Litija ieguves projekts Serbijā - ļaudis iziet ielās 13

 
Nozare.lv | 28.novembris 2021 13:48

Sestdien Serbijā izcēlušās sadursmes starp policiju un pret valdību noskaņotajiem demonstrantiem, kas bloķējuši ielas un tiltus, protestējot pret jaunajiem likumiem, kuri, viņuprāt, kalpo ārvalstu investoru interesēm un ved pie vides noplicināšanas.

Simtiem cilvēku sestdien vienlaicīgi bloķēja tiltus un galvenās ielas Belgradā, Novisadā un citās Serbijas pilsētās, un akcijas rīkotāji paziņojuši, ka tā ir tikai brīdinājuma blokāde. Viņi norādījuši, ka gadījumā, ja likumi par īpašumu atsavināšanu un referendumiem netiks atsaukti, sekos nākamās protesta akcijas.

Policija centās ļaudis nelaist uz tiltiem, un tas noveda pie sadursmēm. Pēc tam protestētājiem tomēr izdevās bloķēt satiksmi uz viena no svarīgākajiem Belgradas tiltiem un uz vairākām galvaspilsētas centra ielām.

Daudzviet veidojās lieli satiksmes sastrēgumi, jo protestētāji ļāva pa bloķētajām ielām virzīties tikai ārkārtējo dienestu automašīnām.

Akcijas rīkotāji ziņo, ka vairāki demonstranti ir aizturēti.

Policija iepriekš brīdināja, ka tiltu bloķēšana ir pretlikumīga.

Vides aizstāvju un pilsoniskās sabiedrības organizācijas saniknojusi referenduma sliekšņa pazemināšana un privāto nekustamo īpašumu atsavināšanas atvieglošana, ja tas tiek darīts sabiedrības interesēs.

Likumu grozījumu pretinieki uzskata, ka tie atvieglos ārvalstu investoriem apiet sabiedrības neapmierinātību ar tādiem projektiem kā uzņēmuma "Rio Tinto" iecerētā litija ieguve Serbijas rietumos.

Serbijas varasiestādes noraidījušas vides aizstāvju iebildumus, apgalvojot, ka likumu grozījumi pieņemti tāpēc, lai atvieglotu vienīgi infrastruktūras projektu īstenošanu.

Savukārt prezidents Aleksandrs Vučičs apsolījis, ka par "Rio Tinto" raktuvēm tiks sarīkots referendums.

Vides jautājumi pēdējā laikā piesaistījuši plašākas sabiedrības uzmanību, vietējiem aktīvistiem apsūdzot valdību gatavībā pieļaut vides noplicināšanu, ja tas nes peļņu.

Eksperti brīdina, ka iecerētās litija raktuves iznīcinās lauksaimniecības zemes un piesārņos ūdeņus.

 
13 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Krotow 28.novembris 2021 14:39
7 2 Atbildēt

Gluži kā latvieši. Paši nevar, negrib un citiem arī nedod. Nu jā, tie jau pūstošo rietumu inversori... Ja raktuves apmaksātu kāds no Kremļa oligarhiem, kuram pie di... kādus draņķus gāž ārā viņa kombināts, tad gan uzņemtu ar sālsmaizi un vēl pops ar svētīto ūdeni apslacītu.

Lukeļļa 29.novembris 2021 12:03
7 1 Atbildēt

Kāds redz ka ar litiju būs galīgajā tūtā, bet neredz ka ar eļļām katru dienu jau šobrīd ir tūtā

Lidl 28.novembris 2021 21:06
6 2 Atbildēt

Protestus visdrīzākais apmaksā tie kas radīja enerģētisko krīzi eiropā

Atceros tādi pat protesti tika noorganizēti lai LT nebūtu ātomstacijas. Tagad jāsvilina viņu gāze.

Ja būs visi auto uz litija, tad Viņu nafta un gāze tad nahren nevienam nebus vajadzīgas, nu ja nu vienigi kādu medikamentu ražošanai, bet tur pietiks ar 1 barelu visam gadam

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti