ātrumu līdz 25 kilometriem stundā. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti