"autoDNA": Lietotu automašīnu vidējā cena deviņos mēnešos pieaugusi par 28% 13

 

Foto: Ekrānbilde no Balticlivecam.com

Nozare.lv | 28.novembris 2022 15:23

Lietotu automašīnu vidējā cena šogad deviņos mēnešos bija 8647 eiro, kas ir par 28% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, aģentūrai LETA norādīja Eiropas transportlīdzekļu datubāzes "autoDNA" pārstāvis Latvijā Agris Dulevičs.

Kopumā deviņu mēnešu laikā Latvijā reģistrētas 37 046 lietotas no ārvalstīm ievestas automašīnas, kas ir par 8,6% mazāk nekā attiecīgā laika periodā pērn. Latvijas iekšējā tirgū notikuši kopumā 166 500 pirkšanas un pārdošanas darījumu, kas ir par 16% mazāk nekā 2021.gada deviņos mēnešos.

Dulevičs skaidro, ka lietoto automašīnu tirgū Latvijā iekšējo darījumu ziņā pirmajos četros mēnešos lietoto automašīnu pirkšanas un pārdošanas darījumu skaits bija līdzīgs, tomēr kopš maija situācija sāka strauji mainīties.

Pērn kopš marta līdz pat gada beigām vidēji mēnesī bija vairāk nekā 20 000 pirkšanas un pārdošanas darījumu, maijā teju sasniedzot pat 30 000. Tikmēr šogad kopš jūnija bija vien 15 000 darījumu.

Dulevičs darījumu skaita samazināšanos skaidro ar diviem faktoriem, kas ietekmēja cilvēku ierasto dzīves ritmu - Covid-19 pandēmija un Krievijas iebrukums Ukrainā. "Tas ļoti ietekmēja darījumu apjomu ar transportlīdzekļiem, un šo ietekmi jutīsim vēl ilgu laiku," norāda "autoDNA" pārstāvis.

Lietoto automašīnu sarakstā Latvijā joprojām pārliecinoši pieprasītākās ir "BMW" markas automašīnas, kas vietējā tirgū šogad deviņos mēnešos pārdotas 27 701 reizi. Tāpat vēl arvien populāras ir "Volkswagen" markas automašīnas, ar kurām veikti 23 093 darījumi. Seko "Audi" ar 20 860 darījumiem un "Volvo" ar 16 176 darījumiem. Vēl vismaz 10 000 darījumu robežu pārsniedzis vien "Mercedes-Benz" ar 10 242 darījumiem. Populārāko automašīnu desmitniekā ir arī "Opel", "Renault", "Nissan", "Ford" un "Toyota".

Dulevičs skaidro, ka deviņos mēnešos lietoto automašīnu tirgū Latvijā vidējā spēkrata cena ir būtiski pieaugusi, ja salīdzina ar attiecīgo periodu pērn. "autoDNA" apkopotie dati liecina, ka šogad vidējā darījumu cena bija 8647 eiro, kas ir pieaugums par 28%.

"Pandēmijas laikā automašīnu komponenšu piegādes ķēdes apstājās vai būtiski kavējās. Tas strauji palielināja pieprasījumu pēc jauniem auto, kas attiecīgi veidoja garās rindas pēc automobiļu pasūtījumiem. Tādēļ tas pakāpeniski arī veicināja cenu pieaugumu starp lietotiem auto. Jau pērn automašīnas cenu pieaugums bija ap 20%," norāda Dulevičs, piebilstot, ka šogad papildu vēl daudzas automašīnas izpirka Ukraina un citas NVS valstis, kas tādējādi būtiski palielināja pieprasījumu pēc lietotiem automobiļiem Eiropā un attiecīgi arī to cenu.

"autoDNA" apkopotie dati par automašīnu vecumu liecina, ka pēdējos gadus kopējā autoparka vidējais vecums nav mainījies, saglabājoties 13-14 gadu vecuma robežās.

 
13 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Ka 28.novembris 2022 17:35
2 1 Atbildēt

nē arī. Paskaties to pašu SS. Vieni un tie paši auto stāv jau kādu pusgadu. Visi laikam gaida brīnumu, ka laikā kad visam cenas ceļas, lietotiem auto pēkšņi cenas ies uz leju

Janka 29.novembris 2022 10:06
2 0 Atbildēt

O jā. Rudenī nopārdevu audi A4B6 2000ša gada ar niknāko 1.9TDI 131hp komplektāciju un sline, kas nāca no rūpnīcas.

2009 gadā ar patiesu 187k noskrējienu tikko no vācijas atdzina man par 3tūkst LS(~4.2k €)+ reģistrācija, mana pirmā mašīnīte, protams servisa naudu cik ir ielikts neskaitu, bet motors un kārba oriģinālā, 13 gadus un 260k km velāk(pulkstenī bija 440k km) nopārdevu pa 4300€ ar svaigu tikko izietu skati ar pāris nenozīmīgiem vieninieciņiem.

Faktiski nopārdevu par lielāku ciparu ne kā nopirku kad bija daduz jaunāka. Turklāt aizgāja mazak, kā nedeļas laikā un baigi nekaulējās. Pat bija žel tik ātri atdot jo varēju vēl lielāku cipariņu uzmest!

Dkurs 28.novembris 2022 20:31
1 0 Atbildēt

Nevis gaida brīnumu, bet remontē veco, ta vietā lai nomainītu pret citu. Bet domāju pircējiem mazāk galva sāp cik auto placī stāv

Perekupam gan jātrīc, jo katrs nepārdots auto ir iesaldēti līdzekļi plus neiegūta peļņa... Kā arī auto nav nekāds ni un stāvot tikai paliek nevērtīgāki un vēl grūtāk pādodami.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 8

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 

Jaunais CUPRA Leon - vēl viens trumpis spāņu ražotāja piedāvājumā (+ FOTO)

29. aprīlī Madridē notika jaunā CUPRA Leon pasaules pirmizrāde, iezīmējot nozīmīgu pagrieziena punktu zīmola attīstībā. Iespaidīgajā pasākumā tika prezentēts gan CUPRA Leon piecdurvju hečbeks, gan Sportstourer. Lasīt vairāk

 

Ar tehniskajiem līdzekļiem konstatētas braukšanas bez OCTA gadījumā sodīs ne biežāk kā reizi diennaktī 13

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā nosakot, ka par ar tehniskajām ierīcēm konstatētu braukšanu bez apdrošināšanas vai valsts tehniskās apskates sodu piemēros ne biežāk kā reizi 24 stundu laikā. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 6

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti