Lietuvā plāno ieviest ikgadēju nodokli par automašīnu radītu piesārņojumu 20

 

Ilustratīvs attēls Foto: Chevrolet

Nozare.lv | 25.novembris 2021 12:49

Lietuvas valdība trešdien atbalstīja Vides ministrijas ierosinājumu atteikties no pašreizējās vienreizējās automašīnas reģistrācijas nodevas, tās vietā ieviešot ikgadēju nodokli par automašīnas radīto piesārņojumu.

Ja Lietuvas parlaments pieņems likumprojektu, jaunais nodoklis pakāpeniski tiks ieviests 2023.-2025.gadā. Plānots, ka nodokļa ieņēmumi gadā sasniegs 170 miljonus eiro.

"Transportlīdzekļu radītie izmeši pieaug, un mums ir jārīkojas, lai samazinātu transportlīdzekļu radītos izmešus, vienlaikus attīstot alternatīvas," valdības sēdē teica Lietuvas vides ministrs Simons Ģentvils.

Pagājušajā nedēļā Vides ministrija paziņoja, ka 54% automašīnu īpašnieku Lietuvā būs jāmaksā ikgadējs nodoklis par piesārņojumu, kura apmērs nepārsniegs 100 eiro.

Trešdien valdības sēdē Ģentvils skaidroja, ka pašlaik nodoklis nebūtu jāmaksā 18% automašīnu īpašnieku. Automobiļiem ar benzīna dzinēju nodoklis plānots mazāks nekā dīzeļdzinēja spēkratiem.

Plānots, ka jaunais nodoklis spēkā stāsies 2023.gada 1.janvārī, bet līdz 2024.gada beigām visiem automašīnu īpašniekiem, uz kuriem būs attiecināta jaunā norma, būs jāmaksā puse no nodokļa summas.

Tāpat Lietuvā plānots no 2023.gada pakāpeniski celt akcīzes nodokli dīzeļdegvielai, kas šo degvielas veidu sadārdzinātu par 3-4 eirocentiem gadā. Tādā veidā valdība vēlas mazāk pievilcīgas padarīt automašīnas ar dīzeļdzinēju, kas tiek uzskatītas par piesārņojošākām.

 
20 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Toto 25.novembris 2021 13:38
11 1 Atbildēt

Var jau ieviest bet tas būtu jāpievieno dīzeļdegvielas cenai - vairāk brauc vairāk piesārņo pretējā gadījumā tas ir absurds maksāt piesārņojuma nodokli par auto kuru lieto pāris reižu mēnesī.

viencexperc 25.novembris 2021 14:45
11 3 Atbildēt

Atkal latviešu komunistiem pasviesta jauna ideja. Tāpēc, gaidam, 2022.gadā arī mums būs.

Laaciz 25.novembris 2021 13:21
8 1 Atbildēt

Nu ta jau būs gandrīz kā pie mums.

"Tāpat Lietuvā plānots no 2023.gada pakāpeniski celt akcīzes nodokli dīzeļdegvielai... Tādā veidā valdība vēlas mazāk pievilcīgas padarīt automašīnas ar dīzeļdzinēju..."

Nu ok, var jau padarīt mazāk pievilcīgu, bet tad jāveic pretēja darbība un alternatīvas jāpadara pievilcīgas. Vai to arī ir plānots darīt?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Tesla uztriecas citam auto, lai glābtu cilvēka dzīvību (+ VIDEO) 2

Video autors nav drošs par to, kas izpildīja pēkšņo izvairīšanās manevru - Tesla autopilots vai cilvēks pie stūres. Kā domājat jūs? Lasīt vairāk

 

NEXAT - vai neparastā lauksaimniecības mašīna vēl dzīvo? (+ VIDEO) 2

Dzīvo gan, turklāt šajā Vācijas vidienes lauksaimnieku uzņēmumā to ir veselas divas un abas tika izmantotas šī gada graudu ražas novākšanā. Lasīt vairāk

 

Beidzot noņēma nepareizo ceļa zīmi ar sadalījumu pa joslām K.Ulmaņa gatvē jaunajā krustojumā (+ VIDEO) 9

iAutolv pastāsta par jaunumiem izremontētajā ceļa posmā uz K. Ulmaņa gatves. Lasīt vairāk

 

MINI Ķīnā piedāvā iespaidīgas atlaides 2

Elektriskie Mini Cooper un Mini Aceman Ķīnas tirgū nespēj ieinteresēt vietējos pircējus, tādēļ ražotājs tos spiests piedāvāt krietni atkāpjoties no sākumā plānotās cenas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti