"autoDNA": Lietotu automašīnu vidējā cena deviņos mēnešos pieaugusi par 28% 13

 

Foto: Ekrānbilde no Balticlivecam.com

Nozare.lv | 28.novembris 2022 15:23

Lietotu automašīnu vidējā cena šogad deviņos mēnešos bija 8647 eiro, kas ir par 28% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, aģentūrai LETA norādīja Eiropas transportlīdzekļu datubāzes "autoDNA" pārstāvis Latvijā Agris Dulevičs.

Kopumā deviņu mēnešu laikā Latvijā reģistrētas 37 046 lietotas no ārvalstīm ievestas automašīnas, kas ir par 8,6% mazāk nekā attiecīgā laika periodā pērn. Latvijas iekšējā tirgū notikuši kopumā 166 500 pirkšanas un pārdošanas darījumu, kas ir par 16% mazāk nekā 2021.gada deviņos mēnešos.

Dulevičs skaidro, ka lietoto automašīnu tirgū Latvijā iekšējo darījumu ziņā pirmajos četros mēnešos lietoto automašīnu pirkšanas un pārdošanas darījumu skaits bija līdzīgs, tomēr kopš maija situācija sāka strauji mainīties.

Pērn kopš marta līdz pat gada beigām vidēji mēnesī bija vairāk nekā 20 000 pirkšanas un pārdošanas darījumu, maijā teju sasniedzot pat 30 000. Tikmēr šogad kopš jūnija bija vien 15 000 darījumu.

Dulevičs darījumu skaita samazināšanos skaidro ar diviem faktoriem, kas ietekmēja cilvēku ierasto dzīves ritmu - Covid-19 pandēmija un Krievijas iebrukums Ukrainā. "Tas ļoti ietekmēja darījumu apjomu ar transportlīdzekļiem, un šo ietekmi jutīsim vēl ilgu laiku," norāda "autoDNA" pārstāvis.

Lietoto automašīnu sarakstā Latvijā joprojām pārliecinoši pieprasītākās ir "BMW" markas automašīnas, kas vietējā tirgū šogad deviņos mēnešos pārdotas 27 701 reizi. Tāpat vēl arvien populāras ir "Volkswagen" markas automašīnas, ar kurām veikti 23 093 darījumi. Seko "Audi" ar 20 860 darījumiem un "Volvo" ar 16 176 darījumiem. Vēl vismaz 10 000 darījumu robežu pārsniedzis vien "Mercedes-Benz" ar 10 242 darījumiem. Populārāko automašīnu desmitniekā ir arī "Opel", "Renault", "Nissan", "Ford" un "Toyota".

Dulevičs skaidro, ka deviņos mēnešos lietoto automašīnu tirgū Latvijā vidējā spēkrata cena ir būtiski pieaugusi, ja salīdzina ar attiecīgo periodu pērn. "autoDNA" apkopotie dati liecina, ka šogad vidējā darījumu cena bija 8647 eiro, kas ir pieaugums par 28%.

"Pandēmijas laikā automašīnu komponenšu piegādes ķēdes apstājās vai būtiski kavējās. Tas strauji palielināja pieprasījumu pēc jauniem auto, kas attiecīgi veidoja garās rindas pēc automobiļu pasūtījumiem. Tādēļ tas pakāpeniski arī veicināja cenu pieaugumu starp lietotiem auto. Jau pērn automašīnas cenu pieaugums bija ap 20%," norāda Dulevičs, piebilstot, ka šogad papildu vēl daudzas automašīnas izpirka Ukraina un citas NVS valstis, kas tādējādi būtiski palielināja pieprasījumu pēc lietotiem automobiļiem Eiropā un attiecīgi arī to cenu.

"autoDNA" apkopotie dati par automašīnu vecumu liecina, ka pēdējos gadus kopējā autoparka vidējais vecums nav mainījies, saglabājoties 13-14 gadu vecuma robežās.

 
Visi komentāri
 
Ka 28.novembris 2022 17:35
2 1 Atbildēt

nē arī. Paskaties to pašu SS. Vieni un tie paši auto stāv jau kādu pusgadu. Visi laikam gaida brīnumu, ka laikā kad visam cenas ceļas, lietotiem auto pēkšņi cenas ies uz leju

Dkurs 28.novembris 2022 20:31
1 0 Atbildēt

Nevis gaida brīnumu, bet remontē veco, ta vietā lai nomainītu pret citu. Bet domāju pircējiem mazāk galva sāp cik auto placī stāv

Perekupam gan jātrīc, jo katrs nepārdots auto ir iesaldēti līdzekļi plus neiegūta peļņa... Kā arī auto nav nekāds ni un stāvot tikai paliek nevērtīgāki un vēl grūtāk pādodami.

28.novembris 2022 21:18
1 0 Atbildēt

pēc visiem zināmiem ekonomikas principiem paliek nevērtigāki. Bet varbūt arī pilnīgi iespējams, ka pēc jaunā gada büs jauns cenu lēciens. Ekonomika šobrīd darbojas pēc vēl neredzētiem principiem. Neviens neko nevar paredzēt. Un viss pārsvarā notiek otrādi 😄

Dkurs 29.novembris 2022 8:15
1 0 Atbildēt

Neteiktu, ka neredzēti principi...

Visai loģiski, ka "sadrukātajai" kovidnaudai būs sekas... Bet viss var ātri mainīties, pie kā centrālā banka jau strāda palielinot procentlikmes, tā padarot naudu grūtāk pieejamu un līdz ar to "dārgāku"

Lai kā būs, bet nobrauktas konservbundžas kritīs vērtībā un ss cena tikai atspoguļo perekupu slapjos sapņus.

650 28.novembris 2022 22:27
1 0 Atbildēt

LOHi varēs nopelnīt ,taču tikai vienā iespējamajā veidā. Pārdodot savu esošo un neko nepērkot tā vietā.

Janka 29.novembris 2022 10:06
2 0 Atbildēt

O jā. Rudenī nopārdevu audi A4B6 2000ša gada ar niknāko 1.9TDI 131hp komplektāciju un sline, kas nāca no rūpnīcas.

2009 gadā ar patiesu 187k noskrējienu tikko no vācijas atdzina man par 3tūkst LS(~4.2k €)+ reģistrācija, mana pirmā mašīnīte, protams servisa naudu cik ir ielikts neskaitu, bet motors un kārba oriģinālā, 13 gadus un 260k km velāk(pulkstenī bija 440k km) nopārdevu pa 4300€ ar svaigu tikko izietu skati ar pāris nenozīmīgiem vieninieciņiem.

Faktiski nopārdevu par lielāku ciparu ne kā nopirku kad bija daduz jaunāka. Turklāt aizgāja mazak, kā nedeļas laikā un baigi nekaulējās. Pat bija žel tik ātri atdot jo varēju vēl lielāku cipariņu uzmest!

Janka 29.novembris 2022 10:42
1 0 Atbildēt

Protams tagad dzīvoju bez auto, jo cenas lai nopirktu ko normālu vietā ir nereālākās, neviens neko labu par saprātīgu ciparu nepārdod, sskā pamatā ir norūsējusi nojāti sūdi no kuriem grib tikt vaļā, vai ja ir kas normāls tas uzreiz maksā savus 2-4k vairāk ne kā maksāja pirms gada(auto tirgū jau kādu laiku skatos, tapēc cenas aptuveni lietam ko vēlos zinu), vienkārši tāpec, ka tagad ir tāds 'pļaujas' laiks.

Es nelecu āra no savām biksēm un neņemu glaunu auto kredītā.(jo tā nav māksla paņemt uz aizdevumu, ar ko galīgi nebūtu jālepojas vai jāpontojas.)

Mans budžets kabatā 15K, tātad lietotu autiņu pa 12-13K nopērkot, pārējais paliek pirmajam servisam jo autiņš tomēr nav jauns un vajag tajā ielikt nomainot pirmo visu tādu galveno, lai nebūtu jādomā vai pailiksi kaut kur uz ceļa vai nē. (Aktīvi braucu pa baltiju un arī tālāk.)

Bet nav šajā cenu kategorijā nekā saprātīga. Nu vismaz nekas tāds ko es gribētu... Visādi nojāti norūsējuši, bet uzpulēti bembji tikai ir.

Taisniba, 29.novembris 2022 12:14
1 0 Atbildēt

bet paņemt kredītu tomer ir māksla. It sevišķi uz labiem procentu. Protams lohu kantoros, paņemt priekš auto patēriņa kredītu uz 20-50 % , daudz prāta nevajag

m 29.novembris 2022 17:34
0 0 Atbildēt

nu nez, ņemt lietotu auto kredītā par 12-13k un vēl uzreiz likt 2-3k remontā? Nafigam? Par tādu naudu jau sanāk mazlietots kuram vēl pat var būt rūpnīcas garantija, vai arī jauns ekonomiskās klases auto. Jā, tas nebūs Volvo, Audi, VV vai BMW.

Ja pirktu lietotu tad 5-7k, ja dārgāk, tad jāskatās jau uz jaunu vai mazlietotu.

Bet nu cik cilvēku, tik versiju...katram savs, nevienam neko neuzspiežu

Ābols 30.novembris 2022 8:53
0 1 Atbildēt

Mazlietots arī būs lietots ;) Kuru nopērkot būs jānomaina visi filtri, motora un kārbas eļļa, zobene, siksna u.c. lietas, atkarīgs no iepriekšējā saminieka paradumiem un noskrejiena... Turklāt ja vēlies ar auto braukt ilgāk mūsu platuma/sāls koncentrācijā, tad uzreiz ir jāveic normāla pretkorozijas apstrāde(eļļiņu pūtēji neskaitās) tas maksā ap štuku vien.

Ja esi naivs un tici, ka tikko pirms pardošanas auto biznesmenis ir autiņā ir ielicis savu štuku, pus otru lai pārdotu pa to pašu vidējo cenu, tad laikam tici arī skaistajām tv reklāmām un ziemassvētku vecītim.

Un garantija nenosedz dabisko nolietojumu vai cilvēku kļūdas. Tad jau varētu pirkt jaunu auto, nežēlīgi gāzēt un p.st latvijas bedrēs un tik vest pie dīlera lai labo par brīvu.

p.s. Auto skatos 5-7gv un līdz 120k km noskrejienam(vai zemāk), tāpēc arī tāds cipars. Jo planā ir braukt savus 8 līdz 10 gadus un nedomāt.

Protams 12..15gv modeļus ar 200k 'tikko no vācijas' tīteņus vari nopirkt pa tavu ciparu, bet nepatīk man mainīt auto, kā zeķes ik pēc pāris gadiem.

Nopērkot 30.novembris 2022 18:31
0 0 Atbildēt

mazlietotu, ar vēl garantiju, respektīvi ar veiktām visām apkopēm, nebūs jāmaina ne filtri, ne eļļas un kur nu vēl zobene. Aizbrauksi, kad pienāks laiks uz kārtējo apkopi par 200€ un brauksi laimīgs nākamos 15 vai 30 t km

Freijers 29.novembris 2022 14:37
0 0 Atbildēt

Cenas drapakiem ir cikliskas, piemēram tas pats A6 C6 cenās lēnām slīd uz leju - vairanti citreiz labāki, citreiz sūdīgāki, visādus tikko no Vācijas par 2X lielāku cenu neskaitot - lai paliek teiku cienītājiem un atdzinēju barotājiem (nesaku, ka nevar labas tiešām dabūt...). Lūzņiem atkal vienu brīdi tolmets sarāva gaisā ciparus, mēslu pārdevēji vēl nav piefiksējuši, ka kopš pavasara lūžņiem 1/2 cenas nost. Domāju, ka reālas bildes varēs sākt skatīt kkur uz martu/aprīli, kad visi būs lielos rēķinus damaksājušies un reālāk sāks naudas trūkt. Pavisam sūdīgi paliks, kad mogo gogo, uz kā viss plaču pisness vien turās, vairs nedos krītiņus pa labi un kreisi...

Par plačiem un iesaldēto naudu...klasiski jau tā ir, ka iesaldē savu un arī preci tirgo savu, kaut vai ņemot maiņā pret citām tādām pašām lamatām. BET. Pāris reizes tirgojot savus auto iepriekš (sevišķi vienu lēto apvidnieku) saņēmu zvanus no plačiem, kas piedāvā "ņemt realizācijā" t.i. "ja auto nav dikti nepieciešams" viņi laipni pasaldēs Tavu naudu un preci par taisnīgu komisiju...

Seniors 7.decembris 2022 11:36
0 0 Atbildēt

Nerunajot , par PSRS laika auto masinam , Vislabakais auto paslaik , ir Ford Focus 1.6 dzinejs , Esmu nobraucis 290.000 KM , un NAV bijis , kapitalremonts ! JAMAK uzturet Auto Tehniski TO , gan vizuali , gan braukt ar pratu , ne skriet DULLIEM = PRIEKSA - GARAM , un uz PILNU KLAPI !!!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti