Mazda: elektromobiļi ar lieliem akumulatoriem kaitīgāki videi nekā dīzeļdzinēji 52

 

Foto: Publicitātes attēls

iAuto | 1.janvāris 2020 14:02

Japānas autobūves kompānija uzskata, ka elektromobiļi ar lieliem akumulatoriem kaitīgāki videi nekā dīzeļdzinēji, tādēļ krosoveram MX-30 tiek uzstādīts visai pieticīgas ietilpības akumulators aptuveni 200 km.

Mazda Eiropas pētījumu centra direktors Kristians Šulce paziņojis, ka, neraugoties uz to, ka elektromobiļi nerada kaitīgās izplūdes gāzes, dažkārt tie mūsu planētai nodara lielāku ļaunumu nekā dīzeļdzinēji.

Kamēr autoražotāji sacenšās savā starpā, piedāvājot arvien lielākas ietilpības akumulatorus, kas nodrošina rekordlielu nobraukumu bez atkārtotas uzlādes, Mazda laiž klajā elektrisko krosoveru MX-30 ar ļoti pieticīgu 35,5 kilovatstundu akumulatoru tikai 200 kilometru tāldarbībai.

Šāda izvēle nav saistīta ar to, ka Mazda nebūtu pietiekami resursu vai kapacitātes šādu tehnoloģiju radīšanai, bet ar to, ka japāņu autobūves uzņēmums cenšas atbildīgi risināt vides jautājumus.

Sarunā ar izdevuma Automotive News žurnālistiem Šulce paskaidrojis, ka pat ar nelielu akumulatoru komplektēts MX-30 elektriskais krosovers visā dzīves ciklā izdalīs tikpat daudz oglekļa dioksīda kā Mazda3 dīzeļa hečbeks. Baterijas nomaiņa, kas jau var notikt jau pēc 160 000 km nobraukuma situāciju neatrisinās - drīzāk jau otrādi: neskatoties uz to, ka ekspluatācijas laikā izmeši netika radīti, bez tiem neiztikt ražošanas un utilizācijas stadijās.

Piedevām, jo lielākas ietilpības akumulators, jo vairāk emisiju ar to saistās. Piemēram, visbiežāk sastopamie 95 kilovatstundu akumulatori, kas uzstādīti, piemēram, Tesla Model S un Model X, rada vēl vairāk CO₂ izmešu. Turklāt tie patērē vairāk enerģijas, un, attiecīgi nomainot akumulatoru, kopējās emisijas palielināsies vēl vairāk.

Elektriskais krosovers Mazda MX-30 debitēja oktobra beigās Tokijas autoizstādē. Pēc gabarītiem automašīna ir salīdzināma ar CX-3. Par dzinējspēku tiek izmantots 143 Zs elektromotors, kas enerģiju saņem no 35,5 kilovatstundu akumulatora. Krosovera tāldarbība ir 200 km, kas krietni pārsniedz 48 km, kas pēc aplēsēm ir vidējais attālums, ko ikdienā veic Eiropā dzīvojošs pircējs.

 
52 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Labvēlis 1.janvāris 2020 15:27
95 12 Atbildēt

Šo faktu daudzi ekofīli mīl palaist garām - cik dārgi resursu ziņā izmaksā elektroauto!

Pats ekoloģiskākais auto ir labi apkots un uzturēts jau ražots auto! Gribi taupīt dabu un resursus (un nepirkt nevajadzīgu sūdu)? Brauc ar lietotu auto un uzturi dzinēju labā darba kārtībā.

Ja nebūtu ziemeļu sāls, kas auto nebeidz ātrāk kamēr vēl pats dzinējs strādā lieliski, tad labprāt vizinātos ar veciem 20+ gadu veciem auto. Kondicionieris ir, kruīzs ir, elektro šprice ir, komforts arī labs - kopš 90tajiem auto nav palikuši stipri labāki - vairāk štrunti lai nepievērstu uzmanību ceļam gan ir salikti.

(Aktīvās drošības sistēmas protams ir feina lieta, tas ir uzlabojies, jā)

Nissan e-NV200 2016g. 1.janvāris 2020 15:30
27 6 Atbildēt

Latvijā uz doto brīdi šāds risinājums neder! Elektromobīļi ar mazāku bateriju ilgāk lādējas atiecībā pret nobraucamajiem kilometriem(Tas saistīts ar baterijas aizsardzību ).Bet Ministru kabineta apstiprinātie tarifi ātrajai uzlādei ir 9 eiro stundā(Nevis par patērēto enerģijas daudzumu!).Jo lielāka baterija,jo procentuāli mazāka slodze uz to un īsākā laika sprīdī var ielādēt vairāk enerģijas.Tātad Latvijā lētāk sanāk braukt ar liela tilpuma akumulatoru.

felix65 1.janvāris 2020 18:53
20 6 Atbildēt

Nekā personīga, tikai bizness. Firmas ir ieguldījušās dažādos štruntos un sapratušas, ka tiem ar ekoloģiskumu nav nekāda sakara, bet piķis jāatpelna, tāpēc "zaļā" psihoze turpināsies, līdz viņi uzskatīs, ka ir pietiekoši uzvārījušies un laiks palaist kādu jaunu viltusteoriju. Publika tam pateicīga, jo pat šizā Greta izraisa sajūsmu. Ko tādus nekāst!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 3

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO)

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti