COVID-19 laikā Baltijas valstīs strauji kritušies jaunu auto tirdzniecības rādītāji, taču mazāk nekā vidēji ES 5

 

Foto: iAuto.lv

BCP | 1.jūlijs 2020 10:41

Koronavīrusa pandēmijas laikā strauji kritušies jaunu automašīnu pārdošanas apjomi, liecina Igaunijas uzņēmuma “RIA.comMarketplaces” apkopotā informācija.

Eiropas Autoražotāju asociācijas (ACEA) jūnijā publiskotie dati rāda, ka Eiropā kopumā jaunu auto pārdošanas apjoms laika posmā no 2020.gada janvārim līdz maijam, salīdzinot ar situāciju tādā pašā  periodā gadu iepriekš, krities par 41,5%. Mazāk auto šī gada pirmajā pusē pārdots arī Baltijas valstīs, taču šeit auto pārdošanas kritums bijis mazāks, nekā vidēji Eiropā. No trim Baltijas valstīm vismazākais pārdošanas kritums šogad vērojams Lietuvā, kurai seko Latvija un Igaunija, kur auto tirdzniecība sarukusi visstraujāk..

Latvijā šī gada pirmajos piecos mēnešos pārdotas 5297 jaunas automašīnas. Salīdzinot ar pagājušo gadu, pārdošanas apjomi samazinājās par 32,7%. Vispirktākie auto zīmoli šogad Latvijā bija “Toyota”, “Volkswagen” un “Škoda”. Igaunijā no 2020. gada janvāra līdz maija beigām pārdotas 7531 automašīnas, kas ir par 34,6% mazāk nekā gadu iepriekš. Lielākā daļa igauņu devuši priekšroku tādiem zīmoliem kā “Škoda”, “Toyota” un “Renault”. Tikmēr Lietuvā no 2020. gada janvāra līdz maijam pārdotas un reģistrētas 14 157 jaunas automašīnas, kas ir par 25% mazāk nekā tādā pašā periodā gadu iepriekš. Lietuvieši visbiežāk devuši priekšroku “Fiat” markai, kam seko “Toyota” un “Škoda”.

Eiropas Autoražotāju asociācija (ACEA) prognozē, ka kopējais jaunu automašīnu tirdzniecības kritums  Eiropas Savienības valstīs 2020.gadā kopumā varētu svārstīties ap 25%, no iepriekš plānotajiem 12,8 miljoniem sarūkot līdz 9,6 miljoniem automašīnu.

“Koronavīrusa dēļ jauno automašīnu pārdošanas apjoma kritums Eiropā šogad sasniedza rekordu, kāds nebija pieredzēts kopš 2008.-2009.gada krīzes. Salīdzinoši slikta situācija jaunu auto pārdošanas tirgū Eiropas Savienības valstīs bija  vērojama arī 2012. gadā, kad pārdošanas apjoms kritās par 8,2%,” stāsta Igaunijas uzņēmuma “RIA.com Marketplaces” pārstāvis Artjoms Umanets.

Ņemot vērā tirdzniecības kritumu, daudzi auto tirgotāji šobrīd spiesti domāt gan par cenu pārskatīšanu, gan inovatīviem veidiem auto piedāvājumu popularizēšanai. “Auto tirgotāji šobrīd meklē arvien jaunus veidus klientu piesaistei. Piemēram, Ukrainas auto tirdzniecības vietnē AUTO.RIA.com starp lietotu auto piedāvājumiem šobrīd tiek izvietoti sludinājumi arī par jaunu automašīnu pārdošanu. Šādi auto sludinājumu vietnēs apskatāmi 360 grādu leņķi, lai atvieglotu auto izvēli cilvēkam, kurš to pandēmijas apstākļos vai citu apsvērumu vadīts vēlas darīt neklātienē,” skaidro A.Umanets.

Salīdzinājumam labākās pozīcijās šobrīd ir auto tirgotāji Ukrainā, kur Covid-19 laikā auto pārdošanas kritums bija tikai 7,3% apmērā. Pirmajos piecos gada mēnešos Ukrainā šogad pārdotas kopumā 29838 automašīnas, un populārākie auto zīmoli bija “Toyota”, “Renault”, “KIA” un “Škoda”.

 

 

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 1.jūlijs 2020 11:15
2 1 Atbildēt

Bet ja mēs atņemam kaut kādas prognozes par gadu, bet apskatamies kā ir uz šo brīdi, tad ir tā:

Eiropā, salīdzinajumā ar pagājušā gada šo pašu periodu, pārdošanas apjoms sarucis par 57%.

Turklāt, pirktākais auto Eiropā ir Renault Clio.

Bet elektrificēto auto kritums ir tikai par 8% ( ne velti Teslas akciju cena šogad pieauga par 400%. 2019. gadā Teslas akcija maksaja ap 250 usd, bet šodien, 01.07. - 1077 usd par akciju.)

Līdz ar to, teslas kapitalizācija ir 200 miljardi, bet VW grupas - 71 miljardi,

msh 1.jūlijs 2020 12:37
2 0 Atbildēt

Elektriskajām mašīnītēm nevar būt mazs samazinājums - kā kaut kam, uz ko stāv rindā, var bū nopietns pārdošanas samazinājums? Samazinās tikai rindas...

msh 1.jūlijs 2020 17:57
1 0 Atbildēt

Nu tāpēc es saku ka samazinās rindas...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Vācijā uziet pamestu Lada un Kia autosalonu (+ VIDEO) 1

Youtube kanāla Forgotten Buildings autori ierodas Vācijā, lai uzfilmētu materiālu par autosalonu, kas sākotnēji nodarbojies ar Lada, bet vēlāk – ar Kia automobiļu pārdošanu. Lasīt vairāk

 

Latvijas munīcijas ražotne darbu daļēji varētu sākt līdz gada beigām (+ VIDEO) 2

Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas ieguvusi finansējumu no Eiropas Komisijas fonda munīcijas ražošanas atbalstam. Kamēr līgumi vēl nav parakstīti, Aizsardzības ministrijā par summām un termiņiem izsakās piesardzīgi. Tomēr aizsardzības ministrs cer, ka rūpnīca sāks darbu jau šā gada beigās. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti