Dāņu arhitekts iesaka Rīgā atteikties no plašām ielām, vairāk attīstot infrastruktūru velosipēdistiem un gājējiem 28

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 2.jūlijs 2017 23:36

Rīgā būtu jāatsakās no plašām ielām, īpaši, upes tuvumā, vairāk attīstot infrastruktūru gājējiem un velosipēdistiem, intervijā raidījumā "900 sekundes" sacīja dāņu arhitekts un pilsētplānotājs Jans Gēls.

Viņš teica, ka Rīgai jau 2001.gadā tika ieteikts sašaurināt ielas, lai pilsētas centrs nebūtu tik pievilcīgs automašīnām, piemēram iela pie stacijas. Arī tuneļus vairs nevajadzētu būvēt, jo tādējādi cilvēks tiek novirzīts otrā plānā transportam, sacīja arhitekts. "Pilsētai ir jākalpo iedzīvotājiem. Jau pirms piecpadsmit gadiem teicu - izejiet no tuneļiem un padariet noslogotos ceļus par pilsētas bulvāriem ar kokiem, velojoslām, ietvēm," norādīja Gēls.

Arhitekts pauda, ka sabiedrība zaudē 17 centus katru reizi, kad kāds brauc ar sabiedrisko transportu, bet iegūst 25 centus par katru reizi, ko cilvēks nobrauc ar velosipēdu. Tomēr, raugoties plašākā aspektā, ir gudri būvēt sabiedriskā transporta sistēmas, kas kvalitatīvi pārņem privātā autotransporta sistēmas, sacīja Gēls.

"Redzu, ka Rīgā kaut kas ir atrisināts, redzu velojoslas dažās ielās, taču ne visās," uzsvēra Gēls, minot, ka Kopenhāgenu var pilnībā un droši šķērsot ar velosipēdu. "Jūs vēl tur neesat, bet esat sākuši," pauda arhitekts.

Tāpat esot redzams, kā sākts izmantot pilsētas vērtību - upes tuvumu. Daudzas pilsētas ir atteikušās no ūdens malu izmantošanas auto vajadzībām, viņš sacīja. "Rīgā lēnām tas ir sācies, bet es redzu, ka šo vērtību var izmantot vairāk," norādīja arhitekts.

 
28 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
kasinsh79 3.jūlijs 2017 7:30
13 8 Atbildēt

Man principā pat riebjas skandināviskā pieeja teju it visā. Katrā ziņā - pilnīgi noteikti ceru, ka mums tomēr nebūs tādas /pret auto - par velo/ kustības pilsētās, kā tur.

kasinsh79 3.jūlijs 2017 7:32
11 8 Atbildēt

No satiksmes viedokļa arī - klaja nepatika braukt auto pie stūres Skandināvijā (to es no savas pieredzes). Absolūti likumpaklausīgie un tikai pareizie mietpilsoņi, pēee :D

viencexperc 3.jūlijs 2017 1:52
10 3 Atbildēt

Ko es, profesionāls experc, ieteiktu Dānijai un citām valstīm, kuras mokās ar pārāk lielu automobīļu blīvumu uz ielām.

Tā vietā, lai pārietu uz velosipēdiem, ieteiktu aiztriekt visus slaistus atpakaļ uz etniskām dzimtenēm. Un nemaksāt lieku naudu cilvēkiem, kuri nekur nestrādā. Tādā veidā viņi nevarētu atļauties automobīļus, un brauktu ar velosipēdiem, ielas atbrīvojot cilvēkiem, kuri cenšas dzīvē kaut ko sasniegt.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti