"airBaltic" paraksta līgumu par vēl 60 "CS300" lidmašīnu iegādi (+ VIDEO)

 

Foto: Ekrānšāviņš

Nozare.lv | 29.maijs 2018 8:14

Latvijas lidsabiedrības "airBaltic" šodien parakstīja līgumu ar lidmašīnu ražotāju "Bombardier Commercial Aircraft" par kopumā 60 jaunu lidmašīnu "Bombardier CS300" iegādi, informēja "airBaltic" pārstāvji.

Puses ir noslēgušas pirkuma līgumu par 30 "CS300" lidmašīnu iegādi un saglabā iespēju pasūtīt vēl 30 tā paša tipa lidaparātus.

Kopējais līguma apmērs naudas izteiksmē netika atklāts, taču "airBaltic" prezidents Martins Gauss norādīja, ka, raugoties no "CS300" katalogā esošo cenu saraksta, runa varētu būt par lidmašīnu vērtības kopējo summu līdz 5,5 miljardiem ASV dolāru jeb 4,7 miljardiem eiro. Lidmašīnu iegādē plānots ieguldīt "airBaltic" līdzekļus, kā arī piesaistīt aizdevumu. Taču par to, kā tieši finansēt flotes atjaunošanu, vēl tikšot lemts, strādājot pie konkrētu lidmašīnu iegādes.

Jauno lidmašīnu piegādes ir paredzēts sākt 2019.gada ceturtajā ceturksnī.

Gauss atzīmēja, ka šis pasūtījums papildinās jau esošo 20 "CS300" lidmašīnu pasūtījumu un veidos jaunā "airBaltic" biznesa plāna "Destination 2025" pamatu, turpinot pašreizējo lidsabiedrības biznesa plānu "Horizon 2021".

"Kā pirmā lidsabiedrība pasaulē, kas sāka lidojumus ar "CS300" lidmašīnām, mēs pieņēmām tālredzīgu lēmumu par labu jaunākajām tehnoloģijām, kas nodrošina ilgtspējīgu uzņēmuma rentabilitāti. Tā kā "CS300" ietaupa vairāk nekā 22% degvielas, tas sniedz iespēju saglabāt zemas operatīvās darbības izmaksas. 2017.gadā mēs piedzīvojām izcilu izaugsmi, kā arī pierādījām pasaulei šī inovatīvā lidaparāta unikālās iespējas un ērtības. Mēs esam veiksmīgi sākuši īstenot flotes modernizāciju, un esam priecīgi palielināt floti līdz pat 80 "CS300" lidmašīnām, kas nākamo gadu laikā aizstās cita tipa lidaparātus," uzsvēra Gauss.

Viņš atzīmēja, ka biznesa stratēģija "Destination 2025" paredz, ka "airBaltic" paplašinās uzņēmuma darbību. Jaunā biznesa plāna būtiskākā sastāvdaļa ir lielākas un ekskluzīvākas flotes izveide, kas sastāv tikai no "CS300" tipa lidmašīnām, kas ir piemērotākās "airBaltic" darbības tirgum.

Jaunais biznesa plāns "Destination 2025" ir balstīts uz maršrutu paplašināšanu no visām trim Baltijas valstīm - Latvijas, Igaunijas un Lietuvas - nodrošinot regulārus savienojumus uz galvenajām Eiropas pilsētām. Stratēģija paredz, ka "airBaltic" līdz 2025.gadam sasniegs būtisku pasažieru skaita un ienākumu pieaugumu, sacīja Gauss, piebilstot, ka ar šo jauno lidmašīnu pasūtījumu "airBaltic" būs visi priekšnoteikumi, lai spētu nodrošināt stabilu nākotni.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) žurnālistiem pirmdien atzina, ka 2017.gads bija līdz šim veiksmīgākais "airBaltic" vēsturē, sasniedzot ļoti augstus darbības un finansiālos rezultātus. Tas kalpo kā pierādījums lidsabiedrības stratēģijas un darbības modeļa pareizajai izvēlei.

Pēc Auguļa teiktā, papildu jauno lidmašīnu iegāde ir lielākās investīcijas Latvijas vēsturē, kas ieņem būtisku lomu Latvijas gaisa infrastruktūras izveidē un Baltijas reģiona savienojamības nodrošināšanā, tādējādi veicinot valsts tautsaimniecības izaugsmi un radot jaunas darba vietas.

Ministrs sacīja, ka ir būtiski ņemt vērā, ka "arī konkurenti nesnauž", tāpēc šāds ieguldījums ir tikai likumsakarīgs "airBaltic" attīstības turpinājums. Pēc Auguļa teiktā, attīstība jāturpina arī starptautiskajai lidostai "Rīga".
Savukārt "Bombardier Commercial Aircraft" prezidents Freds Kromers uzsvēra, ka "airBaltic" jaunais pasūtījums ir apliecinājums izciliem "airBaltic" operatīvajiem rezultātiem.

"C sērijas lidmašīnu programma turpina veiksmīgi ieņemt vietu tirgū. Šis nozīmīgais pasūtījums atkārtoti no "airBaltic", kas pirmā sāka lidojumus ar "CS300", ir spēcīgs apliecinājums izciliem lidmašīnas operatīvās darbības rezultātiem. Turklāt mēs lepojamies, ka "CS300" palīdzēja "airBaltic" saglabāt statusu kā pasaules punktuālākajai lidsabiedrībai. C sērijas lidmašīnas ieņem vadošo pozīciju sava tipa lidmašīnu tirgū. "airBaltic" ir bijusi nozīmīga loma tās vērtības apliecināšanā. Pēdējo 18 mēnešu laikā mēs esam redzējuši, ka "airBaltic" ieņem arvien svarīgāku lomu tirgū," teica Kromers.

"airBaltic" flotē ir 31 lidmašīna, no kurām astoņas ir "Bombardier CS300", 11 "Boeing 737" un 12 "Bombardier Q400 NextGen".

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "airBaltic" koncerna kopējie ieņēmumi pagājušajā gadā bija 353,639 miljonu eiro apmērā, kas ir par 19,6% vairāk nekā 2016.gadā, savukārt koncerna peļņa pieauga vairākkārt, sasniedzot 4,703 miljonus eiro.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz vairāk nekā 70 galamērķiem, piedāvājot savienojumus uz galamērķiem lidsabiedrības maršrutu tīklā Skandināvijā, Eiropā, Krievijā, NVS un Tuvajos Austrumos. "airBaltic" piedāvā tiešos lidojumus arī no Tallinas un Viļņas.

Latvijas valstij pieder 80,05% "airBaltic" akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - gandrīz 20% akciju.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti