Iedzīvotāji var brīvprātīgi sākt lietot oficiālās elektroniskās adreses sistēmu 1

 

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 2.janvāris 2019 7:55

Sekojot informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) projektu pārvaldības principiem, lai nodrošinātu efektīvu un drošu e-pakalpojumu ieviešanu, pirmo reizi Latvijas e-pārvaldes vēsturē no 2018.gada oktobra līdz decembrim notika e-pakalpojuma publiska pilottestēšana.

"Izstrādājot e-adreses sistēmu, nolēmām to pirms ieviešanas patestēt, piesaistot arī sabiedrību. Pilottesta mērķis ir, lai sabiedrība jau agrā stadijā redz, kas tas ir un piedalās sistēmas pilnveidošanā. Sabiedrības ieguvums ir iespēja piedalīties sistēmas pilnveidošanā un saņemt tos labumus, ko dod tās izmantošana, savukārt iestādēm ir iespēja pārbaudīt procesus saziņai ar privātpersonām," iepriekš sacīja Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktora vietnieks elektroniskās pārvaldes jautājumos Edgars Cīrulis.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) iepriekš norādīja, ka pēdējos gados izdarīts daudz, lai e-pārvalde pēc iespējas labāk nodrošinātu sabiedrību ar nepieciešamo. Ministrs uzsvēra, ka jau patlaban 43 valsts iestādes var piedāvāt 150 atvērto datu kopas, ko var izmantot, radot jaunus biznesus un jaunus sadarbības veidus starp valsti un biznesu. Tāpat portālā "latvija.lv" ir pieejami 500 valsts e-pakalpojumi.

"E-adreses ieviešana un e-pasta ieviešana ļaus katram sabiedrības loceklim nonākt drošā e-vidē un saņemt nepieciešamo pakalpojumu no valsts," piebilda Gerhards.

Jau ziņots, ka no 2018.gada 1.jūnija tiešās pārvaldes valsts iestādēm - ministrijām un to pakļautībā esošām iestādēm - jāsāk izmantot elektroniskā e-adrese, paredz Oficiālās elektroniskās adreses likums.

Valsts iestādes, kas nav Ministru kabineta padotībā, kā arī pašvaldības, prokuratūra un privātpersonas, kam deleģēts valsts pārvaldes uzdevums, oficiālo e-adreses kontu sāka lietot no 2018.gada 15.oktobrim.

Uzņēmējiem, valsts un pašvaldību iestādēm oficiālās elektroniskās adreses izmantošana būs obligāta, bet fiziskās personas to varēs izvēlēties brīvprātīgi.

Juridiskās privātpersonas, piemēram, biedrības, nodibinājumi, arodbiedrības un citi, e-adresi brīvprātīgi varēs sākt izmantot sākot no 2019.gada sākuma, bet no 2020.gada e-adreses lietošana tiem būs obligāta.

Tiesām, kas izskata civillietas, krimināllietas, administratīvās lietas un administratīvo pārkāpumu lietas, Satversmes tiesai, kā arī zvērinātiem tiesu izpildītājiem, maksātnespējas procesa administratoriem šī e-adrese obligāti būs jāsāk izmantot no 2020.gada.

Likuma mērķis ir nodrošināt drošu, efektīvu un kvalitatīvu elektronisko saziņu un elektronisko dokumentu apriti starp valsts iestādēm un privātpersonām.

Likums paredz, ka personai tiek radīta viena elektroniska vide, kurā tā saņem visu viņai pienākošos korespondenci no valsts iestādēm neatkarīgi no tā, kura valsts iestāde un kādā jautājumā vēlas sazināties ar personu, un neatkarīgi no tā, vai līdz šim šāda saziņa notika citā elektroniskajā sistēmā. Likums paredz, ka e-adreses kontam varēs piekļūt, tikai izmantojot kvalificētus personas elektroniskās identifikācijas līdzekļus.

Šāda adrese būs personas oficiālās deklarētās adreses versija elektroniskā vidē, lai ar portāla "www.latvija.lv" starpniecību personas varētu no valsts iestādēm saņemt oficiālo korespondenci, kā arī sazināties tūlītēji.

No pagājušā gada 1.jūnija oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas pieejamību, uzturēšanu un attīstību nodrošina Valsts reģionālās attīstības aģentūra.

 
Visi komentāri
 
as 2.janvāris 2019 15:13
0 0 Atbildēt

Piereģistrējos, tā arī nesapratu, kam man to un kā lietot. Un kā es zināšu, kam tāda ir vai pēc personas koda/reģistrācijas numura meklētā ir pareizā?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 8

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 34

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti