Mobilo tehnoloģiju eksperti: Mākslīgais intelekts piecu gadu laikā izmainīs valsts institūciju darbu 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Samsung | 23.novembris 2018 13:21

Mobilās tehnoloģijas un mākslīgais intelekts piecu gadu laikā pilnīgi izmainīs valsts institūciju darbu un kļūs par ikdienu mūsu visu dzīvēs, taču bažām par to, ka tehnoloģijas atņems darbu cilvēkiem, nav pamata, “Samsung Electronics Baltics” rīkotajā pirmajā starptautiskajā mobilās ekonomikas konferencē „Baltic Mobile Congress“ Viļņā pauda jomas speciālisti.

“Es uzskatu, ka nepaies pat pieci gadi, kad mākslīgais intelekts kļūs par ikdienu visu mūsu dzīvē. Viss – no medicīnas līdz spēlēm, no biznesa līdz mārketingam – nākotnē neizbēgami tiks pakļauts mākslīgajam intelektam,” uzstājoties „Baltic Mobile Congress“, prognozēja futūrists un mākslīgā intelekta eksperts Maikls Ludens (Michael Ludden).

Mākslīgais intelekts datus pārvērš risinājumos

”Visbiežāk politiķi reaģē ātri un pieņem drosmīgus lēmumus tikai tajā mirklī, kad kaut kas jau ir noticis. Tāpēc šodien mākslīgais intelekts kļūst par svarīgu rīku laicīgai risku apzināšanai un lēmumu pieņemšanai,“ pauž bijušais Igaunijas valdības IT vadītājs Taavi Kotka. Mākslīgais intelekts var palīdzēt atklāt un novērst visdažādākos riskus valstī – ne vien apturēt kiberuzbrukumus, bet arī monitorēt dabas norises un laicīgi ziņot par novirzēm no normas, kas varētu liecināt, piemēram, par plūdu draudiem.

Tāpat mākslīgais intelekts var noderēt valsts iestāžu rīcībā esošo lielo datu apstrādei, salīdzināšanai un sakarību meklēšanai. Piemēram, salīdzinot datus par dzīves kvalitāti Latvijas pilsētās un datus par izglītības līmeni vai veselību, var izdarīt vērtīgus secinājumus, ko pielietot, lai dzīves līmeni uzlabotu. “Izmantojot mākslīgā intelekta sniegtās iespējas, būs iespējams iegūt vairāk un precīzāku informāciju par valstī notiekošajiem procesiem un iedzīvotājiem, un tas pilnīgi izmainīs valsts institūciju darbu,” uzskata T.Kotka.

Tehnoloģijas neatņems cilvēkiem darbu

Lai gan skeptiķi uztraucas par to, ka jaunās tehnoloģijas un mākslīgais intelekts varētu atņemt darbu cilvēkiem, M. Ludden kliedē šīs bažas: „Ja atskatāmies pagātnē, cilvēki vienmēr baidījušies no tā, ka tehnoloģijas aizņems viņu vietas un atņems darbu. Bet ir noticis otrādi – pieredze rāda, ka tās palīdz izpildīt darbus ātrāk, vieglāk un efektīvāk. Pirms tūkstoš gadiem cilvēki būvēja piramīdas un akmens bluķus nēsāja paši, savukārt mūsdienās celtnieki var vadīt milzu mašīnas, kuras atvieglo viņu darbu.”

Futūrists uzskata, ka mākslīgais intelekts nākotnē atvieglos arī biroja darbinieku ikdienu, veicot vienmuļākos darbus: “Cilvēkiem vairs nevajadzēs ievadīt datus „Excel“ programmā vai izpildīt citas laikietilpīgas darbības ar skaitļiem – ar šiem uzdevumiem iekārtas tiek galā daudz labāk. Cilvēki nekur nepazudīs, viņi vienkārši vadīs un trenēs šīs tehnoloģijas.”

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 23.novembris 2018 13:50
4 2 Atbildēt

Tikai tie eksperti nepateica, ka tad paši paliks bez darba. Jo mākslīgais intelekts būs labāks eksperts par viņiem visiem kopā ņemtiem.

viencexperc 23.novembris 2018 13:54
4 2 Atbildēt

Es priecājos. Varbūt varēšu savā vietā te nolikt mākslīgo expercu. Varētu nosaukt - roboexperc.

Jo robots ( mākslīgais intelekts) neuzķersies uz lētām reklāmu klišejām, kā 99% cilvēku. Iespējams, būs pat gudrāks kā es.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti