Ogļskābās gāzes emisijas pasaulē šogad sarukušas par 7% 5

 
Nozare.lv | 11.decembris 2020 11:23

Ogļskābās gāzes (oglekļa dioksīda) emisiju apjoms 2020.gadā ir samazinājies par 7%, kas ir rekordliels samazinājums, valstīm nosakot karantīnas pasākumus un pārvietošanās ierobežojumus Covid-19 pandēmijas laikā, piektdien savā ikgadējā novērtējumā konstatēja organizācija "Global Carbon Project" (GCP).

Emisiju samazinājums par 2,4 miljardiem tonnu šogad ir ievērojami lielāks nekā iepriekšējie rekordlielie emisiju samazinājumi viena gada laikā, piemēram, samazinājums par 0,9 miljardiem tonnu Otrā pasaules kara beigās vai samazinājums par 0,5 miljardiem tonnu 2009.gadā globālās finanšu krīzes laikā.

 Starptautiskā zinātnieku komanda, kas veikusi šo novērtējumu, informēja, ka fosiliju degvielu un rūpniecības radīto emisiju apjoms šogad būs apmēram 34 miljardi tonnu oglekļa dioksīda ekvivalentā, kas tomēr ir ievērojama daļa no Zemes atlikušā "oglekļa budžeta".

Vislielākie emisiju samazinājumi bija ASV (par 12%) un Eiropas Savienībā (par 11%). Ķīnā emisiju samazinājums bija tikai par 1,7%, jo šī valsts ir forsējusi savas ekonomikas atkopšanos pēc Covid-19 pandēmijas.

Vislielāko daļu no emisiju samazinājuma nodrošināja transports. Autotransporta radītās emisijas šogad samazinājušās par 10%, bet aviācijas radītās - par 40%.

Rūpniecības radītās emisijas, kas ir 22% no visu emisiju apjoma, dažās valstīs ar visstingrākajiem karantīnas pasākumiem samazinājās par 30%.

Eksperti brīdināja, ka ir pāragri prognozēt, cik ātri oglekļa dioksīda emisijas atjaunosies 2021.gadā un pēc tam.

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 12.decembris 2020 5:14
2 0 Atbildēt

Neskatoties uz to, ka slavenā Covid19 dēļ šogad atdeva galus jau 1,6 miljoni, kopējais Zemeslodes pieaugums šogad jau ir 77 miljoni ( 133 dzimuši, 56 miruši).

Kamēr mirstība nepārsniegs dzimstību skaitīt co2 var tikai muļķis.

reku 11.decembris 2020 14:25
1 1 Atbildēt

Urrā partijas vadībā ejam pareizā virzienā! Viss būtu jauki tikai ja netiktu karināti makaroni ausīs.Ražošanas apjomi pasaulē palielinās,automašīnu skaits palielinās.Ticēt šādām atskaitēm nebūtu prātīgi.

WALA 11.decembris 2020 14:29
1 1 Atbildēt

Atslegas vārds ir cilveki nekur nebrauc, taču daļa taisnibas tev ar ir - tas ja tiek vākta statistika ir teiksim ES normatīvajos aktos nokteikts, un tur caurmera fugurē enerģijas patēriņš, bet teiksim var uzlikt savus saules paneļus un baterijas un tu šo statistoku būsi kapitāli piešmaucis ...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 6

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti