Mobilo tehnoloģiju eksperti: Mākslīgais intelekts piecu gadu laikā izmainīs valsts institūciju darbu 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Samsung | 23.novembris 2018 13:21

Mobilās tehnoloģijas un mākslīgais intelekts piecu gadu laikā pilnīgi izmainīs valsts institūciju darbu un kļūs par ikdienu mūsu visu dzīvēs, taču bažām par to, ka tehnoloģijas atņems darbu cilvēkiem, nav pamata, “Samsung Electronics Baltics” rīkotajā pirmajā starptautiskajā mobilās ekonomikas konferencē „Baltic Mobile Congress“ Viļņā pauda jomas speciālisti.

“Es uzskatu, ka nepaies pat pieci gadi, kad mākslīgais intelekts kļūs par ikdienu visu mūsu dzīvē. Viss – no medicīnas līdz spēlēm, no biznesa līdz mārketingam – nākotnē neizbēgami tiks pakļauts mākslīgajam intelektam,” uzstājoties „Baltic Mobile Congress“, prognozēja futūrists un mākslīgā intelekta eksperts Maikls Ludens (Michael Ludden).

Mākslīgais intelekts datus pārvērš risinājumos

”Visbiežāk politiķi reaģē ātri un pieņem drosmīgus lēmumus tikai tajā mirklī, kad kaut kas jau ir noticis. Tāpēc šodien mākslīgais intelekts kļūst par svarīgu rīku laicīgai risku apzināšanai un lēmumu pieņemšanai,“ pauž bijušais Igaunijas valdības IT vadītājs Taavi Kotka. Mākslīgais intelekts var palīdzēt atklāt un novērst visdažādākos riskus valstī – ne vien apturēt kiberuzbrukumus, bet arī monitorēt dabas norises un laicīgi ziņot par novirzēm no normas, kas varētu liecināt, piemēram, par plūdu draudiem.

Tāpat mākslīgais intelekts var noderēt valsts iestāžu rīcībā esošo lielo datu apstrādei, salīdzināšanai un sakarību meklēšanai. Piemēram, salīdzinot datus par dzīves kvalitāti Latvijas pilsētās un datus par izglītības līmeni vai veselību, var izdarīt vērtīgus secinājumus, ko pielietot, lai dzīves līmeni uzlabotu. “Izmantojot mākslīgā intelekta sniegtās iespējas, būs iespējams iegūt vairāk un precīzāku informāciju par valstī notiekošajiem procesiem un iedzīvotājiem, un tas pilnīgi izmainīs valsts institūciju darbu,” uzskata T.Kotka.

Tehnoloģijas neatņems cilvēkiem darbu

Lai gan skeptiķi uztraucas par to, ka jaunās tehnoloģijas un mākslīgais intelekts varētu atņemt darbu cilvēkiem, M. Ludden kliedē šīs bažas: „Ja atskatāmies pagātnē, cilvēki vienmēr baidījušies no tā, ka tehnoloģijas aizņems viņu vietas un atņems darbu. Bet ir noticis otrādi – pieredze rāda, ka tās palīdz izpildīt darbus ātrāk, vieglāk un efektīvāk. Pirms tūkstoš gadiem cilvēki būvēja piramīdas un akmens bluķus nēsāja paši, savukārt mūsdienās celtnieki var vadīt milzu mašīnas, kuras atvieglo viņu darbu.”

Futūrists uzskata, ka mākslīgais intelekts nākotnē atvieglos arī biroja darbinieku ikdienu, veicot vienmuļākos darbus: “Cilvēkiem vairs nevajadzēs ievadīt datus „Excel“ programmā vai izpildīt citas laikietilpīgas darbības ar skaitļiem – ar šiem uzdevumiem iekārtas tiek galā daudz labāk. Cilvēki nekur nepazudīs, viņi vienkārši vadīs un trenēs šīs tehnoloģijas.”

 
Visi komentāri
 
viencexperc 23.novembris 2018 13:50
4 2 Atbildēt

Tikai tie eksperti nepateica, ka tad paši paliks bez darba. Jo mākslīgais intelekts būs labāks eksperts par viņiem visiem kopā ņemtiem.

viencexperc 23.novembris 2018 13:54
4 2 Atbildēt

Es priecājos. Varbūt varēšu savā vietā te nolikt mākslīgo expercu. Varētu nosaukt - roboexperc.

Jo robots ( mākslīgais intelekts) neuzķersies uz lētām reklāmu klišejām, kā 99% cilvēku. Iespējams, būs pat gudrāks kā es.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti