Mākslīgais intelekts ļauj sadzirdēt ziemeļblāzmu

 

Foto: Publicitātes attēls

Huawei | 1.decembris 2018 6:58

Dabas varenības un tehnoloģiju apvienojums jau sen ir nodarbinājis daudzu zinātnieku prātus. Lai tehnoloģijas spētu paveikt aizvien vairāk, notiek nemitīgs darbs, un viens no galvenajiem attīstības virzieniem ir mākslīgais intelekts (MI), pie kura strādā arī uzņēmums Huawei.

Lai demonstrētu jaunā Mate 20 Pro tālruņa ievērojamās MI iespējas, pasaulslavenu mākslinieku komanda uzņēmās radošu izaicinājumu – izmantot tālruņa iespējas, lai notvertu gaismas skaņu. Šajā projektā tehnoloģijas tika apvienotas ar mākslinieciskumu, lai pārveidotu ziemeļblāzmu par kaut ko nedzirdētu – gaismas simfoniju “Gaismas skaņa” jeb “Sound of Light”. Tās pirmatskaņojums notika vakar, 28. novembrī, Vīnē, slavenajā Brāmsa zālē.

Lai ierakstītu gaismas skaņu, par filmēšanas vietu tika izvēlēta Tromso pilsētiņa Norvēģijā, savukārt notvert šo fantastisko dabas parādību pieteicās fotogrāfu aprindās zināmais ziemeļblāzmu ķērājs Hjētils Skūgli (Kjetil Skogli). Pēc ziemeļblāzmas gaismu iemūžināšanas kamerā viņš visus materiālus nosūtīja godalgotajam komponistam Markam Seifricam (Mark Sayfritz), kurš, strādājot ar īpaši izgatavotu MI sistēmu, izveidoja simfoniju, balstoties uz uzņemtajiem ziemeļblāzmas attēliem. Visbeidzot, kad skaņdarbi tika pabeigti, tie tika nosūtīti izcilajam diriģentam un komponistam Džeimsam Šērmenam (James Shearman). Viņš izveidoja “Gaismas skaņas” skaņdarba aranžiju orķestrim, kas visbeidzot tika atskaņota Brāmsa zālē Vīnē. Visa šī projekta gaitā iedvesmu tiekties vēl tālāk deva MI sniegtās iespējas Huawei Mate 20 Pro tālruņos un ideja, ka jebkuras robežas ir iespējams pārkāpt.

“Es centos aranžēt “Gaismas skaņas” skaņdarbu tā, lai tas maksimāli papildinātu un paspilgtinātu tās emocijas, kas cilvēkam rodas, vērojot ziemeļblāzmu. Vēlos, lai visiem, kas klausās šo skaņdarbu, rastos sajūta, ka ziemeļblāzma un mākslīgais intelekts sarunājas ar mums caur mūziku,” savās pārdomās dalās “Gaismas skaņas” aranžētājs un diriģents Džeimss Šērmens.

Parasti, lai apstrādātu visus mūzikas elementus, iepriekš bija nepieciešami jaudīgi datori, taču ar iebūvētās MI sistēmas atbalstu projekta komanda spēja pārvērst Mate 20 Pro tālruni par nākamās paaudzes datoru. Lai uzsāktu projektu, inženieriem tika lūgts izveidot unikālu MI sistēmu, kas būtu apmācīta atpazīt un analizēt dažādas gaismas īpatnības, un pēc tam tai tika iemācīts pielāgot dažādus mūzikas elementus ziemeļblāzmas video. “Mākslīgais intelekts jau ilgi bijis Huawei pētniecības un attīstības prioritāte. Tas ļauj sasniegt tādas lietas, kas iepriekš nebija iedomājamas, un “Gaismas skaņa” precīzi atspoguļo šo ideju,” saka Jaņmins Vans, Huawei Consumer Business Group Centrālās un Austrumeiropas un Ziemeļvalstu reģiona prezidents.

Skaņdarba komponists Marks Seifrics stāsta: “Mākslīgā intelekta iepazīstināšana ar mūziku ir pavērusi pavisam jaunu radošo iespēju klāstu. Tagad es varu pārnest ziemeļblāzmas video mākslīgā intelekta sistēmā, kas analizē krāsas, izmēru, formu un ātrumu. Pēc tam sistēma rada vairākas muzikālās frāzes, kas balstītas uz to, ko tā redzējusi. Tādējādi, kad mākslīgais intelekts atpazīst īpaši iespaidīgu gaismas šovu, tas rada tādas skaņas, kas atspoguļo gaismas intensitāti muzikālajā kompozīcijā un kuras es varu iekļaut savā simfonijā.”

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti