BMW i3 bez bremžu maiņas veicis 277 tūkstošus kilometru (+ FOTO) 15

 

Foto: Publicitātes attēls

Inchcape | 27.maijs 2020 15:00

Radīts lokālai mobilitātei bez izmešiem, BMW i3 modelis demonstrē iespaidīgas ikdienas iespējas un izturību - kopš tā ienākšanas tirgū BMW i3 ar vairāk nekā 165 000 pārdotām vienībām ir pasaulē populārākais elektriskais transportlīdzeklis premium kompaktajā segmentā.

Kā celmlauzis ilgtspējīgai mobilitātei BMW i3 sešu gadu laikā ir kļuvis par ārkārtīgi veiksmīgu modeli un elektriskās mobilitātes simbolu. Kopš nonākšanas tirgū tā pārdošanas apjomi gadu no gada ir nepārtraukti palielinājušies.

BMW i3 pārliecina ikdienas lietošanā ar uz nākotni orientētu braukšanas prieku un daudzpusīgām īpašībām, ievērojami pārsniedzot lietošanas rādiusu pāri pilsētu robežām. Par to var pārliecināties, iepazīstoties ar elektromobiļu pionieru pieredzi -  viņi regulāri brauc lielus attālumus ar savu BMW i3 un katrs no viņiem ir veicis vairāk nekā 200 000 kilometru bez izmešiem.

Pateicoties savai tehnoloģiju flagmaņa lomai un ilgstošajiem pārdošanas panākumiem kopš tā iznākšanas 2013. gadā, BMW i3 ir ieguvis ikonas statusu. BMW grupa turpina attīstīt šo modeli un šobrīd plāno pagarināt tā ražošanu vismaz līdz 2024. gadam. Klienti galvenokārt uzsver BMW i3 uzticamību, izturību un darbības attālumu.

BMW grupas pirmais elektriskais automobilis jau gadiem ilgi ir pierādījis sevi kā rentablu spēkratu, kas ir pilnībā piemērots ikdienas lietošanai. Klienti, kuriem BMW i3 tika piegādāts neilgi pēc tā iznākšanas, kopš tā laika gan transportlīdzekli, gan tā oriģinālo akumulatoru ir pakļāvuši reālai izturības pārbaudei, izmantojot ilgtspējīgu mobilitāti ne tikai ikdienas pārvietošanās laikā, bet arī regulāri veicot lielākus attālumus un pat brīvdienu ceļojumus.

„BMW i3 spēkrata koncepcija ir unikāla,” komentē Helmuts Neimans no Ticas ciemata Vācijā. „No ārpuses tas izskatās tik moderns, ka cilvēki vēljoprojām atskatās." Neimans kopš 2014. gada vietējā mērogā brauc bez izmešiem un bez jebkādām problēmām ar savu BMW i3 BMW (60 Ah) mērojis ceļu arī līdz Berlīnei un Alpiem. „Papildus milzīgajam braukšanas priekam, BMW i3 ir vienkārši ļoti ekonomisks automobilis. Tas attiecas gan uz enerģijas patēriņu, gan uz uzturēšanas izmaksām,” viņš saka. Ar vidējo enerģijas patēriņu 13 kWh uz 100 kilometriem enerģijas izmaksas ir ļoti minimālas - ne tikai salīdzinājumā ar iekšdedzes dzinēja automašīnu, bet arī ar citiem elektriskiem transportlīdzekļiem. Ar elektrības cenu 30 centi par kilovatstundu Neimana enerģijas izmaksas ir tikai 3,90 EUR par 100 kilometriem (Latvijā - ~13 centi par kWh = 1,70 EUR par 100 km).

Vācu automobiļu kluba ADAC veiktā analīze jau parādījusi, ka papildus ekoloģiskajiem aspektiem arī ekonomiskie aspekti runā par labu elektriskajam automobilim. Salīdzinot kopējās izmaksas, BMW i3 bija par aptuveni 20 procentiem izdevīgāks nekā izmēra un veiktspējas ziņā salīdzināms BMW modelis ar iekšdedzes dzinēju. Papildus zemākām enerģijas izmaksām un zemajam vērtības kritumam izmaksu efektivitāti veicina arī zemi uzturēšanas izdevumi. BMW i3 īpašniekam eļļas maiņa vai bojātas izplūdes sistēmas ir pagātnes relikts. Bremzēšanu parasti veic ar rekuperācijas palīdzību, tādēļ Helmutam Neimanam pat pēc vairāk nekā 277 000 kilometru nobraukšanas vēl ne reizi nav nācies nomainīt sava BMW i3 bremžu klučus un diskus.

Neimans ir viens no klientiem, kurš piedalījās modernizācijas programmā un aizstāja sava BMW i3 60 Ah akumulatoru (22 kWh enerģijas kapacitāte) ar BMW i3 94 Ah modeļa augstsprieguma akumulatora bloku (enerģijas kapacitāte 33 kWh). Jaunais akumulators piedāvā lielākas enerģijas rezerves. „Tas tālos braucienus padara daudz ērtākus," viņš saka.

Pieredze, kas iegūta no klientiem, kuri izmanto pirmo ražošanas gadu BMW i3, liecina, ka pat pie liela nobraukuma automobiļiem ar oriģinālo akumulatoru nobraucamais attālums samazinās tikai nedaudz. Tas apstiprina BMW grupas iecerēto attiecībā uz augstsprieguma akumulatora kvalitāti. Neviena BMW i3 augstsprieguma akumulatoru līdz šim nav nācies nomainīt pārlieku samazinātas kapacitātes dēļ. Tā kā akumulatora potenciāls, sasniedzot iepriekš noteiktos 100 000 kilometrus, nebūt nav izsmelts, BMW grupa jauniem BMW i3 Eiropā ir pagarinājusi akumulatoru garantiju. Maksimālais nobraukums garantijas laikā tagad ir 8 gadi un / vai 160 000 kilometri.

BMW grupa ir arī izstrādājusi risinājumus akumulatoru, kas vairs nav piemēroti lietošanai automobiļos, atkārtotai izmantošanai. Pēc ilgas dzīves automašīnās viņi joprojām var vērtīgi kalpot kā stacionāras enerģijas uzkrāšanas vienības. Augstsprieguma akumulatori no testa prototipiem un akumulatori, ko nodevuši klienti, piedaloties BMW i3 modernizācijas programmās, tiek izmantoti BMW rūpnīcā Leipcigā kā no vēja turbīnām iegūtās zaļās enerģijas uzkrāšanas ierīces.

Izmantojot jaunākās paaudzes akumulatoru, kas uzstādīts BMW i3 (120 Ah) un kura bruto enerģijas kapacitāte tagad ir palielināta līdz 42,2 kWh, bija iespējams palielināt nobraucamo attālumu ar vienu uzlādi līdz 285-310 km WLTP testa ciklā un līdz 260 kilometriem ikdienas lietošanā. Tas ir pielīdzināms aptuveni 50 procentu pieaugumam salīdzinājumā ar BMW i3 ar pirmās paaudzes augstsprieguma akumulatoru.

Pat pēc daudzu gadu braukšanas ar elektroauto klientus joprojām aizrauj elektromotora tūlītējā jauda un griezes moments, kā arī tikai viena pedāļa izmantošana, automašīnai bremzējot ar rekuperācijas palīdzību. „Es esmu testējis arī citus elektriskos transportlīdzekļus, arī lielākus un ātrākus," saka Robs van Rons no Nīderlandes, „taču neviens no tiem nebija tik veikls un viegli lietojams kā BMW i3." Kopš 2013. gada beigām Rons ar BMW pirmās paaudzes elektrisko modeli ir nobraucis 276 000 kilometru, no 2019. gada marta tiem pievienojot vēl 25 000 ar jauno BMW i3 (120 Ah). Jaunais modelis, ikdienā braucot garus gabalus, ir jāuzlādē tikai vienu reizi dienā, un van Rons parasti zina, kā to laiku praktiski izmantot. „Uzlāde nebūt nenozīmē gaidīšanu,” viņš saka. „Es pavadu laiku, veicot administratīvus darbus vai veicot telefona zvanus, kam nepieciešama mana pilnīga uzmanība." Garajos braucienos viņš ir atklājis ātrās uzlādes staciju priekšrocības, kas bieži vien ir kafejnīcu tuvumā. Jāatzīmē, ka Robs van Rons un viņa ģimene ar savu BMW i3 ir devušies garos ceļojumos līdz pat Nordkapam, Faru reģionam Portugālē un Sicīlijai.

Žoao Gonzalves no Portugāles pietika ar vienu testa braucienu 2013. gada ziemā. „Tā bija mīlestība no pirmā acu skatiena - apvienojumā ar daudzām ekonomiskām un ekoloģiskām priekšrocībām”. Kopš tā laika viņš ir izbaudījis katru braucienu - „uz darbu, brīvajā laikā un brīvdienās. Mans BMW i3 mani vienkārši ved visur”. Viņš nobrauc līdz 250 kilometriem dienā, un iespēja uzlādēt akumulatoru darba laikā vienmēr ir viegli atrodama - vai nu birojā vai apmeklējot klientus. Gonzalves tagad pārsēdies uz jauno BMW i3s (120 Ah). Paaugstinātā jauda - 184 Zs - palielina braukšanas prieku, un augstsprieguma akumulatora paplašinātā kapacitāte „padara ikdienas dzīvi vēl vieglāku. Garāki braucieni tagad ir ērtāki un ātrāki."

Varis Lāzo no Latvijas ar BMW i3s (94 Ah) pārvietojas vairāk nekā gadu un, lai arī vēl nav nobraucis 200 000 km, ik dienu mēro 80-100 km. „Jau labu laiku skatījos uz elektroauto, jo tas ikdienā ir efektīvāks, izdevīgāks un arī zaļāks. Runās esam „zaļi”, bet, kad jānonāk līdz rīcībai, tad tā zaļā domāšana bieži vien paliek novārtā,” elektroauto izvēli skaidro Lāzo.  Auto gan ir ne tikai zaļš, bet arī ērts un praktisks: „Tiem, kas ikdienā pieraduši pārvietoties ar SUV, BMW i3 būs patīkams ar to, ka nav gluži tik zems kā sedans. Tas ir ļoti ērts ikdienas lietošanā - lielas durvis, viegla iekāpšana un laba pārskatāmība. Tāpat ļoti patīk durvju koncepts – tās var ātri atvērt no vienas vietas. Ikdienā auto tiek izmantots darba vajadzībām un regulāri bez problēmām pārvietojamies trijatā un četratā.”

Taujāts par to, vai esot bijis jāmaina ikdienas paradumus, Varis atbild: „Ar elektroauto tu neesi ierobežots, tas ir mīts. Ikdienā nobraucu 80-100 km un nav jāpielāgojas vai jāmaina ikdienas ieradumi. Visi ir pieraduši lādēt telefonus katru dienu, un tāpat ir ar mašīnu – vakarā iespraud rozetē un no rīta akumulators ir pilns. Esam braukuši arī pa Latviju un ir gana daudz ātro uzlāžu vietu. Pirms brauciena, protams, apskatos, kur tās atrodas. Tā kā daļa uzlāžu staciju ir pie vai netālu no DUS, tad padzer kafiju, apēd bulciņu un +- 30 minūtēs tev akumulators ir gandrīz pilns.” Noslēgumā viņš bilst, ka ir sajūsmā arī par automašīnas braukšanas īpašībām – „dinamika ir izcila, vienmērīgā jauda visa pedāļa diapazonā ļauj no krustojuma aizbraukt pirmajam. Ikdienā gan baigi nesportoju, bet jauda, svars un vadāmība kopā rada ļoti labas sajūtas”.

 
15 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
imzz 28.maijs 2020 11:23
4 1 Atbildēt

No ārpuses tas izskatās tik moderns, ka cilvēki vēl joprojām atskatās.

Nu, protams, ka atskatās, jo nevar saprast kas tas tāds, sākumā šķiet, ka Hyundai vai kas tamlīdzīgs.

Pļurkt 28.maijs 2020 14:56
1 0 Atbildēt

Mans paziņa ar savu (laikam) Nisanu lielījās, ka 100+ štukas jau nobraucis, bet pat bremžu kluči nav jāmaina. Visa apkalpošana ir faktiski apskate, a ja nu kas krīt nost...

...... vienīgi bija spiests atzīt, ka riepas ir jāmaina vairāk kā 2 reizes biežāk kā tāda sportiskā līmeņa benzīnniekam!

aizejošais 28.maijs 2020 22:44
1 0 Atbildēt

pērc pēc biržas cenām

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Kad neredz acīmredzamo (+ VIDEO) 22

Pa kreiso malējo joslu braucošais pikaps ar piekabi pazaudē daļu kravas. Vadītājs apstājas, padod atpakaļ un sāk nostiprināt no piekabes izkritušo priekšmetu, taču brīdi vēlāk stāvošajā sastāvā ietriecas vieglais automobilis. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 

Ar jaudu līdz 326 Zs - Volkswagen prezentējis jauno ID.3 GTX (+ FOTO) 6

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen iepazīstinājis ar jauno ID.3 GTX – sportisku elektriskās piedziņas modeli, kas pārdošanā nonāks šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti