Krievijas pretvīrusu programmatūru "Kaspersky Lab" Latvijā lieto vairāk iedzīvotāju nekā pirms gada 12

 
Nozare.lv | 25.februāris 2023 11:18

Krievijas pretvīrusa programmu "Kaspersky Lab" 2022.gadā lietoja 19% iedzīvotāju, kas ir par vienu procentpunktu vairāk nekā gadu iepriekš, liecina IT drošības uzņēmuma "ESET Latvija" un "NielsenIQ" veiktā aptauja.

Aptaujā secināts, ka 11% Latvijas iedzīvotāju izmanto darba datoru personiskām vajadzībām. Salīdzinot ar citām iedzīvotāju grupām, 25 līdz 34 gadus veci respondenti visvairāk (15%) norāda, ka viņiem mājās nav personīgo datoru. Tas ļauj pieņemt, ka jaunieši nevairās lietot darba vietu nodrošinātos datorus personiskām vajadzībām.

"ESET Latvija" IT inženieris Egils Rupenheits skaidro, ka arvien mazāk cilvēku iegādājas datorus personīgai lietošanai, tomēr jāapzinās iespējamos kiberdrošības riskus, piemēram, ja darba dators tiek pieslēgts mājas Wi-Fi tīklam, kur citas ierīces nav aizsargātas, var rasties uzlaušanas risks. Tāpat, ja darba dators tiek dots bērniem, var rasties risks, ka tiek lejupielādētas apšaubāmas izcelsmes spēles vai apmeklētas neuzticamas mājaslapas, līdz ar to ierīcē var nonākt vīrusi.

Rupenheits norāda, ka, dodot darbiniekam uzņēmuma datoru, ko var iznest ārpus darba vietas, jāatceras, ka datora drošību var nodrošināt jebkurā laikā un vietā, taču par to ir jādomā proaktīvi un jāievieš drošības risinājumi, kas strādās uz individuālās iekārtas un apdraudējuma gadījumā par to paziņos atbildīgajai personai.

"Datoros esošo informāciju ir arī jāšifrē, lai datora pazaudēšanas gadījumā nebūtu iespējams piekļūt konfidenciālai informācijai, kā arī jāizmanto datu noplūdes novēršanas risinājumi un tā lietotājam nedrīkst piešķirt administrēšanas tiesības," pauž Rupenheits.

Aptaujas dati liecina, ka 33% iedzīvotāji var nosaukt kāda pretvīrusa programma tiek lietota darba datorā, savukārt 47% respondentu uz šo jautājumu nevar atbildēt. Labāka situācija ir tad, ja tiek jautāts par personīgo datoru - 59% respondentu var nosaukt pretvīrusa programmu, kuru lieto mājas datorā. 

Liela daļa jeb 15% iedzīvotāju personīgajā datorā joprojām nelieto pretvīrusa programmu vai lieto bezmaksas pretvīrusa programmu (23%). Līdzīga situācija ir ar viedtelefoniem - 21% aptaujāto nelieto pretvīrusa programmu viedierīcē, savukārt 32% nemāk atbildēt, vai to dara.

Rupenheits skaidro, ka aptaujas rezultāti parāda, ka iedzīvotājiem trūkst zināšanu par kiberdrošību, tai skaitā par viedtelefonu drošību, kurai jāvelta tāda pati uzmanība kā datoru drošībai, jo viedtelefonā iedzīvotāji, piemēram, veic gan privātos maksājumus un uzglabā svarīgu privāto informāciju, gan bieži vien to lieto darba vajadzībām.

"NielsenIQ" aptauja arī atklāj, ka pēc kara sākuma Ukrainā aptaujāto vidū Krievijas "Kaspersky Lab" pretvīrusa programma tiek lietota vēl vairāk. Pēdējos gados šī programma ir bijusi nemainīgi populārākā Latvijā - saskaņā ar "NielsenIQ" 2020.gadā to lietoja 14%, 2021.gadā - 18%, 2022.gadā lietotāju skaits pieauga līdz 19%.

Rupenheits norāda, ka Latvijā daudzi boikotē biznesus, kas darbojas Krievijā, bet lietotāju skaits Krievijas programmatūrai Latvijā tikai turpina palielināties. Jau 2018.gadā Latvijas Drošības policija izplatīja aicinājumu uzmanīties no Krievijā radītām pretvīrusa programmām - valsts iestādēm tādas nelietot, savukārt privātpersonām ieteica aizdomāties par iespējamiem riskiem.

"Šogad arī Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete publiski atgādināja, ka nedrīkst pieļaut augsta riska valstu ražotāju, piemēram, "Kaspersky" produktu izmantošanu vitāli svarīgās un jutīgās nozarēs, kurās var tikt apdraudēta datu konfidencialitāte," pauž Rupenheits.

Kiberdrošības eksperts, skaidrojot aptaujas rezultātus, piebilst, ka drošības programmatūras nozīmi, darbību un priekšrocības var būt grūtāk apjaust. Uzskatāmi piemēri ir banku un maksājumu aizsardzība, ugunsmūris nesankcionētas piekļuves novēršanai, paroļu pārvaldnieks, savukārt, lietojot interneta pārlūku, tiek identificētas reklāmprogrammatūras un citi vīrusi, brīdinot par nedrošām vietnēm, personīgo datu izkrāpšanu un citiem riskiem.

Rupenheits uzsver ka, izvēloties pretvīrusa programmatūru, ir jāpievērš uzmanība vairākiem faktoriem - cik ilgi pretvīrusa programmatūra ir tirgū, cik ērti to ir lietot, vai būs pieejams atbalsts, ja radīsies jautājumi vai problēmas, un kas ir tās izcelsmes valsts. 

Latvijas iedzīvotāju aptauja veikta sadarbībā ar "NielsenIQ" 2022.gada oktobrī, aptaujājot 1600 respondentus.

 
Visi komentāri
 
0pis 25.februāris 2023 12:40
0 2 Atbildēt

KGB produkcija vatņikiem ir tuva un mīļa

HE 25.februāris 2023 13:53
2 2 Atbildēt

Protams ka mīļa, bet kāpēc tūdaliņiem viss dzelzsceļs ir uz vatņiku aparatūras?

Kas 25.februāris 2023 13:59
1 1 Atbildēt

automašīnai ir tūdalins un vatniks, ko tas dara ?

HE 25.februāris 2023 14:25
0 1 Atbildēt

Pajautā vikipediņam , viņš zin...

Krotow 26.februāris 2023 0:47
2 1 Atbildēt

Tāpēc ka nomainīt visas atlikušās lokomotīves un pārtaisīt visu signalizācijas sistēmu no PSRS laikā dzelzcelā ieviestā vienā naktī ir ļoti dārgi. Vēl otkatu gribētāji jāatgaiņā. Skaties cik ilgi piselējās ar elektrisko vilcienu maiņu.

Nja 26.februāris 2023 19:17
0 0 Atbildēt

Ja vien ar jauno vilcienu maiņu ienāktu jaunas vēsmas dzelceļa infrastruktūrā. Bet nekā.

Opis 27.februāris 2023 10:33
0 0 Atbildēt

Mani vairāk satrauc Vatņiku sliežu platums! Kāpēc jādzīvo pēc vatņiku standarta? Lai uz Rīgu var ar bruņu vilcienu atbraukt?

Krotow 6.marts 2023 9:32
0 0 Atbildēt

Tāpēc ka pārtaisīt sliežu un vilcienu riteņu platumu kaut ko maksās. Un krietni vairāk kā nomainīt elektrovilcienus.

Fukts 26.februāris 2023 7:22
1 0 Atbildēt

Labi savāc info par datoru,un pastarpināti arī par citiem.Spiego uz nebēdu.Var iegādāties EIS.

. 25.februāris 2023 14:53
3 8 Atbildēt

Viena no labākajām programmām.

laba,laba 26.februāris 2023 21:25
2 0 Atbildēt

KGB Akadēmijas absolvents izveidojis,vatei nevar būt ne laba.Daudz mums to tanku bučotāju ...

Spiegs 27.februāris 2023 16:29
0 1 Atbildēt

Spiego visi un par visu! Godīgam cilvēkam nav par ko satraukties! Tiem kam ir par ko satraukties, tiem labāk dzīvot analogajā laikmetā bez sakariem, bez interneta, bez viedierīcēm!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti