Komforts un drošība – gudrās ēkas nākotnē būs norma 8

 

Foto: Publicitātes attēls

Huawei | 1.jūlijs 2020 14:17

Jauni risinājumi tehnoloģiju pasaulē sniedz mums vēl neredzētas iespējas un padara ikdienu vieglāku. Mainās arī mājvietas koncepts, un pavisam drīz vairums no mums varētu dzīvot tā saucamajās "gudrajās mājās", kurās 5G risinājumi un lietu internets padara dzīves vidi efektīvāku un cilvēkam vēl draudzīgāku.

Mainās arī mājvietas koncepts, un pavisam drīz vairums no mums varētu dzīvot tā saucamajās “gudrajās mājās”, kurās 5G risinājumi un lietu internets padara dzīves vidi efektīvāku un cilvēkam vēl draudzīgāku. Mākslīgais intelekts tajās patstāvīgi  analizē mājinieku datus, lai nodrošinātu pēc iespējas labākus apstākļus tās iedzīvotājiem un izdevīgāku apsaimniekošanu īpašniekiem. Un tā nav zinātniskā fantastika – gudro ēku risinājumus ne tikai izmanto, bet pat ražo arī tepat Latvijā.

Kas īsti ir gudrās ēkas un ko no tām varam iegūt?

Gudrā ēka ir jebkura celtne, kas izmanto dažādus tehnoloģiskos risinājumus, lai automātiski kontrolētu ēkā notiekošos procesus. Ēkās tiek izmantoti dažādi sensori un iekārtas datu reģistrēšanai un analīzei, kas ļauj attiecīgi regulēt ēkas gaisa stāvokli, enerģijas patēriņu un citas funkcijas. Tehnoloģijām aizvien attīstoties, pieejami kļūst arī 5G darbināti risinājumi, kas nodrošina ne tikai ļoti ātru datu apmaiņu, bet ļauj vienā tīklā saslēgt lielu skaitu sensoru un apstrādāt milzīgu datu apjomu reāllaika analīzei. Šādi sensoru tīkli veido ēkas centrālo sistēmu un ļauj tās uzturētājam zibenīgi reaģēt uz problēmsituācijām jebkurā ēkas vietā. Savukārt tādas tehnoloģijas kā mašīnmācīšanās, mākslīgais intelekts un datorredze palīdz paredzēt potenciālos draudus ēkā un no tiem izvairīties.

Jau šobrīd tirgū plaši pieejamas dažādas gudro ēku iekārtas, kas izmantojamas gan atsevišķi, gan vienotā sistēmā. Tirgū pieejams pilns gudro ēku aprīkojuma klāsts, sākot no viedajiem televizoriem un attālināti kontrolējamām rozetēm līdz pat tik sarežģītām drošības tehnoloģijām kā gudrie durvju slēdži un drošības kameras. Arī Latvijas uzņēmēji nesnauž – DraugiemGroup uzņēmums “Istabai” ražo plaša spektra iekārtas, kas palīdz mājas saimniekam attālināti vadīt dažādas ēkas funkcijas – kontrolēt klimatu (apkure, ventilācija, dzesēšana), apgaismojumu, pat vārtus un durvis. Un tās ir tikai dažas no plašajām iespējām, ko ik katrā mājā iespējams izmantot, padarot dzīvošanu ērtāku, drošāku un ekonomiskāku.

Zinātniskā fantastika vai tuva nākotne – kad gudrās ēkas gaidāmas Latvijā?

Latvijā cilvēki arvien vairāk sāk domāt par uzlabojumiem gan no komforta, gan ekonomiskuma viedokļa – tā novērojis Jānis Lindermanis, uzņēmuma “Istabai” pārstāvis. “No gudrajām ierīcēm domāju, ka visbiežāk sāk ar drošības risinājumu – kameru. Tie, kam ir plašākas iespējas, jau domā par klimata regulēšanu un citām sarežģītākām gudrajām sistēmām,” viņš stāsta.

“Mēs redzam, ka visā pasaulē cilvēki aizvien aktīvāk izmanto tehnoloģijas savu ikdienas gaitu atvieglošanai, tai skaitā automatizējot procesus savā mājvietā,” novērojumos dalās Rikijs Čens, “Huawei Technologies” vadītājs Baltijā. “Pagaidām redzam, ka cilvēki biežāk izmanto vienkāršus, saprotamus risinājumus – viedo apkures kontroli, gudrās apgaismojuma sistēmas un tamlīdzīgi. Tomēr nākotnē gaidām, ka cilvēki aizvien aktīvāk aprīkos mājas un dzīvokļus ar pilnu iekārtu sistēmu, iekļaujot arī ugunsdrošības iekārtas, gudrās slēdzenes un pat plūdu detektorus, kas spēj brīdināt attiecīgos dienestus nelaimes gadījumā. To visu mēs ražojam jau šobrīd, taču, lai gudrās sistēmas kļūtu par mūsu ikdienu, par to jārunā vairāk un jāstāsta par priekšrocībām, ko automatizētie risinājumi spēj sniegt mūsu ērtībai un drošībai.”

Lai gan Latvijas tirgus vēl neesot aptvēris esošās iekārtas un plašo piedāvājumu, J. Lindermanis uzskata, ka kopējā tendence tehnoloģiju pieņemšanā pēdējā laikā gan ir progresējusi. “Nākotnē gudrās ēkas būs norma. Tehnoloģijas spēj palīdzēt gan būvniecības, gan arī apsaimniekošanas procesos. Gudro māju iemītnieki varēs ietaupīt uz enerģijas rēķina, pretī saņemot lielāku komfortu un drošību. Šobrīd celtniecības industrijai ir strauji jāpielāgojas, lai jau tuvā nākotnē varētu radīt pieprasījumu pēc jaunām iekārtām,” dalās J. Lindermanis.

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
gunbox 1.jūlijs 2020 14:35
1 0 Atbildēt

Kāpēc būs? Manuprāt jau ir. Tikai šobrīd mums tirgū vēl dēļ futūrikas pieskaņas cenšas tirgot 10x pārcenotas Ķīnas preces. Un vēl tāds sīkums, ka neviens no ražotājiem nav sapratis, ka jāražo ir viss produktu spektrs vienā komplektā, nevis tikai daļa no iekārtām, kur jāmēģina apvienot kaut kā ar cita ražotāja otru daļu.

WALA 1.jūlijs 2020 15:27
1 0 Atbildēt

Gudrās ēkas ir stipri pārvērtētas, pat vienā no krutākajām sistēmām LV, tāpat bija vecum vecā problēma, kā sabalansēt cilvēku atšķirīgo temperatūras un gaisa plūsmu uztveri.

650 1.jūlijs 2020 16:50
1 0 Atbildēt

Vai tur tajā tā saucamajā ģerTrūdes seismiskajā pararajonā visas ēkas ir Gudrās? (cerams)..

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Kā taps jaunais Rail Baltica tilts pār Daugavu Rīgā (+ VIDEO)

Ir sākusies jaunā Rail Baltica tilta pār Daugavu būvniecība. Respektējot galvaspilsētas vēsturi, jaunajā tilta konstrukcijā saglabās esošā dzelzceļa tilta ikonisko izskatu. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti