CSDD izsniedz tehnisko apskati automobilim ar stūri labajā pusē - vai tā drīkst, vai arī pakalpojums izredzētajiem (+ foto) 20

 

Latvijā reģistrēts "Audi A6" ar stūri labajā pusē Foto: iAuto aculiecinieks

iAuto.lv | 3.marts 2017 20:49

Stāvvietā Rīgā pamanīta automašīna "Audi A6" ar stūri labajā pusē. Šādi automobiļi Latvijā ir retums, bet vairāk izbrīna tas, ka vējstiklā ielīmēta Latvijā veiktas tehniskās apskates uzlīme un Latvijā izdoti reģistrācijas numuri, tiesa - diplomātiskie. Vai Latvijā šobrīd ir atļauts reģistrēt transportlīdzekļus, kas pēc uzbūves paredzēti braukšanai pa ceļa kreiso pusi, vai tas atkal ir kāds izņēmums?

Informācija CSDD mājaslapā liecina, ka Latvijā nereģistrē tādus transportlīdzekļus, kas pēc savas konstrukcijas paredzēti braukšanai pa ceļa kreiso pusi (šī prasība neattiecas uz pasta, ceļu dienesta un citiem specializētajiem transportlīdzekļiem, kuriem vadība ir izvietota labajā pusē, bet tie pēc savas konstrukcijas paredzēti braukšanai pa ceļa labo pusi, no ārvalstīm uz laiku ievestajiem transportlīdzekļiem, kā arī uz Latvijā līdz 1996. gada 1. jūlijam reģistrētajiem transportlīdzekļiem) - Vispārēji transportlīdzekļu reģistrācijas nosacījumi.

CSDD tehniskās apskates uzlīme Foto: iAuto aculiecinieks

Visai iespējams, ka attēlos redzamais "Audi" diplomātiskajām vajadzībām varētu būt ievests uz laiku. Tehniskās apskates uzlīme vējstiklā vēsta, ka nākamā pārbaude jāveic šī gada 17. novembrī. MK. noteikumi Nr. 1080 (Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi) nosaka kārtību, kādā veicama transportlīdzekļu reģistrācija uz laiku, tostarp arī 74.2. pants:

74.2. uz laiku reģistrē transportlīdzekļus, kuri pastāvīgi ir vai tiks reģistrēti ārvalstī un kuri ievesti Latvijā uz laiku bez nodoma tos reģistrēt Latvijā pastāvīgi. Šādā gadījumā reģistrācijas apliecības sadaļā "Piezīmes" norāda "Ievests uz laiku", bet sadaļā "Derīga līdz" norāda laiku, uz kādu transportlīdzeklis ievests Latvijā, bet ne ilgāku par trijiem gadiem. Transportlīdzekļus, kuru pastāvīga reģistrācija Latvijā ir aizliegta, atļauts reģistrēt vienu reizi uz laiku līdz sešiem mēnešiem. Šādā gadījumā reģistrācijas apliecības sadaļā "Piezīmes" norāda "Ievests uz laiku. Aizliegts reģistrēt Latvijā pastāvīgi". Šis nosacījums neattiecas uz transportlīdzekļiem, kuriem piešķirts diplomātiskais valsts reģistrācijas numurs;

Tā kā šajā punktā pieminēts izņēmums par diplomātiskajiem transportlīdzekļiem, to reģistrācija aprakstīta šo pašu noteikumu 75. pantā, kurā gan nav pieminēts, vai reģistrējams automobilis ar stūri labajā pusē:

75. Transportlīdzekli, kuram piešķirts diplomātiskais valsts reģistrācijas numurs, reģistrē un diplomātiskās numura zīmes minētajam transportlīdzeklim izsniedz CSDD Rīgas nodaļā. Lai šādu transportlīdzekli noņemtu no uzskaites, atsavinātu vai nomainītu tam valsts reģistrācijas numuru, diplomātiskās numura zīmes nodod CSDD Rīgas nodaļā. Visos minētajos gadījumos, lai reģistrētu transportlīdzekli, papildus šajos noteikumos minētajiem dokumentiem iesniedz Ārlietu ministrijas notu, kurā norādīts īpašnieks, dati par attiecīgo transportlīdzekli, nepieciešamā reģistrācijas darbība un piešķiramā numura zīme. Lai reģistrētu transportlīdzekli, var iesniegt ārvalstīs izsniegtu īpašuma tiesības un transportlīdzekļa uzskaites tehniskos datus apliecinošo dokumentu kopijas (uzrādot oriģinālus).

Pēc CSDD informācijas (Transportlīdzekļa reģistrācija uz laiku) ir atļauta tādu transportlīdzekļu reģistrācija uz laiku, kuru pastāviga reģistrācija Latvijā ir aizliegta. Šādus transportlīdzekļus atļauts reģistrēt uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

Uz laiku reģistrē transportlīdzekļus:

kuri pastāvīgi ir vai tiks reģistrēti ārvalstī un kuri ievesti Latvijā uz laiku bez nodoma tos reģistrēt Latvijā pastāvīgi; kuru pastāvīga reģistrācija Latvijā ir aizliegta (piemēram, transportlīdzeklim nav veikta atbilstības novērtējuma procedūra, labās puses vadības automobiļi u.tml.).

Reģistrējot transportlīdzekli uz laiku, reģistrācijas apliecības sadaļā "Piezīmes" norāda "Ievests uz laiku", bet sadaļā "Derīga līdz" norāda laiku, uz kādu transportlīdzeklis ievests Latvijā, bet ne ilgāku par trijiem gadiem.

Transportlīdzekļus, kuru pastāvīga reģistrācija Latvijā ir aizliegta, atļauts reģistrēt vienu reizi uz laiku līdz sešiem mēnešiem. Šādā gadījumā reģistrācijas apliecības sadaļā "Piezīmes" norāda "Ievests uz laiku. Aizliegts reģistrēt Latvijā pastāvīgi". Šis nosacījums neattiecas uz transportlīdzekļiem, kuriem piešķirts diplomātiskais valsts reģistrācijas numurs.

Attiecībā uz diplomātiskajiem un uz laiku ievestajiem transporta līdzekļiem, atsevišķas atkāpes atrodamas arī MK noteikumos NR. 466 par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un kontroli uz ceļiem. Piemēram, pielikumā par būtiskām prasībām transportlīdzekļu tehniskajam stāvoklim un aprīkojumam un šo prasību novērtēšanu minēts, ka uz diplomātiskajiem un laiku ievestajiem transporta līdzekļiem neattiecas prasības uz gaismas ierīcēm:

I. Prasības transportlīdzekļu tehniskajam stāvoklim un aprīkojumam

1.grupa. Aprīkojums (kodi no 101 līdz 110)

110.1. Aizliegts uzstādīt vienas valsts pazīšanas zīmes kopā ar citas valsts reģistrācijas numura zīmēm, izņemot gadījumus, ja transportlīdzeklis Latvijā ir reģistrēts uz laiku.

2.grupa. Gaismas ierīces (kodi no 201 līdz 214)

1. Šīs grupas prasības attiecībā uz gaismas ierīču sertificēšanu un marķējumu un signāllukturu krāsu neattiecas uz transportlīdzekļiem, kas Latvijā reģistrēti uz laiku, un uz transportlīdzekļiem, kuriem piešķirti diplomātiskie valsts reģistrācijas numuri.

201. Galvenie lukturi

201.1. Transportlīdzekļiem pieļaujami šādu veidu galvenie lukturi (lukturu pāra abi lukturi ir vienāda veida):

201.1.1. asimetrisku baltu gaismu izstarojoši Eiropas tipa labās puses kustībai paredzēti lukturi, ja tie sertificēti un marķēti atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (2.1. un 2.2.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, tā lukturi var būt sertificēti un marķēti atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kuri tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) transportlīdzekli, ar nosacījumu, ka marķējumā norādīts luktura tips atbilstoši 2.1.tabulā norādītajiem apzīmējumiem;

201.1.2. asimetrisku baltu gaismu izstarojoši Eiropas tipa kreisās puses kustībai paredzēti lukturi, ja transportlīdzeklis paredzēts kreisās puses kustībai un Latvijā reģistrēts uz laiku. Šajā gadījumā lukturus drīkst izmantot tikai kopā ar speciālu uzlīmi, kas paredzēta luktura izstarotā gaismas kūļa korekcijai.

Ja Tev ir fotogrāfijas vai video no avārijas, videoreģistratora, Ceļu policijas vai citām nebūšanām uz mūsu ceļiem, tad sūti tās iAuto.lv redakcijai uz sociālajiem tīkliem FacebookDraugiemTwitter vai uz e-pastu iAuto at iAuto .lv, vai šeit >>>

Pieraksties iAuto YouTube kanāla jaunumiem - abonē šeit >>> te video parādās ātrāk!

 
20 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 5.marts 2017 21:27
17 19 Atbildēt

Tas ir DIPLOMĀTISKAIS auto.

I auto ir nolaidies līdz šarašķinu kantora līmenim. Katram skauģim tagad veltīs rakstu.

iuziite 5.marts 2017 22:36
17 1 Atbildēt

Atliek novēlēt drošu ceļu uz mūsu neceļiem. Pie apdzīšanas diezgan jautri ir.

Trakais 6.marts 2017 7:53
11 1 Atbildēt

Tad uzrakstiet normalu virsrakstu nevis tadu lai maldinatu cilvekus!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī?

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti